15 mysiga småstäder i Sverige

Foto av författare
Redaktionen

Vill du besöka en mysig småstad i Sverige? Vi har listat 15 mysiga småstäder som alla bjuder på vacker bebyggelse och en trevlig miljö där man gärna spenderar några dagar. 

Vi har enbart tagit med tätorter som har omkring 10 000 invånare eller färre. Ett annat kriterieum är att orten någon gång ska ha haft stadsprivilegier och därmed räknats som en stad innan den stora kommunreformen 1971. 

Sverige har massvis av mysiga orter att besöka, särskilt ifall man utvidgar kriterierna till att inkludera alla tätorter utan att ta hänsyn till om det en gång i tiden varit en stad eller inte. 

Tittar man på mindre städer som har över 20 000 invånare finns bland annat Visby, Västervik, Ystad och Alingsås som populära destinationer för en weekendresa i Sverige.

Eksjö

Eksjö är en av Sveriges tre trestäder. Stadskärnan är välbevarad med ett stort antal trähus. Genom staden rinner Eksjöån, som bidrar till den mysiga atmosfären.

Här strosar man gärna runt i ett par timmar innan man slår sig ner vid Bron Kök & Bar som bjuder på god mat med stadens bästa läge. 

Mariefred

Mariefred är en mysig småstad i Södermanland som fick stadsrättigheter 1605. Förutom en trevlig och välbevarad stadskärna så kan man även besöka Gripsholms slott.

Foto: Rolf_52 / Shutterstock.com

Trosa

Trosa är en pittoresk liten stad med strax över 7000 invånare inom tätorten. Den äldre bebyggelsen går framförallt längs Trosaån, där man gärna promenerar runt och njuter av den mysiga atmosfären. Stadens bäst bevarade skärborgarstuga är Åbladsstugan från 1700-talet.

Foto: Alex Waltner Photography / Shutterstock.com

Hjo

Hjo är en annan av Sveriges tre trästäder. En liten stad vid Vättern som fick stadsrättigheter på 1400-talet. Stadskärnan präglas av vackra gamla trävillor i större storlek. 

Söderköping

Söderköping är en mysig småstad i Östergötland som haft stadsrättigheter sedan 1200-talet. Idag bor det strax över 7500 personer inom tätorten. Stadskärnan domineras av äldre bebyggelse med ett medeltida gatunät som i stort sett är bevarat.

Söderköping är även känd som inspelningsplats för Madickenfilmerna. Göta Kanal går genom staden och detta är en utmärkt bas för den som vill cykla eller åka båt längs kanalen. 

Borgholm

Borgholm är en av Ölands större orter, men är trots det relativt liten i storlek med sina drygt 4500 invånare inom tätorten. Under sommarmånaderna är det särskilt livligt med ett stort restaurangutbud och butiker. 

I närheten ligger även Sollidens slott och Borgholms slott, som är två välkända servärdheter på Öland. Stanna över på en weekend och upptäck en av Sveriges mysigaste småstäder. 

Foto: Rolf_52 / Shutterstock.com

Vadstena

Vadstena fick stadsrättigheter på 1400-talet och var då den största pilgrimsorten i Sverige. Numera är det en mysig småstad i Östergötland med ett pampigt slott och en pittoresk stadskärna med äkdre bebygelse av låg karaktär.

Laholm

Laholm är en mysig småstad i Halland som har närhet till havet med fina sandstränder och det lantliga livet med gårdsbutiker. Det är också en av Hallands äldsta städer med stadsrättigheter sedan 1200-talet. 

Foto: Tommy Alven / Shutterstock.com

Nora

Nora är en av Sveriges tre trästäder med en välbevarad stadskärna och trähusbebyggelse. Staden är särskilt livlig under sommarmånaderna med besökare från hela landet. 

Nora tillhör landskapet Västmanland och fick sina stadsrättigheter 1643. Missa inte att åka med det gamla ångtåget samt att äta den berömda Noraglassen. 

Sigtuna

Sigtuna är en av Sveriges äldsta städer med stadsrättigheter sedan 1000-talet. Särskilt mysigt är det inne i centrum med den gamla gågatan som har ett flertal mindre butiker som säljer kläder, godis och annat. 

Foto: Nadezhda Kharitonova / Shutterstock.com

Öregrund

Öregrund är en mysig liten småstad i Uppland som fick stadsprivilegier på 1400-talet. Inom tätorten bor det omkring 1600 personer, vilket gör det till en av Sveriges minsta före detta städer. Här väntar en äldre trähusbebyggelse och en mysig hamn med ett flertal restauranger.

Foto: Scandphoto / Shutterstock.com

Marstrand

Marstrand är en mysig ort i Bohuslän med ett äldsta stadsprivilegiebrev från 1442. Här bor det drygt 400 personer permanent. Under sommaren förvandlas Marstrand till ett populärt turistmål med besökare från hela landet och även utländska turister.

En seglingsmetropol med en pittoresk stadskärna och Karlstens fästning, som ligger högst upp på Marstrandsön.

Simrishamn

Simrishamn är huvudorten på Österlen tillsammans med Tomelilla, men är trots det relativt liten i storlek med sina drygt 7000 invånare inom tätorten. Stadskärnan är mysig med gatstensgator och charmiga små hus som dekorerats med vackra Simrishamnsdörrar. 

Särskilt livligt blir det under sommartid med turister från hela landet. Inne i Simrishamn finns ett bra utbud av restauranger. Här finns även den vackra gamla kyrkan S:t Nicolai kyrka med anor från 1100-talet. 

Haparanda

Haparanda är Sveriges östligaste tätort och en mysig småstad i Norrbotten. Inom tätorten bor det strax över 6500 personer. Haparanda fick stadsrättigheter 1842 och har en lång historia som marknadsplats.

Foto: Popova Valeriya / Shutterstock.com

Gränna

Gränna är en idyllisk småstad vid Vättern i Småland som fick stadsrättigheter 1652. Staden grundades under namnet Brahe-Grenna och var både den första och enda feodalstaden i hela Sverige.

Här väntar vacker gammal bebyggelse med små butiker och traditionell polkagristillverkning. Ett av Grännas mest populära hotell är Hotel Amalias Hus med anor från 1700-talet.

7 svar på ”15 mysiga småstäder i Sverige”

 1. Alla är besökta. Några i nutid och andra längre tillbaka. Alla förtjänar flera än ett besök. Idag är det bara Haparanda som väntar på ett andra besök.

  Svara
  • Där finns ju tyvärr inte så många orter i Norrland som haft stadsrättigheter. Annars hade vi gärna haft med fler norrländska orter på listan.

   Svara
 2. Gamla fina kvarter finns i många Norrlandsstäder. Här i Gävle t ex, men också i Hudiksvall, Härnösand, Luleå, Östersund för att bara nämna några.

  Svara

Lämna en kommentar