Filippinernas 5 Bäst Bevarade Hemligheter

I denna artikel delar vår samarbetspartner IndiGo Travel med sig av Filippinernas 5 bäst bevarade hemligheter.

“Its more fun in the Philippines” lyder Filippinernas officiella slogan.

Vi kan bara stämma in och bekräfta att öriket i Sydostasien ter sig mer och mer spännande för varje år. Med Davao utnämnd som en av världens säkraste städer seglar Filippinerna upp som en av de mest intressanta och spännande destinationerna för 2016.

Problemet? Med 7000 öar finns en hel palett med prickar på kartan att utforska och många gånger fler människor att möta. För att du ska få ut det mesta av din tid har vi därför knåpat ihop vår egen lista.

Vi listar fem upplevelser du absolut inte får missa (alternativt bör skippa, mer om det längre ner…) efter att du sätter ner foten på flygplatsen i Puerto Princesa på Palawan, Francisco Bangoy i Davao eller någon annan av de drygt 10 internationella flygplatserna i Filippinerna. Nu reser vi!

Palawan – Den paradisiska ögruppen, tillika provinsen, hyser en enorm variation av äventyr och sevärdheter. El Nido i den norra änden av huvudön bjuder på små mysiga öar, vita stränder och turkost vatten. Öarna ger vibbar av Thailands Koh Samui och Koh Samets 90-tal; lugnt, outforskat och en trevlig gästvänlighet bland de bofasta. För den som önskar att se djur i det vilda finns ett antal skyddade områden och nationalparker, däribland den UNESCO märkta Tubbataha-atollen.

Volontärarbete – I ett land där man i snitt lever på mindre än 100 kr om dagen och skillnaderna mellan fattig och rik är ofantligt stor är behovet av volontärer och organiserad hjälp för de fattigaste en nödvändighet. Volontärarbete är ett naturligt sätt att komma lokalbefolkningen nära och förstå Filippinernas kultur och komplexa historia. En volontärresa är dessutom oftast billigare än en traditionell semester där man lapar i sig drinkar och spenderar tid på en resort. Dessutom gör man en god gärning, har kul och får minnen för livet!

Dykningen – Runt om Filippinerna är dykning och det marina i en klass för sig, enkelt utforskat med vanligt snorkel och cyklop. Längs Palawans kuster är sikten ofta väldigt god och med hjälp av solens ljus är det lätt att se fisk och koraller under vatten. Föredrar du hellre att färdas på vattnet? Testa en middag ute till havs i kvällssolen. I en del av dessa vatten finns ett självlysande plankton som syns under dygnets mörka timmar, en rörelse med handen i vattnet och du får svar!

Balut – Ankfoster någon? En specialité som av förståeliga skäl inte gjort entré på den internationella gastronomiscenen, en välbevarad hemlighet helt enkelt! Trots denna i våra ögon konstighet har det Filippinska köket fått oförtjänt lite uppmärksamhet. En tumregel är att desto längre ut man kommer i ölandskapet, desto mer dominerande blir fisk och skaldjur i maten. Det är också i denna del av köket filippinerna briljerar, färsk fisk tillagad på lokalt vis är en fröjd för gommen, samtidigt som det är nyttigt. För vegetarianer finns ett rikt utbud av frukt, nötter och även grönt som kan tillagas i en härlig mix av kokosolja och lokala kryddor.

Filippinsk mus-hjort – Får du syn på denna lilla krabat kan du skatta dig lycklig. Med sitt osedvanliga utseende och smidiga framfart är Tragulus nigricans en udda och kul syn. Enligt sägnen bör man dock vara uppmärksam, i södra Filippinerna ska en prins ha blivit lurad av en mus-hjort, även kallad Lilla Geten i folkmun, på en påse guld och samtidigt fått argsinta bin efter sig. Idag återfinns djuret bara på och runt Balabac-öarna och är utrotningshotad.

Bubblare på listan: Jeepney

Visste du att de allra flesta kollektiva bussar som används i landsbygden är ombyggda amerikanska Willy´s jeepar från andra världskriget? För att liva upp målar man dem i färgrika kombinationer, ingen risk att missa när denna bussen rullar förbi!

 

Svårt att bestämma dig för vart du vill åka? Hör av dig till IndiGo Travel och få personlig rådgivning.

IndiGo Travel är experter på volontärresor och äventyr i Asien. Tillsammans har de över 10 års erfarenhet från sina destinationer och anordnar endast resor till länder som de själva besökt.

Besök deras hemsida www.indigotravel.se eller kontakta dem via mail på info@indigotravel.se för mer information.

Lämna en kommentar