Visum och Pass

När du reser till vissa länder utanför EU räcker det inte med att enbart visa upp ditt pass för att få resa in i landet. Du behöver då ansöka om ett visum i förväg.

Visum

Ett visum utfärdas vanligtvis av landets ambassad eller konsulat, visumet får du sedan antingen på papper eller som en stämpel i ditt pass. Varje land har olika regler och visum. Vilket visum du ska ansöka om beror dels på hur länge du ska vistas i landet och vad ditt syfte med resan är.

Eftersom svenskar generellt har gott rykte internationellt är det oftast inga problem att få visum. Trots detta kan handlingstiden variera och det gäller att vara ute i god tid. Handlingstiden kan variera med allt ifrån några dagar till några veckor. Vanligtvis tar ambassaden även ut en expeditionsavgift för att utfärda visumet.

När du ansöker om visum behöver du skicka in ditt pass till ambassaden, alternativt lämna det på plats om ambassaden / konsulatet finns i närheten av där du bor. Efter att din visumansökan blivit godkänd har du tillstånd att resa in i landet och vara där under en begränsad tid.

Olika visum

Det finns en mängd olika visum, oftast delar man upp dessa i tre kategorier: Turist, affärs- och arbetsvisum. Vissa länder kräver att du ansöker om visum även om du bara ska på semester någon vecka, t.ex. Indien. Det som är viktigt att komma ihåg är att varje land har sina egna regler om hur och vilket visum du ska ansöka. Därför är det viktigt att du tar kontakt med landets ambassad, helst via telefon eller läsa på deras hemsida.

Utöver ambassader och konsulat, finns det även företag som specialiserat sig på att göra det smidigare för dig att ansöka om visum. Dessa brukar generellt ta ut en högre avgift än om du sköter allting själv och gör det genom en ambassad eller konsulat.

Pass

Ditt pass är den enda Id-handling som är giltig i hela världen. Vissa länder inom EU godkänner även det nationella Id-kortet, men passet är utan tvekan ditt viktigaste resedokument. Ditt pass måste vara giltigt under resans gång och vissa länder kräver utöver det att passet ska vara giltigt minst 6 månader efter inresa i landet.

Kom ihåg att alltid ange det namn som står i passet när du bokar hotell / flygbiljetter och andra saker som kräver identifiering utomlands. I vissa fall kan en passkopia vara användbart, men tänk på att en kopia aldrig gäller som identitetsbevis.

Håll hårt i ditt pass och ha alltid koll på vart du förvarar det. Skulle du bli av med ditt pass utomlands rekommenderar vi att omgående ta kontakt med den svenska ambassaden eller konsulatet där du befinner dig.

Kontaktuppgifter till svenska ambassader utomlands hittar du på SwedenAbroad.com (öppnas som ny flik).

Lämna en kommentar