Köpenhamn Reseguide

Köpenhamn är en av världens hippaste huvudstäder, här mixas kulturer från alla världens hörn med olika stilar och intressen. I Köpenhamn finns något för alla och det är som att hela staden har något magiskt över sig med sin sprudlande energi och sin härliga atmosfär. Danmarks huvudstad är en stad som alltid lyckas överraska och bjuda på något nytt och spännande.

Se och Göra

Nyhavn

Köpenhamns mest älskade och ikoniska stadsdel heter Nyhavn och är känt för sina färgglada hus och alla restauranger och uteserveringen som ligger längs vattnet. Nyhavn är en livlig stadsdel som besöks frekvent både av lokalbefolkningen och turister. Runt omkring ligger flera mindre charmiga butiker och det är inte ovanligt med gatuartister som sjunger och visar upp andra talanger.

Nyhavn (1)

Glyptoteket

Glyptoteket är ett konstmuseum i centrala Köpenhamn som har en fantastisk samling av framförallt antika föremål från Egypten, Grekland, Främre Orienten och Italien. Här kan man bland annat få se vackra målningar, skulpturer och egyptiska mumier tillsammans med föremål och andra reliker. Förutom dessa standardutställningar varierar Glyptoteket mellan olika utställningar under året.

Gillar man konst, kultur och historia är ett besök på Glyptoteket givet när man besöker Köpenhamn.

Christiania

Christiania är en av Köpenhamns mest omtalade stadsdelar, mycket på grund av att hasch och marijuana finns tillgängligt att använda och köpa inne i Christiania. Stadsdelen är en fristat där folket lever i ett slags eget samhälle. Här ligger också den vackra kyrkan “vor frelsers kirke”. Det är många nyfikna turister som kommer till Christiania och för dem som vill är det möjligt att gå på guidad rundtur.

Köpenhamns Zoo

En sevärdhet för hela familjen och en av Skandinaviens största djurparker med över 3 300 djur, varav 264 arter. Köpenhamns Zoo är en populär turistattraktion och har över 1.3 miljoner besökare årligen. Djurparken är den enda av sitt slag i Norden då det finns djur från samtliga världsdelar. En mycket prisvärd aktivitet för hela familjen!

Du tar dig enkelt hit med buss 6A från centralstationen i Köpenhamn.

Tivoli Köpenhamn

En anrik nöjespark i centrala Köpenhamn som bjuder på nöje för hela familjen. Här finns karuseller och aktiviteter för alla åldrar. Kring juletid hålls en populär julmarknad på tivolits område. Ett tips är att åka hit på en vardag då det är något mindre folk.

Besök ett slott

Man blir lite bortskämd av vacker arkitektur och gamla byggnader när man går runt i Köpenhamn. Slotten är inga undantag och det finns dessutom gott om dem. Amalienborg är det kungliga slottet och även hem till den danska kungafamiljen. Vaktavlösningen på Amalienborg är en populär turistattraktion. Förutom Amalienborg finns det tre andra sevärda slott i centrala Köpenhamn: Rosenborgs slott, Christianborgs slott och sist men inte minst Frederikborgs slott.

Amalienborg

Shopping

Loppmarknad

Köpenhamn är hem åt flera bra loppmarknader. Förutom loppmarknader finns det även gott om små butiker som säljer antika prylar och second-hand. För den som har tid att leta är chanserna för fynd stora. De två största loppmarknaderna i Köpenhamn är “Remisen” vid Trianglen i Østerbro och den Blå Hal. Vad som säljs är väldigt blandat och det går att hitta alltifrån kläder till antika prylar och samlingsobjekt samt allmänt krimskrams och diverse souvenirer.

Torvehallerna

En saluhall i Köpenhamn som ligger precis vid Nørreport station. Utbudet är stort och varierat med färska råvaror och andra delikatesser. Här finns också ett flertal matställen som serverar traditionell mat från Danmark.

Ströget

Inget besök i Köpenhamn är komplett utan att man har besökt den välkända boulevarden “Ströget”. Här ligger hundratals olika butiker och restauranger. Ströget anses vara ett av Skandinaviens allra bästa shoppingområde. Här finns både lokala butiker och stora och exklusiva klädesbutiker från utlandet, så som: Burberry, Gucci, Louis Vuitton, Zara m.fl.

Strøget (1)

Stränder

Svanemølle beach

Österbro fick den här sandstranden som täcker en yta på 4000 kvadratmeter år 2010. Här finns också en 130 meter lång pir som går ut i vattnet. Stranden är populär bland lokalbefolkningen.

Adress:
Strandpromenaden 30
2100 København Ø

Bellevue Beach

Stranden är belägen cirka 5 minuters promenad från Klampenborgs station och Dyrehaven. Internationellt är den känd som en av världens populäraste nakenbad. Detta är en av Danmarks mest välbesökta stränder.

Adress:
Strandvejen 340
2930 Klampenborg

Amager Beach Park

En två kilometer konstgjord ö som formar en lagun med en barnpool på ena sidan och en sandstrand på andra sidan. Amager Beach Park ligger centralt och är ett populärt ställe att spendera dagen på för många Köpenhamnsbor under sommarmånaderna. Förutom sol och bad finns det flera aktiviteter och vattensporter att underhålla sig med.

Adress:
Amager Strandvej 110
2300 København S

Amager beach (1)

Resa hit

Det är enkelt att ta sig till Köpenhamn från Sverige. direkttåg till Köpenhamn går från Stockholm, Göteborg, Kalmar, Malmö, Helsingborg, Malmö och Lund. Reser man från de södra delarna av Sverige kostar en enkel resa omkring 150 SEK. Från Stockholm är det SJ som erbjuder tågresor och från resterande städer är det Öresundstågen som trafikerar sträckan.

Vill man komma till Köpenhamn så snabbt som möjligt ska man ta flyget. Direktflyg avgår från flera av Sveriges flygplatser och resan från Stockholm, Arlanda tar ungefär 1 timme och 10 minuter.

Här hittar du de billigaste flygbiljetterna till Köpenhamn

 

Ta sig runt i Köpenhamn

Till fots

De flesta av Köpenhamns sevärdheter ligger i de centrala delarna med gångavstånd. Från stationen till Nyhavn tar det cirka 15-20 minuter att gå och vägen däremellan bjuder på flera sevärdheter. Det går alltså utmärkt att ta sig fram till fots i Köpenhamn.

Cykel

Få städer i världen är så välutvecklade för cyklister som Köpenhamn (staden har faktiskt blivit utnämnd till världens bästa cykelstad två gånger). Cykelvägar finns i stort sett överallt och det är många, riktigt många faktiskt som tar sig fram med cykel i Köpenhamn. Cyklar finns att hyra på flera ställen och det är både enkelt och smidigt att göra. Läs mer om att hyra cykel i Köpenhamn på – www.bycyklen.dk

Taxi

I Köpenhamn finns både traditionell taxi och cykeltaxi. Att åka vanlig taxi i Köpenhamn är generellt dyrt och det finns egentligen ingen anledning till det ifall man inte har väldigt bråttom. Cykeltaxi däremot kan vara en rolig upplevelse och chauffören bjuder samtidigt på sightseeing.

Cykeltaxi Köpenhamn (1)

Kollektivtrafik

Kollektivtrafiken är precis som allt annat i Köpenhamn väldigt välutbyggt och utvecklat. Det finns både Metro och lokalbussar som tar dig till de olika delarna av Köpenhamn. Planerar man att åka mycket kan man köpa en 24 timmars biljett som gäller på bussar, metro och tåg inom storstadsområdet. Det finns också klippkort att köpa som ger rabatt på varje enskild resa.

Ska man åka utanför staden är det oftast bäst att åka med S-tågen som avgår från tågstationerna. Ska man åka till Helsingör och Roskilde går det snabbare att ta ett regionaltåg.

Rekommenderade hotell

 

Nimb Hotel

Ett lyxigt alternativ som passar par, familjer och pensionärer som vill skämma bort sig själva. Bara hotellet i sig är otroligt vackert och glamouröst. Detta är ett av Skandinaviens bästa hotell och hotellets läge i hjärtat av Köpenhamn kunde knappast ha varit bättre. Härifrån tar man sig enkelt till alla sevärdheter och det är nära till centralstationen. Personalen bjuder på service av högsta klass och hotellrestaurangen serverar utsökt gourmetmat.

Klicka här för att se bilder, tillgänglighet och aktuella priser

AC Hotel by Marriott Bella Sky Copenhagen

Detta hotell har ett lugnt läge utanför Köpenhamn, men har trots det närhet till flera sevärdheter så som Fields shoppingcenter, Ströget, Tivoli och flygplatsen. Det är enkelt att ta sig från hotellet in till Köpenhamn. Hotellet är mycket prisvärt och passar utmärkt ifall man inte vill bo mitt i smeten.

Klicka här för att se bilder, tillgänglighet och aktuella priser

CABINN City

Ett bra budgetalternativ i centrala Köpenhamn med närhet till de flesta av stadens sevärdheter. Detta hotell passar utmärkt för dem som vill ha ett bra boende med ett centralt läge utan att behöva tömma plånboken.

Klicka här för att se bilder, tillgänglighet och aktuella priser

Alternativa och billigare boenden

Köpenhamn är en av världens dyraste städer och hotellkostnader är inget undantag. Ett simpelt hotell kan kosta så mycket som 1000 SEK per natt. Kan man tänka sig att bo simpelt är vandrarhem ett bra alternativ.

Airbnb är ett annat alternativ som på senare tid blivit mycket populärt runt om i världen, som också blivit vårt eget favoritsätt för att hitta boende under resor. På Airbnb kan man hyra alltifrån lägenheter till rum och fritidshus.

Registrerar du dig via vår länk nedan bjuder vi dig på 25 $ i resekredit på Airbnb, som du kan använda när du bokar boende.

Ja tack! Ge mig 25 $ i resekredit på Airbnb

Mat & Dryck

Danmark har flera traditionella rätter och drycker som är värda att prova. Till de mest kända hör smörrebröd, frikadeller och pölse. När det kommer till drycker är danskarna bäst på pilsner, akvavit och gammeldansk. Ett besök i Danmark är knappast komplett utan att man har ätit en pölse eller smörrebröd och druckit en grön Tuborg eller Carlsberg.

Smörrebröd

Restaurangtips

Schönnemann

En anrik restaurang som anses ha de allra bästa smörrebröden tillsammans med en rad andra rätter. Priserna är relativt höga, men kvalitén på maten och servicen väger upp priset en hel del. Det centrala läget gör restaurangen utmärkt för en god lunch.

AdressHauser Plads 16, Köpenhamn 1127.

Krebsegaarden

En fantastisk restaurang med bra service och traditionella maträtter. Krebsegaardens specialite är avsmakningsmeny där man väljer mellan 4 till 7 rätter att smaka av. Man kan också välja till vin och ostpaket. Åker man till Köpenhamn i ett större sällskap är Krebsegaarden stället man ska gå till. Men boka bord i förväg, restaurangen är nämligen väldigt populär.

AdressStudiestraede 17, Köpenhamn 1455.

Lillian’s Smörrebröd

Ett lokalt litet hak som serverar smörrebröd på ett genuint vis. Detta är inte ett vanligt turistställe och det ligger lite undangömt. Det är nämligen hit många Köpenhamnsbor går för att köpa sina smörrebröd. På de större restaurangerna får man betala 70 kronor och uppåt för en liten smörrebröd (du behöver 3-4 stycken för att bli mätt). På Lillian’s Smörrebröd kostar dem 10 kronor styck och smakar utsökt. Vill du ha en genuin smakupplevelse av smörrebröd ska du gå till detta lilla hak.

Adress: Vester Voldgade 108, 1552 København.

Bra att veta

Flygtid

Cirka 1 timme och 10 minuter.

Tidsskillnad

Ingen skillnad.

Medeltemperatur

Från juni till september ligger medeltemperaturen under dagtid på 19-22 grader. När solen tittar fram kan temperaturen stiga uppemot 30 grader. Klimatet är ganska likt det vi har i södra Sverige och vintrarna är ganska milda med en medeltemperatur runt 4 grader. Ska du åka till Köpenhamn på våren eller hösten kan det vara en god idé att ta med sig vindjacka eller en tjockare tröja.

Prisnivåer i Köpenhamn

Cirkapriser restaurang:

  • En enkel lunch: 140 SEK
  • Trerätters middag för två: 750 SEK
  • Coca Cola: 30 SEK
  • Öl (50cl): 55 SEK
  • Vatten: 20 SEK

Cirkapriser butik:

  • Coca Cola: 10 SEK
  • Öl: 10 SEK
  • Vatten 1.5 liter: 12 SEK
  • 75 cl vin: 75 SEK
  • Cigaretter (Marlboro): 55 SEK

Befolkning

1.2 miljoner invånare i tätorten (cirka 2 miljoner i storstadsområdet).

Pass och visum

Du behöver endast ett nationellt ID-kort. Åker man tåg eller båt sker ingen ID-kontroll, men det kan vara bra att ha med sig ID-kort iallafall.

Språk

Danska. I Köpenhamn förstår dock väldigt många danskar svenska eftersom det är många svenskar som jobbar i just Köpenhamn. Men annars fungerar alltid engelska.

Valuta och betalkort

Danska kroner (DKK). Det finns gott om bankomater och kortbetalning accepteras i stort sett överallt. Betalning med kort är säkert precis som hemma i Sverige. Det finns därför ingen anledning att växla pengar innan man åker.

Vatten

Det går bra att dricka kranvattnet i Köpenhamn.

El

220 volt. Adapter behövs inte.

 

Vill du ha fler tips om detta resmål så kan du läsa fler artiklar i kategorin Danmark eller kontakta oss på info@Destinavo.com