Oavsett om du ska på solsemester, weekendresa eller om man reser som backpacker bör större summor av kontanter undvikas. Som tur är kan du ha pengarna säkert på ditt konto och istället använda bankomatkort och ta ut pengar vid behov.
Du minskar därmed rånrisken och du slipper dessutom höga växlingsavgifter och andra extra avgifter, som tillkommer med ett vanligt bankomatkort eller om du växlar pengar hemma i Sverige.
Rekommenderade bankomatkort som är anpassade för resenärer
Norwegians bankomatkort
Norwegiankortet är smidigt och gratis att skaffa. Med detta kort får man bonus varje gång man använder kortet. Bonusen kan sedan växlas in mot flygbiljetter. Förutom bonus slipper man även onödiga avgifter som kostnader för uttag och dåliga växlingskurser. Dessutom ingår reseförsäkring och avbeställningsskydd.
Uttagsavgiften är 0 kronor med detta kort och det finns ingen årsavgift, vilket gör att du sparar pengar på varje uttag och tjänar bonuspoäng varje gång kortet används.
Här kan du läsa mer om Norwegians resekort
Ica Bankens bankomatkort eller kreditkort
Med Ica bankens bankomatkort slipper man onödiga avgifter och höga valutapåslag när man reser (endast 1,25% i växlingsavgift). Dessutom får man bonus varje gång man handlar på ICA. Bonusen växlas sedan in mot checkar som du kan betala med när du handlar på ICA. Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår. ICA-kortet har en årsavgift på 300 kronor, men detta tjänar man snabbt igen genom alla fördelar man får. Det räcker att man åker på en resa om året för att det ska vara lönt att skaffa kortet, sen får man ju också bonus på alla köp som görs via kortet.
Är man student slipper man årsavgiften på 300 kronor.
När man reser utomlands är det alltid bra att ha med sig två olika bankomatkort. Man vet aldrig om en ficktjuv får tag på ens plånbok eller om man råkar tappa kortet någonstans. Därför rekommenderar vi att man skaffar både Ica bankens bankomatkort och Norwegians bankomatkort.
Du har egentligen inget att förlora på det. Snarare så förlorar du istället pengar på att växla valuta hemma i Sverige innan resan eller när du använder ett vanligt bankomatkort.
Kortare resor
Ska du iväg på en kortare resa, t.ex: Solsemester behöver du sällan ha med dig mer än ett betalkort. Det du istället bör ha med dig är ett betalkort som inte tar ut några avgifter när du tar ut pengar utomlands. Avgifter som brukar tillkomma med vanliga betalkort är valutapåslag (mellan 1,50-3 %) och en avgift på 25-50 kronor per uttag utanför EU. Reser man inom EU tillkommer valutapåslag och växlingsavgifter.
Växlar du pengar innan du åker får du betala höga växlingsavgifter och får en sämre kurs på valutan du vill växla till. Som tur är har vissa banker lagt märke till att vi reser mer än förut och erbjuder ett förmånligt betalkort utan extra kostnad. Oavsett om du tar ut pengar på plats eller växlar pengar innan du reser tvingas du betala onödiga avgifter som enkelt kan undvikas.
Vi på Destinavo älskar att resa och är vana vid det. Våra rekommendationer är att växla en mindre summa som kan användas till taxi, mat eller andra mindre utgifter innan ni checkat in på hotellet och hunnit gå till en bankomat, alternativt att man tar ut pengar när man kommer fram. Tänk också på att alltid välja lokal valuta när du tar ut pengar eller betalar med kort utomlands.
Pengarna ni sparar genom att skaffa ett resekort kan istället användas till en gemensam utflykt, souvenirer eller något annat som är roligare än onödiga avgifter.
Här kan du läsa mer om Norwegians resekort
Längre resor / Backpackers / Jorden runt resa
När du ska iväg på en längre resa behövs det en hel del planering och förberedelse för att du ska få ut så mycket som möjligt av din resa. Detta är en av de viktigaste bitarna för att inte råka ut för oväntade utgifter och få pengarna att räcka längre under resans gång.
Tänk på att alltid ha med dig minst två betalkort – helst Visa eller Mastercard eftersom dessa accepteras nästan överallt. Eftersom du kommer vara iväg en längre tid och säkerligen har en budget vill du definitivt undvika: Växlingsavgifter, dålig växlingskurs och avgift för att ta ut pengar (vilket du behöver göra med jämna mellanrum).
Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB tar alla ut en avgift på lägst 35 kronor när man tar ut pengar utanför EU. Detta går enkelt att undvika med antingen Norwegians kort eller Ica-kortet.
Våra rekommenderade bankomatkort för resenärer
Norwegian och Ica Banken
Kontanter är en dålig idé, speciellt om du planerat att bo på vandrarhem eller andra enklare boenden. När du utforskar landet du är på vill du knappast bära runt på för mycket kontanter. Behöver du växla pengar när du kommer till ett nytt land får du garanterat en sämre växlingskurs på den valuta du vill växla in. Även om det inte handlar om jättestora summor så blir det mycket i längden och visst har du hellre någon tusenlapp extra att spendera under resan?
Nedan listar vi två förmånliga betalkort. Dessa kort ger dig kostnadsfria uttag, bra växlingskurs och gör så att du sparar pengar när du reser. Utöver detta får du dessutom reseförsäkring och avbeställningsskydd samt bonuspoäng ifall resan betalas med kortet.
Övrigt
Vi rekommenderar alltid att ta reda på din banks kontaktuppgifter och information om hur du kan spärra kortet ifall du skulle bli av med det. Ska du iväg på en längre resa kan det även vara smart att alltid ha med sig en liten summa USD i nödfall, ungefär 20-40 dollar. Tänk också på att alltid välja lokal valuta när du tar ut pengar eller betalar med kort utomlands.
Om du av någon anledning behöver få pengar skickade till dig eller hamnar i en situation utan kontanter och betalkort kan du få pengar skickat till dig via olika tjänster. Western Union är den vi rekommenderar och som vi tycker är mest pålitlig och kan vara guldvärt i ett sådant läge.
Det kostar ingenting att registrera sig hos Western Union och det är alltid bra att ha ett färdigt konto som säkerhet. Man vet aldrig när man behöver skicka pengar eller ta emot pengar snabbt utomlands.