Innan du reser

Det finns några saker man bör tänka på och ha koll på innan man reser till ett annat land. Vissa saker anses vara självklara, men kan enkelt glömmas bort när tankarna redan befinner sig på den härliga resan som väntar runt hörnet.

Läs mer om vad som är viktigt innan avresa

När flyg och hotell är bokat får man oftast ett mail med alla dokument som behövs för att checka in på flygplatsen, samt en hotellvoucher som ska visas upp på hotellet. Det är då viktigt att kontrollera dina resehandlingar så att dem stämmer överens med vad du har bokat. Skulle det vara så att något har blivit fel, gäller det att rätta till detta så fort som möjligt för att undvika extra avgifter och annat strul.

Checklista när du får dina resehandlingar

  • Namn
  • Datum
  • Destination
  • Hotell
  • Incheckat bagage
  • Eventuella tillägg

Vi hoppas att alla uppgifter stämde. Nästa steg är att kolla vad som krävs för att checka in på flygplatsen. De flesta flygbolag vill att man ska checka in online för att underlätta arbetet på flygplatsen och minska på kötider. Vissa bolag tar till och med ut extra avgifter om man väljer att checka in på flygplatsen, istället för att checka in online.

Det är oftast mycket smidigt att checka in online, länk bör finnas i ditt mail från flygbolaget. Följ alla steg och kontrollera att allting stämmer innan du går vidare. När du har checkat in online får du ditt boardingkort skickat till din mail eller på ditt konto hos flygbolaget. Boardingkortet skriver du ut och tar med dig till flygplatsen, som du sedan visar upp när du ska checka in ditt bagage.

Åker du på charterresa sköter researrangören både flyg och hotell. Det enda du behöver göra för att åka med är att skriva ut dokumenten som skickats till din mail och att du tar med ditt pass. (Vid undantag, får du information av din researrangör).

Se till att skriva ut en kopia av alla resehandlingar du behöver under resans gång, t.ex. hotellvouchers, vandrarhemspass, hyrbilsvoucher etc. Tänk på att även spara kopior av alla dokument på din mail eller en bärbar enhet, tillexempel ett USB-minne eller din mobiltelefon. Du kan då enkelt komma åt och skriva ut dina resehandlingar igen ifall du skulle bli av med dem.