Fakta om Spanien

spaniens flagga

Spanien (España) ligger i sydvästra Europa och består både av ett fastland och ett antal öar. Spanien inkluderar även ögrupperna Balearerna (Mallorca, Menorca och Ibiza) och Kanarieöarna (Gran Canaria, Lanzarote, Tenerriffa, La Gomera, El Hierro, La Palma och Fuerteventura). Både Balearerna och Kanarieöarna är autonoma regioner, men tillhör Spanskt territorium. Spanien har även två autonoma städer – Ceuta och Melilla, som har gräns mot Marocko på den afrikanska kontinenten.

Spanien har tidigare i historien haft en stor påverkan på omvärlden pga de spanska conquistadorerna, som seglade världen runt och erövrade land efter land. Detta har bland annat medfört att det finns över 500 miljoner människor runt om i världen som pratar spanska.

Spanien grundades som land först 1469 som en dubbelmonarki i samband med att Ferdinand II av Aragonien och Isabella I av Kastilien ingick ett äktenskap. 23 år senare år 1492 lyckades man erövra det muslimska kungariket Granada. I samband med detta fördrev man muslimer och judar från landet.

1492 var också året då Christoffer Columbus nådde Amerika, som var början på det nya spanska kungariket, som skulle bli en stormakt att räkna med. Fram till 1600-talet dominerade Spanien ute på världshaven och man styrde över stora områden. På 1600-talet fick man konkurrens, framförallt av England. Det spanska imperiet föll sedan under 1800-talet efter att många spanska kolonier gjorde sig fria. År 1898 förlorade man dessutom Kuba, vilket också var ett definitivt stopp på Spaniens dominans i Latinamerika.

Efter detta väntade ett par oroliga år i Spanien och 1936-39 utspelade sig det spanska inbördeskriget. Det var i samband med det som generalen Franco tog makten över landet. Under Francos styre så avrättades över 2 miljoner spanjorer efter att ha varit kritiska mot honom och hans regim. Landets ekonomi kom på fötterna omkring 1960, mycket tack vare turismen som hittade till Spanien under 50-talet.

De första resmålen som lockade turister under 50-talet var Mallorca, Gran Canaria och Costa del Sol. Några år senare upptäckte turister även det fria paradiset Ibiza och Teneriffa samt Costa Brava, som ligger strax utanför Barcelona.

Slutet på Francos hårda styre kom i början av 70-talet och slutade våldsamt. Efter Francos era, började man snabbt övergå till en demokrati och 1976 genomförde man en folkomröstning som handlade om politiska reformer. Året därpå infördes allmänna och fria val. 1982 gick Spanien med i Nato.

1986 blev man medlem i Europeiska Unionen, som betydde ett uppsving för ekonomin, speciellt där turismen ännu inte hade slagit igenom.

Än idag kan man på sina håll se spåren och kvarlämningar ur den spanska historian. Sevilla är ett bra exempel som visar upp en vacker arkitektur med arabiskt ursprung.

Allmän fakta om Spanien

Huvudstad: Madrid

Största stad: Madrid

Befolkningsmängd: Cirka 47 miljoner invånare

Statsskick: Konstitutionell monarki

Religion: Kristendom

Språk: Spanska

Valuta: Euro (EUR)

Tidszon: UTC+1

Svensk tid: Ingen tidsskillnad

Nationaldag: 12 oktober

Nationalsång: Marcha Real

Flaggaspaniens flagga

Landsnummer: 34

Landskod: ES, ESP

Area: 504 782 km²

Topografi:

Högsta punkt – Teide, 3718 meter över havsytan

Längsta flod – Tajo, 1038 meter lång

Lämna en kommentar