Skip to Content

Årets La Tomatina i Buñol, Spanien

Årets La Tomatina i Buñol, Spanien

Igår var det återigen dags för den årliga festivalen La Tomatina i Buñol i östra Spanien, en tradition som pågått ända sedan år 1945.

Årets upplaga av La Tomatina var något alldeles särskilt där cirka 22 000 personer deltog i tomatkastandet. Detta året firade man dessutom att festivalen har funnits i 70 år. Hela 170 ton tomater gick åt i årets La Tomatina, som är känt som världens största matkrig.

I den lilla staden Buñol är detta helt klart en av årets bästa höjdpunkter och sedan några år tillbaka även en stor ekonomisk vinst, då utländska turister får betala en entréavgift på 10 euro för att få vara med. Intresset för att delta i La Tomatina är stort bland utländska turister och detta året har man räknat ut att endast var femte person beräknas komma från Spanien ursprungligen.

Borgmästaren Rafael Pérez uppger att många av deltagarna kommer ifrån Japan, Storbritannien och USA. Han berättar vidare att japaner ofta är ganska reserverade och allvarliga, men att de förvandlas av La Tomatina som får dem att släppa loss.

Fakta och information om La Tomatina

La Tomatina är en årlig festival i Buñol, som ligger i östra Spanien. Festivalen äger rum varje år den sista onsdagen i augusti. Traditionen sägs ha uppkommit 1945 efter att unga män ställt till med bråk på stadens gator genom att kasta tomater.

Under Francos styre försökte man att förbjuda La Tomatina, eftersom den inte hade någon religiös betydelse. Men efter hans död 1975 återupptogs firandet på allvar och den årliga festivalen var här för att stanna.

Tomatkriget brukar pågå ett par timmar och lockar årligen tusentals besökare. Det finns också ett par regler eller riktlinjer man bör hålla sig till om man ska delta. Till exempel ska tomaterna mosas innan man kastar dem på någon annan. Man bör också ha på sig simglasögon och kläder som man inte är rädd om.