Bucketlist

En bucketlist innebär att man skriver ner allt man vill göra och se innan man dör. Att göra en egen bucketlist är ett perfekt sätt för att inspirera sig själv och ha något att sträva efter. När allt kommer omkring så lever vi bara en gång och det gäller att ta vara på allt som livet har att erbjuda. 


Exempel på bucketlist

100 platser att se innan du dör

100 saker att göra innan du dör

100 djur att se innan du dör

100 saker att äta innan du dör

100 drycker att smaka innan du dör

En bucketlist kan se ut på många olika sätt, det viktiga är egentligen att du själv förstår vad den innebär och att du blir motiverad när du ser din bucketlist. Nedan följer 9 tips om hur du kan göra en egen bucketlist.


1. Anteckningsblock

Investera i ett anteckningsblock speciellt för detta ändamål. Att ha en papperskopia av din bucketlist är både roligt och bra. Det är lättillgängligt och hjälper dig att komma ihåg allt du vill åstadkomma. Man vet aldrig när man inspireras av någon annan eller att det dyker upp något man vill göra. Har du inte med dig anteckningsblocket kan du skriva ner det på mobiltelefonen så länge. Givetvis kan man använda sig av notepad-appar som finns i de flesta mobiler, men vi tycker fortfarande att det är mer inspirerande och roligare att ha en fysisk bucketlist.

2. Samarbeta och inspireras av andra

Ingen har en komplett bucketlist eftersom det dyker upp nya saker hela tiden under livets gång. Att sitta och fundera på vad du vill göra i livet kan vara oerhört tidskrävande. Därför tycker vi istället att man ska skriva ner i sin egen takt och fylla på listan allteftersom. Låt dig inspireras av andra, få inspiration från flimer och böcker och leta idéer överallt. Även om listan är personlig kan det vara bra att samarbeta med vänner.


3. En bucketlist kan vara vadsomhelst

Tänk på att det är endast du själv som sätter gränserna för vad som ska finnas med på din bucketlist.
Alla saker behöver inte vara spännande som att ”bestiga Mount Everest”. Det kan vara alltifrån att du vill simma med delfiner, kunna göra 100 armhävningar, kyssa en främling, upptäcka Amazonas regnskogar eller att bada i den rosa sjön Lake Hillier.

4. Skriv ett utkast

Ju snabbare du kommer igång med din bucketlist, desto snabbare kan du börja planera och utföra sakerna du har skrivit ner. Släpp loss kreativiteten inom dig och sätt undan dina gränser och rädslor. När du skriver din bucketlist är det viktigt att ta med ALLT du VILL och inte allt du ”kan” göra. Allt är möjligt att göra i världen med tillräckligt mycket vilja och ambition. Är du höjdrädd och vill bestiga ett berg kan det rädsla överkommas, precis som alla andra hinder i våra liv.

Skriv upp allt som dyker upp i ditt huvud, hur löjligt eller omöjligt det än låter. Skriv ner allt du vill göra och låt kreativiteten flöda.

5. Förfina och dela upp din bucketlist

När du känner dig färdig med ditt utkast har du antagligen en hel del saker på listan. Det kan vara en god ide att dela upp dessa i tre kategorier: lätt, medel och svår. Kolla igenom din bucketlist och ha bara kvar saker du verkligen vill göra. Är du osäker på vissa och rädd för att glömma bort något kan det vara bra att sätta dessa under en ”kanske” kategori. Ta inte bort saker från listan bara för att de anses vara ”omöjliga”, om det verkligen är något du vill göra i livet ska du se till att göra det möjligt.

Vissa saker kan uppnås enklare på egen hand och vissa saker kan uppnås lättare med hjälp utav andra.


6. Renskriv

En snygg bucketlist ger mer inspiration och motivation, särskilt om du sätter en personlig touch på den. Känner du att din lista är kort eller innehåller lite saker? Var inte orolig för det, det fina med en bucketlist är att den aldrig blir komplett eftersom vi hela tiden utvecklas under livets gång. När du kommer på något nytt att göra så lägger du till det på din bucketlist och kom ihåg att det är bara du själv som bestämmer över din bucketlist och ingen annan.

7. Skynda långsamt

Det första du gör behöver inte vara att boka en jorden-runt resa, även om det är en dröm för många. Ett bra tips hur du håller din bucketlist levande är att skynda långsamt och utföra de lite enklare sakerna ofta och på så vis motivera dig själv. Några gånger under året kan du ge dig på svårare saker och kryssa av dem allteftersom. Återigen är detta bara ett tips, känner man att det är bäst att börja med de svåraste sakerna ska man givetvis göra det.

Tänk på att en bucketlist inte är en tävling med någon annan, det är enbart ett sätt för dig att samla alla saker du vill göra i livet innan du dör.


8. Var öppen för nya idéer

Samtidigt som det är viktigt att inte låta någon annan hindra dig från att göra saker här i livet är det viktigt att vara öppen för nya idéer och tankar. Världen förändras hela tiden, precis som alla runtomkring förändras. En dag kanske du inte känner att dyka i Stora Barriärrevet är något för dig, men en annan dag kan du känna att det är precis vad du vill göra. Omfamna nya idéer och var inte rädd för att inspireras av andra, så länge du själv bestämmer i slutändan. ”Push the limits and boundaries”.

9. Uppdatera och reflektera över din bucketlist

För att hålla en bucketlist gäller det att uppdatera den med jämna mellanrum. Det är också viktigt att reflektera över varför du vill göra vissa saker som står med på listan. Anledningen till detta är att om du vet varför du vill göra något, är det enklare att nå dit och motivationen ökar.

Några bra exempel på frågor:

  1. Varför vill jag göra detta?
  2. Vad vill jag få ut av det?
  3. Vad är målet?
  4. Kan jag förbättra min bucketlist?
  5. Kan jag göra något för att bli bättre på att utföra saker från listan?
  6. Finns det någon som vill göra samma sak som jag?

Saker att komma ihåg och se upp för:

  • Se till att din bucketlist inte förvandlas till en materiell lista med saker att ”äga” och köpa.
  • Jaga inte andras drömmar
  • Låt inte dina mål hindra dig från att leva i nuet
  • Kom ihåg att det finns lagar som måste följas
  • Låt inte någon annan bestämma över ditt liv
  • Lyssna inte ifall någon säger att du är löjlig, eller att det inte går att göra
  • Lita på din magkänsla och gör ditt bästa
  • Kom ihåg att du ger detta för din egen skull och ingen annans

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar utomlands, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Boka Hotell och Flyg

Lämna en kommentar