10 Saker att Se och Göra i Split

Gamla Split

Gamla Split är den äldsta stadsdelen i Split och har en hel del spännande historia att utforska. Här kan man gå runt och titta på häftiga ruiner, höga klocktorn, historiska byggnader och se Diocletian’s antika romerska palats. Det är oerhört mysigt att promenera genom stadsdelens mysiga gränder och titta på dåtidens arkitektur, kika i moderna butiker samt äta en god måltid på någon av stadsdelens restauranger.

Underhållning finns bakom varje hörn med shopping, sevärdheter eller gatuartister som visar upp sina talanger. En resa till Split är inte fullständig utan att man har besökt gamla stan minst en gång.

Marjan

Hit tar man sig upp via en lite längre promenad eller med tåg. Väl uppe på toppen av parken väntar en lugn och harmonisk miljö som får en att slappna av samtidigt som man får en makalös utsikt över Split.

Hvar

Hvar är en av Kroatiens populäraste resmål och varje år fylls ön av partyglada människor, soldyrkare och livsnjutare. På Hvar finns flera fina stränder, både lugna och mer fartfyllda med dagsfester och strandklubbar. Hvar är otroligt vackert och har garanterat något som passar alla oavsett intresse och ålder.

Hvar

Katedralen i Split

Katedralen i Split är en mycket vacker liten katedral. Katedralen är en lugn och skön plats där man kan sitta inne i svalkan och njuta av den vackra arkitekturen, de otroliga skulpturerna och konsten som pryder väggarna. På framsidan av kyrkan ligger klocktornet som man även får gå upp i för en extra peng. Upp till toppen av tornet är det många branta trappsteg, men man blir väl belönad när man kommer upp och blir mött av den fantastiska utsikten över taktopparna och havet. 

Split Walking tour

Vill man få lite orientering och information om staden innan man börjar utforska den på egen hand så ska man verkligen boka en guidad tur med Split Walking Tour. Dessa guidade turer tar med dig till stadens populäraste sevärdheter samtidigt som de är roliga, informativa och lärorika. De duktiga guiderna älskar sitt jobb och är väldigt hjälpsamma och delar gärna med sig av de bästa tipsen för en lyckad vistelse. 

Riva Harbor

Hamnen i Split är en vacker hamn där det ständigt är liv och rörelse. Här möts man av roliga små marknadsstånd, mysiga caféer, restauranger och en vacker utsikt över havet och hamnen med alla dess guppande båtar. Framemot eftermiddagen är det som mysigast i hamnen, då det är perfekt att strosa runt utan att bli svettig, men också för att de lyser upp de vackra ruinerna som ligger intill palatset.

Riva harbor

Red Adventures Croatia

Känner man för en riktig äventyrsdag i Split ska man boka en utflykt med Red Adventures Croatia. Företaget erbjuder flera olika dagsutflykter både ute till havs och inne på land, så som paddling av kanot och kajak, klättring, snorkling, vandring och cykling. Vi rekommenderar verkligen att testa på någon av dessa utflykter för att uppleva Kroatiens vackra natur från ett annat perspektiv. 

Parco Nazionale Krka

Vill man komma bort från folkmassor och det hektiska stadslivet och varva ner kan man alltid åka till Nationalparken. Parco Nazionale Krka är en trevlig park med en hel del häftiga vattenfall och en stor variation av olika djurarter som man kan titta på. Kom hit och promenera bland djur och natur eller varför inte ta ett dopp i det friska sötvattnet vid vattenfallen.

Dvor restaurang

Live musik, havsutsikt, fläckfri service och mat av högsta kvalitét, mycket mer av en restaurang kan man inte begära. Dvor är en av Splits mysigaste och bästa restauranger som serverar utsökta maträtter och viner i en romantisk och trevlig miljö. Ett tips är att testa på deras avsmakningsmeny för bästa matupplevelse samt att boka bord i god tid under stadens högsäsong.

Brela Beach

Brela Beach är en av Splits bästa närliggande stränder. Brela Beach är en mycket vacker strand med kristallklart vatten som kantas av kustens alla klippor. Det är enkelt att ta sig från Split till Brela Beach, både med bil och buss. Åker man buss så är det bara att hoppa på en buss från busstationen i Split i riktning mot Makarska.

Brela-beach

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Split och Kroatien så tar flera svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Boka flyg och hotell

Har du varit i Split? Skriv en reseberättelse och dela med dig av dina egna tips och upplevelser.

Lämna en kommentar