12 Saker att Göra i Prag som turist

Foto av författare
Redaktionen

Är du nyfiken på vad det finns att göra i Prag som turist? Här har vi listat 12 aktiviteter och saker att göra i Prag oavsett om du åker dit på weekendresa eller stannar ett par dagar extra. 

Stare Mesto – Gamla stan

Prags gamla stadsdel är en av de mest populäraste platserna i hela Prag. Här är det ständigt liv och rörelse och mycket att titta på.

Stare Mesto bjuder på en mångfaldig underhållning av vackra byggnader, sevärdheter och häftiga gatuartister. Missa inte att titta på den astronomiska klockan med sitt fantastiska klockspel.

att göra i prag
Bild: Catarina Belova/Shutterstock

Prags domkyrka

Domkyrkan i Prag är ett måste att besöka, även för dem som egentligen inte är så förtjusta i religiösa byggnader. Denna kyrka är verkligen något utöver det vanliga och är den största och viktigaste kyrkan i hela Prag.

Kyrkan har en fantastiskt vacker arkitektur och mycket historia att berätta. Om man vill så kan man gå längre in i kyrkan och se gravarna och gå ner i kryptan för att se resterna av de provinsiella skyddshelgonen, furstarna, adelsmännen och ärkebiskoparna.

Pragborgen

Pragborgen är Prags största sevärdhet och även världens största slott. I området runt borgen finns det mycket vacker arkitektur, fina parker och mysiga kullerstensgator att strosa runt bland.

När man kommit upp till borgens högsta plats kan man titta ut och njuta av den fantastiska utsikten över centrala Prag. Har man planerat att promenera upp till borgen så kan det vara bra att ha med sig ett par sköna skor och en flaska med vatten.

Prag Castle

Karlsbron

En resa är inte komplett i Prag utan att ha sett den populära Karlsbron. Bron är väldigt häftig med dess detaljerade statyer som smyckar sidorna och har en mycket intressant historia bakom sig.

Bron är vacker att se både på morgonen, dagen och kvällen, men vi rekommenderar att åka hit lite tidigare eller senare då det är smockfullt med folk mitt på dagen. Runt omkring bron är det alltid liv och rörelse med gatumusikanter, restauranger och marknadsstånd. 

Karlsbron
Bild: tanialerro.art/Shutterstock

Lesser Quarter (Mala Strana)

Letar man efter en lite mer romantisk och lugn plats att promenera runt på under kvällstid ska man besöka området Lesser Quarter, som även är känt som Mala Strana. Detta område är mycket vackert och har flera historiska platser och minnesmärken att titta på.

Här finns det gott om restauranger och små boutiquer med både hantverk och souvenirer där man inte behöver stå och trängas.

Mala Strana
Bild: GoneWithTheWind/Shutterstock

Prague Royal Walk Free Tour – Discover Prague Tours

Prague Royal Walk Free Tour är en gratis guidad tur som tar med dig till stadens populäraste sevärdheter och platser. Turen är både lärorik och rolig då guiderna berättar spännande och intressanta historier om staden.

Guiderna ger också många bra tips och råd till dem som går med på turen. Om man vill ha något kul att göra i Prag utan att betala massa pengar så är detta ett utmärkt alternativ. 

Prag vandringstur

Hemingway Bar

Känner man för en mysig kväll med goda drinkar ska man ta sig till Hemingway Bar. Denna bar må vara liten, men är både intim och hemtrevlig samt har en service av högsta klass.

Drinklistan är lång och den duktiga och trevliga personalen gör sitt bästa för att skräddarsy drinkar efter dina smaklökar. Baren är väldigt populär bland lokalbefolkningen, så för att vara på den säkra sidan kan det vara bra att boka bord i förväg. 

Adress: Karoliny Svetle, 26.

Jubileum synagogan

Synagogan byggdes 1906 och är även känd som Jerusalem synagogan, tack vare att den är belägen på Jerusalem street. Synagogan är designad i Neo-Moorish med dekorationer i Art Noveau stil.

Både insidan och utsidan är väldigt vacker och är man intresserad av religiösa och vackra byggnader är det ett måste att ta sig till Jubileum synagogan när man besöker Prag.

Adress: Jeruzalémská 1310/7.

Beundra det Dansande huset

Det dansande huset i Prag, även känd som Fred och Ginger är designat av den kroatiska arkitekten Vlado Milunic och den Kanadensisk-Amerikanske Frank Gehry.

Den ligger vackert belägen vid Jiraskuv bron och stod färdig 1994. Det är sannerligen en unik byggnad som man inte kan se någon annanstans i världen.

prag aktiviteter
Bild: Vladimir Sazonov / Shutterstock.com

Terasa u Zlate Studne

Terasa u Zlate Studne är en av Prags bästa restauranger och har en vacker utsikt över stadens taktoppar. Restaurangen serverar goda rätter med tjeckiska smaker och tjeckiska viner. Maten är en fröjd för ögat och priserna är väldigt humana.

Servicen är på topp och personalen gör alltid sitt yttersta för att få sina att känna sig välkomnaoch uppskattade. Ett tips är att testa avsmakningsmenyn för bästa smakupplevelse!

Att äta tjeckisk mat är så klart bland det bästa som finns att göra i Prag och förutom Terasa u Zlate Studne så finns det många restauranger och barer som kan klassas som landets allra bästa. 

Slottet på höjden

Slottet på höjden är ett mycket imponerande slottsområde som har mycket att erbjuda sina besökare. Spana in den vackert utsmyckade basilikan, gå förbi kyrkogården, besök skulpturparken och ta dig till platsen där man får en utsikt över Prag i alla vädersträck.

Det kostar inget att gå in i parken och på plats finns det även caféer, restauranger och toaletter.

Vysehrad

Saker att göra i Prag med barn

  • Båttur längs Vitavafloden
  • Prova på VR-spel på Golem VR
  • Besök legolandet Czech Repubrick
  • Åk till lekparken på Children’s island
att göra i prag med barn
Bild: Madrugada Verde/Shutterstock

Vad finns det att göra i Prag när det regnar?

Om det skulle regna under din resa till Prag så kan du vara lugn, det finns massor av saker att göra i Prag när det regnar. Dels finns det en hel uppsjö av museum som passar alla åldrar, men det finns också shopping och annat kul att hitta på.

  • Besök det vackra biblioteket Strahov
  • Nationalmuseet
  • Kampa Museum
  • Tekniska museet
  • Besök ett konstgalleri
att göra i prag när det regnar
Bild: anyaivanova/Shutterstock

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Prag och Tjeckien så tar flera svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Boka flyg och hotell


Vill du ha fler tips på saker att göra i Prag? Lämna en kommentar nedan!

Lämna en kommentar