12 sevärdheter på Costa del Sol

Skandinaver, britter och andra nordeuropéer vallfärdar varje år till Costa del Sol, eller Solkusten som vi brukar säga i Sverige. Här är det varmt året runt och solen skiner långt över 300 dagar om året. 

En solsäker destination oavsett årstid, därav namnet. Sol och bad är dock inte allt som finns att upptäcka, utan det finns även en rad olika sevärdheter på Costa del Sol som är värda att besöka. 

Castillo de Colomares

Castillo de Colomares är inte något gammalt slott, utan ett relativt nybyggt monument för att hedra Christoffer Columbus och hans äventyr.

Colomares-monumentet är beläget i Benalmádena och är vanligtvis öppet för besökare från tisdag till söndag från klockan 10 till 14 och sedan från 17 till 21. Det är stängt på måndagar. Utanför högsäsongen är det något andra öppettider som gäller.

Frigiliana

Frigiliana är en charmig liten bergsby som ligger strax norr om Nerja. Härifrån får man både vyer över berg och hav. Byn har blivit utsedd till en av Spaniens vackraste byar, “Pueblos mas bonitos de España”.

Många åker hit på en dagsutflykt och inne i den gamla stadskärnan finns både butiker och restauranger. Vill man övernatta är det en god idé att kika på lägenheter via Airbnb, där man kan hitta boende med fri utsikt. 

Cueva de Nerja

Grottan i Nerja är en populär sevärdhet på Costa del Sol som lockar besökare året runt. Grottans gångar har en längd på cirka 5 kilometer och under vissa särskilda datum hålls det konserter inne i Cueva de Nerja. 

I grottan har man hittat målningar som sägs vara målade av neandertalare för över 42 000 år sedan. Under högsäsong brukar grottan vara öppen för besökare mellan 09:30 och 16:00.

Katedralen i Malaga

Katedralen i Málaga, eller Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación som den heter på spanska är en av Spaniens största katedraler. Den byggdes mellan åren 1528 och 1782 i renässansstil. Norra kyrkotornet når hela 84 meter över marken.

Smurfstaden Juzcar

Juzcar är en liten bergsby som ligger norr om Estepona. Hit tar man sig enklast med hyrbil. Byn är känd som inspelningsplats för filmen Smurfarna och det är därför som staden har målats i blått.

Efter inspelningen valde man att behålla den blå färgen på husen, som annars varit vitkalkade precis som i många andra byar på Solkusten.

Alcazaba / Castillo de Gibralfaro

Castillo de Gibralfaro är ett gammalt fort som är beläget högt uppe på en topp ovanför Malaga stad. Fortet har anor som går tillbaka till 900-talet och har sedan dess haft en viktig roll i att försvara staden och det kungliga slottet Alcazaba.

Det går att kombinera ett besök till båda dessa sevärdheter, som ligger inom gångavstånd från varandra. Biljetter kan med fördel köpas online. Gratis inträde erbjuds vissa särskilda dagar och tider under året. 

Stupan i Benalmádena

I Benalmádena står en buddhistisk stupa med utsikt över berg och hav. Stupan är 33 meter hög och är därmed Europas högsta stupa. En annorlunda sevärdhet på Costa del Sol som definitivt är värt ett besök.

Picassomuseum

Pablo Picasso föddes i Málaga och i stadens historiska kvarter finns ett museum tillägnat honom och hans verk. Museet öppnade upp för besökare 2003 och inryms i Buenavista-palatset.

I samlingen finns 285 verk från Picasso, som har blivit donerade till Picassomuseet av hans familjemedlemmar.

Bild: David MG / Shutterstock.com

Orchid House i Estepona

I Estepona kan du besöka den botaniska trädgården som har en yta på hela 1000 kvadratmeter. Här finns ett extra fokus på orkidéer, även om det också finns andra tropiska växter att skåda. Totalt finns det omkring 1300 olika orkidéarter att beskåda från olika delar av världen.

Bild: Philip Lange / Shutterstock.com

Jardín Botánico

I utkanten av Málaga ligger Jardín Botánico Histórico La Concepción, som är en botanisk trädgård som funnits sedan 1855. Här finns över 25 000 växter att beskåda med olika sektioner.

Den historiska trädgården på 3,5 hektar är särskilt uppskattad med sina 3000 olika växtarter. Hela Jardin Botanico täcker en yta på 55 hektar. 

Stränder

Solkustens stränder bör såklart räknas med bland alla sevärdheter då sol och bad är en stor anledning till att många turister åker hit.

Några välkända stränder inkluderar Malagueta beach, Burriana beach, Bounty Beach, Playa de Maro och Playa la Rada bara för att nämna ett fåtal av alla stränder på Costa del Sol. 

Castillo Sohail

Strax utanför centrala Fuengirola ligger den gamla fästningen Sohail, som byggdes på 900-talet. Castillo Sohail är vanligtvis öppet för besökare året runt med utökade öppettider under sommarmånaderna.

Guidade turer finns att boka där man får lära sig mer om fästningens historia och arkitektur. Under årets gång brukar det även hållas utomhuskonserter med olika artister och uppträdanden. 

Aktiviteter på Costa del Sol

 • Spela golf
 • Sol och bad
 • Vandring
 • Skidåkning
 • Matlagningskurs
 • Vattensport

Utflyktsmål från Costa del Sol

 • Ronda
 • Setenil de las Bodegas
 • Iznájar
 • Alhambra
 • Sierra de Nevada
 • Caminito del Rey
 • El Torcal de Antequera
 • Casares

 

Lämna en kommentar