Åk på weekendresa till häftiga Amsterdam

Foto av författare
Redaktionen

Amsterdam är en häftig stad som ibland är så liberal att det verkar som att det inte finns några lagar som reglerar någonting överhuvudtaget. Men det är just det som är en del av charmen med Hollands huvudstad. Här är det mesta tillåtet och fördomar är något som knappt existerar.

Amsterdam är känt för många saker, bland annat för sina många nattklubbar och musikfestivaler som erbjuder både rejv hela natten lång och den senaste housemusiken. Staden är också känd för att vara enda stället i Europa där det faktiskt är lagligt att röka marijuana. Sist men inte minst har vi det “ökända” Red Light District, som är ett av världens största områden där prostitution är lagligt.

För oss svenskar kan detta kännas avlägset eftersom något liknande inte existerar i Sverige, men det man får komma ihåg är att Amsterdam är en liberal stad där man tror på den egna individens frihet att välja.

Men Amsterdam är inte bara “sex, drugs and rock n roll”, utan har så mycket mer än så att erbjuda. Det finns många saker att se och göra i Amsterdam. De vackra kanalerna som går längs och igenom staden är helt fantastiska att promenera längs. De gamla och färgglada husen som är så typiskt Amsterdam och så klart de välkända väderkvarnarna som går att finna lite varstans.

Det finns också gott om olika slags museum för den som är intresserad av konst och historia. Ett av stadens mest kända museum är Anne Frankes museum (Anne Frankhuis). Det var här som Anne Franke och hennes familj gömde sig under det andra världskriget. Numera är det ett museum.

För dig som gillar konst och kultur så har Amsterdam mycket att erbjuda. Exempelvis kan man besöka Van Gogh museet och riksmuseet. Här finns också botaniska trädgårdar, madame tussauds, operahus, parker, många vackra byggnader och mysiga marknader.

Läs mer i vår reseguide om Amsterdam

Resa till Amsterdam

Det är billigt att åka till Amsterdam och det finns flyg från Stockholm, Oslo och Köpenhamn med avgångar flera gånger i veckan. Det är heller inte särskilt dyrt att åka dit och en typisk tur och returbiljett går på ungefär 1000-2000 svenska kronor per person. Ibland går det att hitta biljetter för så lite som 500 kronor.

Hotell är även det billigt och det finns något som passar alla, oavsett om man är ute efter lyx eller budgetboenden. På www.hotellamsterdam.se hittar du ett bra utbud av hotell i Hollands huvudstad.

Lämna en kommentar