12 Pittoreska byar och städer i Toscana

Det finns många vackra byar i Toscana och därför är det kanske heller ingen överraskning att resenärer från hela världen drömmer om att resa hit på semester. 

Toscana är en av Italiens mest kända resmål, känt för sina vackra landskap med böljande kullar och vingårdar blandat med historiska städer och sevärdheter. 

Vi har listat 12 pittoreska byar och städer i Toscana som vi rekommenderar lite extra att besöka under sin vistelse. 

San Gimignano

San Gimignano är en liten och charmig medeltidsstad som ligger i Siena-provinsen. Staden brukar även kallas “staden med tornen” då man på avstånd tydligt ser de unika tornhusen som bevarats.

Här kan man uppleva allt man kan önska av en charmig by i Toscana med allt ifrån historiska byggnader och kyrkor till konstverk och vin i en traditionell miljö. San Gimignano har även fått status som ett UNESCO-världsarv. 

Volterra

Volterra är en charmig liten stad som är belägen uppe på en höjd. Härifrån får man fantastiska vyer över det omkringliggande landskapet. Har du sett Twillight-filmerna känner du även igen staden som den historiska staden i Italien där Volturi bor.

Volterra har spelat en viktig roll genom historien som en av huvudorterna i Etrurien. Dessutom har man under flera århundraden varit känd för sin tillverkning av alabaster. 

Som besökare strosar man gärna runt här i ett par timmar. En mycket välbevarad liten stad där det känns som att man får resa till en annan tidsperiod. 

Montepulciano

Montepulciano är världsberömt för sitt röda vin, men här finns faktiskt mer än så att uppleva. Denna historiska by är belägen uppe på en höjd och bjuder på inslag från medeltiden och renässansen.

Fosdinovo

Fosdinovo är en by i Toscana som har ett mycket speciellt läge. Muren är fortfarande intakt sedan 1200-talet och här finns även ett välbevarat slott som ligger på 550-meters höjd. Fosdinovo ligger i den historiska regionen Lunigiana

Suvereto

Suvereto är en av Toscanas mest pittoreska byar med vackra gamla stenbyggander och gourmetmat. En dold pärla i Livorno-provinsen, som ligger i den södra delen av Toscana. 

Monteriggioni

Monteriggioni är en befäst liten by som ligger cirka 20 minuter norr om Siena, mitt på den toscanska landsbygden. Den gamla stadsmuren går runt hela byn md ett flertal försvarstorn som bevarats. 

Detta är en av Toscanas mest välbevarade byar. Varje år i juli månad hålls en medeltidsfestival med marknad, underhållning och besökare som bär kläder i medeltida stil. 

Anghiari

Anghiari är lite av en dold pärla bland Toscanas byar, som ligger cirka 3 mil ifrån Arezzo. En historisk plats där ett större fältslag mellan Florens och Milano utkämpades på 1400-talet. 

Missa inte att provsmaka den typiska efterätten Torta Mantovana, som är en lokal delikatess från Anghiari.

Pienza

Pienza är en förtjusande by i Toscana med vackra gamla stenhus och en mysig liten stadskärna med traditionella tavernor och butiker. Hela den historiska stadskärnan har fått status som världsarv av UNESCO. Missa inte heller att smaka lokalproducerad pecorino. 

Lucca

Lucca är en av Toscanas större städer förutom Florens och Siena. För många är detta en stående favorit och det är enkelt att ta sig hit både från Pisa och Florens.

Det är gångavstånd till stadens sevärdheter och det mesta ryms inom den medeltida stadsmuren som fortfarande är intakt. Varje år hålls även en stor mässa för serietidningar och spel som heter Lucca Comics & Games. 

Collodi

Collodi är en liten by som är byggd på en sluttande kulle med träd runtom som omger den smalbygda stadskärnan.

Villa Garzoni är ett av stadens främsta landmärken, men Collodi är framförallt förknippad med Pinocchio, då det var här som författaren Carlo Collodi spenderade mesta tiden av sin barndom.

Pitigliano

Pitigliano är charmig by i södra Toscana. Till skillnad från andra byar i området är Pitigliano inte byggd på en kulle, utan på en stenformation, vilket ger intrycket av att staden reser sig ur klippan.

Utforska Centro Storico på egen hand eller följ med en lokal guide som visar upp det bästa av Pitigliano. I närheten finns även varmvattenkällorna Saturnia, som är ett populärt utflyktsmål i Toscana.

Montefioralle

Montefioralle är en charmig liten ort i Chianti-regionen med lång historia. Byn ligger precis ovanför Greve in Chianti och förutom en pittoresk stadskärna kan man även njuta av vinprovning och vackra vyer.

 

Lämna en kommentar