10 Saker att Se och Göra i Montenegro

Foto av författare
Redaktionen

Kotor

Kotor finns med på Unescos lista med världsarv och är en av Europas bäst bevarade medeltidsstäder. Landskapet som omger lilla kotor är otroligt vackert, speciellt när man blickar ut över Kotorbukten. Ett måste att besöka när man åker till Montenegro.

Lovcen National Park

Montenegros landskap består av berg, kullar med vackert landskap och natur. Lovcen National Park ligger strax utanför Kotor och är inget undantag. Naturen är i stort sett orörd, men har trots de många naturliga vandringsleder man kan utforska. Nationalparkens viktigaste monument är Petar Petrović Njegoš’s Mausoleum, som är beläget på toppen av Jezerski vrh.

Kanjontur längs Tarafloden

Gå på Kanjonur längs Tarafloden och upptäck den vilda naturen eller åk Zipline över floden. Här får man verkligen ett äventyr med aktiviteter och vandring samt en chans att möta lokalbefolkningen och prova på lokala specialiteter.

Tara River Canyon

Gospa od Skrpjela

En artificiell ö strax utanför Perast som byggdes uppe på en klippa 1452, efter att två venetianska seglare fann en bild av jungfru Maria på den. Översätter man Gospa od Skrpjela till engelska blir det “our lady of the rocks”.

Cetinje

Cetinje var tidigare huvudstad i Montenegro och landets president bor fortfarande kvar i staden. Cetinje är belägen i den sydvästra delen av landet och dess historiska stadskärna är väldigt mysig och vacker.

Ostrog Monastery

En liten bit ifrån Podgorica ligger klostret Ostrog, som tillhör den serbisk-ortodoxa kyrkan. Klostret är byggt mot en nästintill vertikal bakgrund. Härifrån får man en vacker utsikt över Bjelopavlići.

Ostrog Monastery

Perast

Perast är en historisk liten by i Kotorbukten som har varit med om flera attacker från flera olika imperium. Stämningen här är väldigt genuin och simpel och byn är full av gamla byggnader.

Durmitor National Park

Durmitor är belägen i norra delen av Montenegro och är ännu ett praktexemplar på den fina och orörda naturen som finns i landet. Runt om i nationalparken finns många vackra sjöar omgivna av ett frodigt och bergigt landskap. Gillar man natur och vandring är Durmitor ett måste.

Skadarsko / Skadar Lake

Ett mycket vackert naturområde som ligger mellan Bar och Podgorica. Skadarsjön är ett måste att uppleva ifall man gillar natur och friluftsliv. Detta är nämligen den största sjön på balkanhalvön och området runtomkring är numera nationalpark.

Sveti Stefan – Budva

Endast 15 minuters bilfärd från Budva ligger Sveti Stefan, som är både Montenegros och en av världens mest prestigefyllda platser. Hit har flera kändisar åkt på semester, vilket inte är särskilt konstigt när man ser staden. Sveti Stefan är oerhört vackert och ett måste att besöka när man åker till Montenegro. Passa även på att besöka Budva, som är ett populärt turistmål i landet.

Sveti Stefan Budva i Montenegro

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar utomlands så tar en del svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Boka flyg och hotell

Lämna en kommentar