Är Turkiet säkert för turister?

Turkiet har inom loppet av några månader drabbats av fyra terroristattacker, som både dödat och skadat civila och turister. Detta har givetvis lett till en rädsla över att åka hit. Men Turkiet är ett stort land och därför tänkte vi idag reda ut ifall det är säkert att åka till Turkiet eller inte, och vad man bör tänka på.

Hur ser säkerhetssituationen ut i Turkiet?

Turkiet har drabbats av fyra terrorattacker på tre månader. Två attacker i Istanbul och två attacker i Ankara. Den senaste attacken i Istanbul skedde på den populära gatan Istiklal Street.

Det ligger ett terrorhot över landet, men det är framförallt i större städer som Istanbul och Ankara samt gränsområdet till Syrien som är mest hotat. På andra håll i landet går livet vidare som vanligt i ett lugnt tempo.

Vilka är det som ligger bakom attackerna?

Det är framförallt IS, PKK och vänsterradikala turkiska grupper som ligger bakom dåden.

Vad gör Turkiet för att stoppa terrorismen?

I Istanbul har man röntgenscanners på alla museum och shoppingcenter. Dessa scanners kan upptäcka bomber och föremål som kan användas för att skada andra personer. I moskéer som den blå moskén finns det dock ingen röntgenscanner. Man har även utökat antalet poliser i staden.Den turkiske premiärministern har uttalat sig så här

Den turkiske premiärministern har uttalat sig så här:

“No centre of terrorism will reach its aim with such monstrous attacks. Our struggle will continue with the same resolution and determination until terrorism ends completely.”

Är Turkiet säkert att åka till?

Svenska UD har ännu inte börjat avråda turister från att åka till Turkiet, förutom till områdena som gränsar mot Syrien. Detta är det första tecknet på att det inte ska vara någon fara med att åka till Istanbul. UD uppdaterar sina uppgifter om säkerhet dagligen och det bästa man kan göra är att följa dessa.

Vi å andra sidan skulle inte rekommendera någon att åka till Istanbul eller Ankara. Händer det fler attentat så är det troligtvis i dessa städer och tittar man på mönstret så är det på öppna platser där mycket folk rör sig. Detta innebär att även turister är utsatta i Istanbul och Ankara, eftersom att turister ofta rör sig på ställen med mycket folk.

När det gäller andra turistorter som Side, Bodrum, Marmaris och så vidare är det något helt annat. Dessa orter är små och det finns inget direkt terrorhot på dessa ställen. Man skulle kunna jämföra det så här för att få perspektiv på det hela:

Skulle Stockholm drabbas av terrorattentat, så är det ju knappast så att Luleå eller Växjö skulle vara farligt att åka till. Detsamma gäller i Turkiet. Bara för att det händer något i Istanbul, så betyder inte det per automatik att det skulle vara farligt att åka på semester i Side.

Självklart kan inte vi garantera att det är helt säkert att åka dit. Men å andra sidan kan man inte garantera det någonstans i världen, inte ens i Sverige. Hemma i Sverige sker dagligen mord, våldtäkter m.m. Det har även varit incidenter med handgranater och skjutningar.

Med det sagt så skulle vi vilja påstå att det är precis lika säkert som vanligt att åka till turistorterna i Turkiet. Däremot avråder vi turister från att besöka Istanbul och Ankara samt områdena som ligger nära gränsen till Syrien.

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Turkiet så tar flera svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Priserna har aldrig varit bättre än nu

Att resa till Turkiet har aldrig varit billigare än nu heller. Många har avbokat eller låtit bli att boka resor till Turkiet på grund av attackerna i Istanbul. Detta har lett till att resebolagen tvingas rea ut alla resor för att inte förlora alla sina investerade pengar. Det finns fullt av billiga resor till Turkiet att boka och väl framme i Turkiet väntar även lägre priser på utflykter, souvenirer m.m.

Här hittar du de billigaste flygbiljetterna till Turkiet

Lämna en kommentar