Skip to Content

Reseförsäkring

Reseförsäkring

Folk som väljer att resa utan försäkring tänker ofta ”äsch, jag blir aldrig sjuk, så det är onödigt”. En bra reseförsäkring är så mycket mer än en sjukförsäkring. En bra reseförsäkring täcker alltifrån stöld och överfall till inställda flyg och olyckor vid aktiviteter, så som vandring, utflykter och vattensporter. 

Reseförsäkring är bland det viktigaste att skaffa innan resan, men också något man hoppas på att inte behöva använda. Olyckor är sällan planerade, eftersom de är just olyckor. Därför kan man inte i förväg veta om ens värdesaker skulle bli stulna, eller om kameran tappas i marken eller blir vattenskadad när du ska fota alla fina semesterbilder. Du kan inte heller förutse om ett flyg blir inställd, eller om din trumhinna skulle spricka när planet ska landa eller under dykning. Så länge du inte kan se in i framtiden och är helt säker på att inga olyckor, rån, stölder, sjukdom eller att en kamera eller annan värdesaker går sönder eller försvinner, så är en reseförsäkring något du bör införskaffa.

Det är dumt att vara snål gäller det gäller säkerhet och hälsa. Ska du åka på en längre resa eller backpacka någonstans kan reseförsäkringen vara räddaren i nöden. Även om du bara ska åka på en kortare resa eller charterresa så är det omöjligt att veta om något illa kommer hända.

Däremot är det inte alla gånger lätt att välja rätt reseförsäkring. Vissa reseförsäkringar som erbjuds är i stort sett onödiga och ingår redan i hemförsäkringen. Många väljer också av rädsla att kryssa i ”ja” när resebolagen frågar om reseförsäkring och avbeställningsskydd. Flera av dessa är onödiga och täcker egentligen inget mer än din hemförsäkring. Du känner säkert igen dig själv, vi har också gjort det misstaget innan vi började resa mer frekvent och läste på om vad som ingår och vilka alternativen är.

Det är enkelt att bli förvirrad när man tittar på olika försäkringar och vad dem verkligen täcker. Därför ska vi guida dig till rätt försäkring, så du slipper oroa dig om olyckan skulle vara framme under din resa.

Vad täcker egentligen din hemförsäkring under resan?

En hemförsäkring ger dig ett grundskydd. De första 45 dagarna (vissa upp till 60 dagar) av resan är du skyddad till en viss del. Hemförsäkringen täcker till exempel akut sjukdom och hemtransport till Sverige. Det ingår också ett visst skydd för stöld av egendom upp till ett specifikt maxbelopp, överfallsskydd, rättsskydd och en viss kompensation för förseningar och försvunnet bagage.

Vissa hemförsäkringar täcker mer eller mindre, beroende på vilket försäkringsbolag man har och deras policy vid olika händelser. Den täcker oftast inte vanlig sjukdom, om värdesaker tappas bort eller om orsak till skador är självförvållat (t.ex. vattenskada och tappskada). Hemförsäkring täcker inte heller vid olyckor där skador sker genom aktiviteter som: vandring, dykning och diverse vattensporter m.m.

Fördelar: Kostar inget extra utöver hemförsäkring.
Nackdelar: Ger bara ett visst grundskydd. Avbeställningsskydd ingår oftast inte. Standard självrisk på 1500 kronor.
Passar för vem: Att endast ha hemförsäkring på resan, kan passa dem som enbart planerar att ligga på en solstol hela semestern och inte åka på utflykter eller dyka, vandra etc.

Reseförsäkring via World Nomads

World Nomads reseförsäkring är den vi själva använder oss av när vi är ute och reser i världen. Denna reseförsäkring är skapad av resenärer och har designats för att täcka allt som behövs under en resa. Ska du åka iväg på en längre resa, backpackerresa eller jorden runt-resa är World Nomads ett självklart val. Det finns ingen annan i resebranschen som erbjuder lika mycket värde för pengarna. Deras standardförsäkring täcker i stort sett allt du kan tänkas behöva, men för en liten extra kostnad kan du välja ”explorer” och då ha maximal försäkring. Utöver detta kan du anpassa reseförsäkringen efter egna önskemål och planerade aktiviteter.

World Nomads reseförsäkring täcker följande:

 • Akut sjukdom, vanlig sjukdom, mediciner samt rehabilitering.
 • Tandvård, till exempel om du tappar eller skadar en tand
 • Transport till sjukhus eller hemland. Plus rimliga rese- och boendekostnader för en vän eller släkting för att hålla dig sällskap under tiden du är på sjukhus.
 • Avbeställningsskydd för hela eller delar av resan
 • Försäkringen täcker om dina värdesaker blir stulna, försvinner eller går sönder
 • Skador och olyckor vid äventyrsaktiviteter så som dykning, vandring (6000 m), skidor, vattensporter m.m
 • Ersättning för stulet, försvunnet eller skadat bagage
 • Om du missar ett byte av flyg pga försening eller annan omständlighet
 • Försenade och inställda resor
 • Icke-manuellt arbete och manuellt arbete
 • Om ditt boende skulle skadas och du krävs på pengar
 • Eftervård vid rån och misshandel
 • Pass och Resedokument. Om de försvinner får du ersättning för att skaffa nya på plats

Utöver dessa finns mycket mer att läsa på deras hemsida. Allt som är listat ovanför ingår i deras standard reseförsäkring. För en liten extra kostnad kan man uppgradera till ”Explorer” och få fullt skydd och högre ersättning. Några av fördelarna som Explorer bland annat har – Försäkring om du hyr bil och något skulle hända med bilen, kidnappning, Special Event Cover, aktiviteter med högre risk, akupunktur, kiropraktor. Förutom dessa så får man högre ersättning om något händer om man har valt Explorer, och viktigast av allt kanske.. Till skillnad från många andra försäkringar så erbjuder Explorer-försäkringen obegränsade kostnader för vård och tandvård.

För bara några tiotals kronor om dagen är du fullt försäkrad när du är ute och reser. Det är aldrig kul att oroa sig för olyckor, sjukdom, rån eller stölder, men tyvärr så händer dem och det kan hända vem som helst, hur försiktig man än tycks vara så kan man bli ett offer.

Vi rekommenderar World Nomads reseförsäkring för att det är den vi själva använder och för att den erbjuder mest försäkring för pengarna. Testa själv och se vad det skulle kosta med en reseförsäkring för din planerade resa.

Vad bör en bra reseförsäkring innehålla?

Det första man bör kolla när man letar efter reseförsäkring är att den har en hög gräns på sjukhus- och vårdkostnader. Det är viktigt att ha en hög kostnadsgräns på sin reseförsäkring, eftersom man vill vara säker på att eventuella dyra sjukhusräkningar har täckning. Bra försäkringar täcker upp till 100 000 $ USD. Det värsta man kan göra är att åka med en reseförsäkring som har en låg kostnadsgräns. Tänk dig själv om du skulle bryta benet till exempel, och att din gräns på försäkringen är nådd innan läkarna ens är färdiga med att ta hand om dig. Snåla aldrig med din hälsa.

Det andra en bra reseförsäkring bör innehålla är en policy som täcker nödsituationer och transport. Skulle du till exempel bryta ditt ben när du vandrar i skogen, så är det viktigt att din reseförsäkrings policy täcker transport därifrån till sjukhus. Om en naturkatastrof skulle inträffa, är det viktigt att försäkringen täcker evakuering och transport.

En bra reseförsäkring bör täcka och innehålla följande:

 • Reseförsäkringen bör gälla i de flesta av världens länder
 • Viss täckning för värdesaker (med möjlighet att lägga till högre täckning)
 • Stulna eller skadade värdesaker
 • Vanlig sjukdom och akut sjukdom
 • 24/7 kundservice (du vill inte höra en robot som ber dig ringa tillbaka)
 • Att den har ett bra avbeställningsskydd
 • Kostnader som uppstår om man behöver avbryta en resa tidigare
 • Juridiska kostnader som kan uppstå
 • Finansiellt skydd om ett företag du har bokat med utomlands skulle gå i konkurs
 • Personliga olyckor

Vi rekommenderar

Reseförsäkring via bankkortet

När du betalar halva eller 75 procent av resans belopp med ett bankkort får man oftast en extra reseförsäkring. Detta kan variera beroende på vilket kort/bank man har. Reseförsäkring via bankkort brukar vara i stort sett samma som hemförsäkringen. Det som skiljer dem åt brukar vara att med reseförsäkring via bankkort så ingår avbeställningsskydd samt om planet är försenat eller om bagaget förloras så erbjuds bättre kompensation.

Fördel: Avbeställningsskydd ingår. Högre ersättning för försenade plan och försvunnet bagage.
Nackdel: Reseförsäkringen via bankkort ger bara ett grundskydd och täcker inte alltid ens partner/reskamrat.

Det Blåa försäkringskortet inom EU

EU Health Card

EU‑kortet ger dig rätt till nödvändig vård* vid sjukhus och läkarmottagningar som är an‑ slutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Du betalar de patientavgifter som landets egna invånare betalar. I vissa länder måste du först betala hela vårdkostnaden själv och sedan begära ersättning hos landets motsvarighet till Försäkringskassan.

EU‑kortet ger dig inte rätt till privat vård. Det ger dig heller inte rätt till planerad vård, det vill säga om själva syftet med resan är att söka vård. Kortet ger inte rätt till ersättning för hem‑ resor med till exempel ambulansflyg. För att få ersättning för sådana kostnader måste du ha en privat reseförsäkring. Det gäller dock inte inom Norden, där det finns ett speciellt avtal som täcker extra utgifter för hemresor.

källa: Försäkringskassan

EU‑kortet gäller i:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien och Nordirland, Schweiz, Tyskland, Tjeckien, Ungern och Österrike.

Summering

Oförutsedda saker sker varje dag och därför är det dumt att resa utan försäkring. Ska man åka iväg på en längre resa bör man teckna en ordentlig reseförsäkring, inga undantag. Åker man på solsemester inom EU och inte planerar några aktiviteter som dykning, vandring, klättring, vattensporter m.m så kan det i många fall räcka med hemförsäkringens skydd. Däremot är det viktigt att kolla upp exakt vad just din hemförsäkring täcker eftersom dem skiljer sig åt.

En bra reseförsäkring kan många gånger vara räddaren i nöden, särskilt om det skulle ske någon olycka eller om dina värdesaker går sönder eller blir stulna. Ska man vara borta länge och blir av med mobil, dator och kamera är det inte så roligt att behöva betala flera tusentals kronor på att köpa nya saker. Reseförsäkringen står för dessa oförutsedda kostnader och du kan fortsätta din resa i lugn och ro.

När man är ute och reser vill man uppleva världen, äventyr, träffa nya människor och bara njuta av livet. En försäkring ger dig trygghet och möjlighet att slappna av medans du gör allt detta. För endast några tiotals kronor om dagen får du en bra reseförsäkring som finns där om något skulle hända. Det är inte värt att chansa med sin säkerhet och hälsa bara för att spara några extra kronor om dagen.

Till dem som ”aldrig” blir sjuka, nu vet ni att en reseförsäkring är så mycket mer än bara till för om man blir sjuk. Den hjälper många resenärer dagligen och ger en trygghet under resan. Skaffa en pålitlig och prisvärd reseförsäkring idag