Skip to Content

15 Vackra byar i Spanien

15 Vackra byar i Spanien

Det finns många vackra byar i Spanien och ett flertal av dem har behållt sin ursprungliga charm och atmosfär, trots att vissa av dem numera lockar till sig tusentals turister varje år. 

Spanjorerna brukar tala om ”Los Pueblos Mas Bonitos” där man utser 100 spanska byar som förtjänar mer uppmärksamhet, just för sin skönhet och kulturella betydelse. 

Vi på Destinavo har valt ut 15 vackra byar i Spanien som vi tycker är värda en omväg för att besöka. 

Frigiliana, Andalusien

Frigiliana har blivit utsedd till en av Spaniens vackraste byar. Här väntar en idyllisk bergsby i Andalusien, strax norr om Nerja med vitkalkade hus och smala gränder som slingrar sig uppåt. 

Härifrån får man spektakulära utsikter över både berg och hav. I byn finns även ett flertal restauranger och barer. 

Deià, Balearerna

Deia är konstnärernas och författarnas by på Mallorca. En charmig bergsby med traditionella stenhus i mallorquinsk stil. Byn är belägen på den norra delen av Mallorca, mellan Valldemossa och Sóller. 

Deia har en lugn och avslappnad atmosfär med fantastiska vyer över både berg och hav med närhet till fina vandringsleder.

Cudillero, Asturien

I norra Spanien ligger Cudillero, som är en färgglad liten fiskeby i regionen Asturien. Husen är byggda längs bergssluttningen och många spanjorer ser denna genuina fiskeby som en av Spaniens allra vackraste byar. 

Setenil de las Bodegas, Andalusien

Setenil de las Bodegas ligger en kort biltur bort på Ronda i Andalusien. Det som är speciellt med denna by är det faktum att husen är byggda inuti och mellan stora klippblock. 

Besalú, Katalonien

Besalú är en välbevarad medeltida stad som ligger norr om Girona i regionen Katalonien. Stadens främsta landmärke är den gamla stenbron som byggdes på 1000-talet.

Tejeda, Kanarieöarna

Tejeda är en charmig liten bergsby som är belägen vid Gran Canarias geografiska mitt. Härifrån får man fantastiska vyer över landskapet och de olika terassodlingarna runtomkring Tejeda.

Altea, Valencia

Altea är en vacker och mindre stad som ligger mellan Calpe och Benidorm på Costa Blanca. Här har den spanska charmen bevarats trots att fler och fler turister hittat hit.

Staden ligger på en bergstopp vid havet och kännetecknas av en mysig stadskärna med vitkalkade hus och pittoreska kullerstensgränder.

Albarracín, Aragonien

Albarracín fungerade som huvudstad i det moriska riket Taifa. Det är en mycket välbevarad liten stad som ligger i regionen Aragonien.

Staden har föreslagits att bli ett UNESCO världsarv och har varit ett nationellt monument sedan 1961. Albarracíns historiska centrum omges av en stadsmur med anor från 900-talet. 

Guadix, Andalusien

Guadix är en vacker by som ligger på norra sidan av Sierra Nevada i Andalusien. Här finns en av Spaniens äldsta bosättningar och än idag finns gamla grotthus bevarade.

Olite, Navarra

Olite är en mindre ort i regionen Navarra med cirka 4000 invånare. Staden är mest känd för sitt ståtliga slott, men hela staden bjuder på en upplevelse där det känns som att man reser tillbaka till medeltiden.

Bandujo, Asturien

Bandujo är lite av en dold pärla i Asturien. En medeltida by som behållt sin charm under alla år. Härifrån får man helt fantastiska vyer över bergen och närhet till fina vandringsleder.

Guadalest, Valencia

Guadalest är ett populärt utflyktsmål från Alicante och Benidorm på Costa Blanca. En vacker bergsby som är byggd för att vara ett med landskapet och naturen.

Byn har funnits i omkring 1000 år och den främsta sevärdheten är El Castell de Guadalest, varifrån man får en hisnande utsikt. Under morernas tid var Guadalest en stark befästning. 

Puerto de Mogán, Kanarieöarna

Puerto de Mogán är en färgglad liten fiskeby och turistort på Gran Canaria. Särskilt vackert är det nere vid hamnen med vitkalkade hus som kantas av bougainvillea och färgstarka detaljer på husen. 

Här strosar man gärna runt en stund innan man slår sig ner på en mysig restaurang och äter något gott och dricker något svalkande i solen, som skiner mer än 300 dagar om året här. 

Alcalá del Júcar, Kastilien-La Mancha

Alcalá del Júcar är en av Spaniens vackraste byar där historiska sevärdheter blandas med naturlig skönhet. Denna lilla stad har cirka 1300 bofasta invånare och ligger i Albacete-provinsen i regionen Kastilien-La Mancha.

Hondarribia, Baskien

Hondarribia är en charmig liten stad i Baskien, precis vid den franska gränsen. Här väntar vacker arkitektur med en välbevarad gammal stadskärna med folkmyller på de lokala restaurangerna och barerna.

Mer läsning från Spanien