10 saker att se och göra i Amsterdam

Båttur längs kanalen 

Amsterdam har omkring hundra kilometer i kanaler, 90 öar och 1600 broar som är redo att bli utforskade. Det är helt klart ett måste att ta en båttur längs någon kanal när man besöker Amsterdam.

Det kungliga palatset

Det kungliga palatset ligger vid det historiska torget Dam i centrala Amsterdam och är öppet för allmänheten. Hit kan man gå för att titta på den vackra arkitekturen, magnifika målningar, skulpturer och deras årliga utställning. 

Vondelpark

Vondelpark är stadens egna gröna oas och är belägen mitt i centrala Amsterdam. Hit kommer folk för att jogga, slappa, umgås eller fika bland träd och grönska. Känner man att man behöver en paus ifrån den livliga staden, så är det hit man ska gå.

Vondelpark Amsterdam

Jordaan

Jordaan är en mycket fin stadsdel i Amsterdam. Det är hela atmosfären med dess kanaler, butiker, restauranger och caféer som gör Jordaan till en sådan mysig plats. Här kan man strosa runt och shoppa, fika och ta det lugnt en hel dag utan problem. 

Coffeeshops

Amsterdam är en väldigt liberal stad och är särskilt känt för sina coffeeshops. Här säljs bakverk gjorda av hasch och marijuana helt lagligt. I alla officiella coffeshops är det lagligt att röka marijuana och hasch som är köpt på plats. Förutom hasch och marijuanaprodukter så säljer de flesta coffeshops även vanligt kaffe, te och lättare måltider. Åldersgränsen är 18 år.

Red Light District

Red Light District är Amsterdams erotiska kvarter. Det som kvarteret är mest känt för är dess lagliga prostitution. Men det är inte alla som kommer hit för att köpa sex eller för att gå på shower, utan det är även många som åker hit för att se vad som finns i det omtalade kvarteret med egna ögon. De prostituerade står ofta och visar upp sig i ett skyltfönster och här jobbar både män och kvinnor. Att gå förbi Red Light District är nästan ett måste att göra i Amsterdam.

Red light district AmsterdamFoto: Nicole Pullin / creative commons

Albert Cuyp market

Tycker man om att strosa runt på marknader så ska man besöka Albert Cuyp market. Längs med denna gatumarknad säljs det kläder, ost, frukt, blommor och mycket mer. En härlig sevärdhet i Amsterdam.

Anne Frank-huset

Ett besök till Anne Frank-huset är både en intressant och rörande upplevelse. Det var här den kända flickan Anne Frank och hennes familj gömde sig under den tyska ockupationen under andra världskriget.   

Amsterdams väderkvarnar

När man reser till Amsterdam så hör det till att besöka en väderkvarn. Och även fast man kanske inte kan tro det så finns det faktiskt hela åtta väderkvarnar mitt i centrala Amsterdam. 

Nattliv

Amsterdams nattliv är känt i hela Europa. Nattlivet erbjuder något för alla, oavsett om man är på en resa med sina vänner eller med sin partner. Amsterdam har många olika klubbar och barer, varav vissa har öppet alla dagar i veckan. Och är det något rykte som Amsterdam verkligen lever upp till så är det deras raveklubbar, partyfestivaler och evenemang.

Amsterdam party

Lämna en kommentar