10 Saker att Se och Göra i Egypten

Foto av författare
Redaktionen

Besöka Giza

Ett måste när man är på sin resa i Egypten är att besöka Gizapyramiderna och se ett av världens underverk. Utanför staden Giza ligger de världsberömda pyramiderna; den stora Pyramiden av Giza, den lilla Pyramiden av Khafre, den mellanstora Pyramiden av Menkaure samt den store Sfinxen.

Karnaktemplet

I Karnaktemplet är det enkelt att spendera en hel dag för att titta på alla utgrävningar. Detta tempel ligger i Luxor och har många välbevarade inskriptioner, skulpturer, statyer och byggnader som man kan gå in i. Se templets vackra inristningar och målningar på både tak och väggar och andas in 3000 år av historia.

Abu Simbel

Det kan vara lite krångligt att ta sig ut till Abu Simbel, men de flesta som besöker platser säger att det är helt klart värt mödan, inklusive oss på Destinavo. Abu Simbel ligger i Nubien i södra Egypten, på den västra stranden av Nilen. Detta fantastiska tempel byggdes när Ramses II regerade 1400 f.k. Här kan man se den imponerande fasaden med dess 20 meter höga statyer som var ristade direkt i klipporna.

Templets insida är lika fascinerande med sina skulpturer, reliker och sin arkitektur. Varje år flockas besökare för att skåda när solljuset tränger igenom templets inre delar och belyser de fyra vackra statyerna längst in i templet. Detta sker den 22 februari och 22 oktober för att fira Ramses födelsedag och uppstigning till tronen.

Abu Simbel tempel

Egyptiska museet

Egyptiska museet i Kairo innehåller världens mest omfattande samling av antikviteter från forna Egypten och inget besök i Egypten är komplett utan att ha besökt detta museum. Här finner man otroliga samlingar av bevarade skatter, statyer, porträtt och kungliga mumier. På övervåningen finns en utställning om den världberömde Faraon Tutankhamun, där man bland annat kan se faraons välkända och dyrbara begravningsmask.

Tiran Island

Är man sugen på att snorkla, bada och ha en riktigt härlig dag i Egypten, så måste man åka till Tiran Island. Snorkla och bada i kristallklart vatten och upptäck öns fantastiskt marina liv. Under vattenytan finns många vackra koraller och fiskar som skiftar i alla olika färger.

Blue Hole

Är man sugen på mer sol, bad och äventyr ska men bege sig ut till staden Dahab. En lugn plats med mysiga restauranger som även lämpar sig bra för dykning tack vare ett rikt marint djurliv. Det är nästan som att man dyker ner i ett akvarium fullt med fiskar och koraller. Blue Hole anses vara en av världens bästa platser när det gäller dykning.

Blue hole Egypten

Mount Sinai

Mount Sinai är det 2285 meter höga berget där Gud ska ha gett Moses de 10 budorden och det är här man finner “Moses brinnande buske”. Det kan vara en tuff utmaning att vandra på Mount Sinai, men det är det värt när man möts av den vackra utsikten över bergets toppar. Ett tips är att vandra upp för att se antingen soluppgången eller solnedgången, båda är fantastiskt vackra!

Valley of the Artisans (Deir el-Medina)

Besöker du Valley of the Artisans kommer du garanterat få se några av världens vackraste och mest bevarade gravar. Dessa gravar är otroligt häftiga, då de är så pass bra bevarade med sina starka och klara färger som är målat på väggarna.

Filetemplet

Något man inte får missa är att besöka ön Agilkia, där templet Isis är beläget. Detta tempel var tillägnat Isis, gudinna över himlen och naturen. Templet är mycket välbevarat och ligger på en otroligt vacker ö som är redo för att utforskas. Hit tar man sig via en båttur från staden Aswan.

Åk båt längs Nilen

Självklart måste man besöka floden Nilen innan man åker hem. Här kan man nämligen åka på en trevlig kryssning med god mat, häftig underhållning och en trevlig personal. När man åker på en kryssning längs Nilen kommer man att få se några av Egyptens sevärdheter, såsom; Abu Simbel och Konungarnas dal.

båttur längs Nilen

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Egypten så tar flera svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Boka flyg och hotell

Lämna en kommentar