10 Fakta om Spanien

Foto av författare
Redaktionen

Vill du lära dig mer om Spanien? Vi har samlat ihop 10 fakta om Spanien som du kanske inte visste sedan tidigare. 

Spanien är det enda landet i Europa som har en landgräns med Afrika

I Afrika finns det två spanska exklaver, Ceuta och Melilla, som båda har landgräns mot Marocko. 

Spanien har 17 autonoma regioner

Många tänker på Spanien som ett enhetligt land, men det är stora skillnader mellan olika regioner. Totalt finns det 17 autonoma regioner som har en viss självbestämmande rätt. 

De två mest kända är kanske Katalonien och Baskien, som båda har gjort anspråk på att få bli självständiga nationer. Övriga autonoma regioner är Andalusien, Aragonien, Asturien, Balearerna, Kanarieöarna, Kantabrien, Kastillien-La Mancha, Kastillien och León, Extremadura, Galicien, La Rioja, Madrid, Murcia, Navarra och Valencia. 

Det finns omkring 4000 stränder i Spanien

Spanien har tusentals stränder som ligger utspridda längs kusten och de olika ögrupperna. Här finns en strand för alla, oavsett preferens. Här finns också flest antal stränder i Europa som fått Blå flagg, vilken är en kvalitetsstämpel som innebär hög vattenkvalitet och skötsel av stranden. 

Mellan klockan 14 och 17 är det Siesta

Siesta är en gammal tradition i Spanien där allting stänger ner mellan klockan 14:00 och 17:00. Än idag uppmärksammas denna tradition runtom i landet, även om det blir vanligare att hålla öppet i storstäder.  

Det är som varmast under denna tid på dagen och man tar då en siesta för att undvika de höga temperaturerna. Vanligtvis tar man det lugnt och äter något medans en del tar en kortare tupplur.

I Spanien har man två efternamn

Enligt spansk tradition har alla spanjorer två efternamn. Man ärver både faderns och moderns efternamn. I Spanien är det inte heller traditionsenligt att kvinnan tar mannens efternamn vid giftermål, utan man behåller sitt eget namn. 

Bild: Natan Rubio / Shutterstock.com

Över 40% av världens olivolja produceras i Spanien

Olivolja brukar kallas för Spaniens flytande guld. Över 40% av världens olivolja produceras i Spanien, varav merparten produceras i regionerna Andalusien och Katalonien. 

Spanien har flest antal barer i Europa

Spanjorer socialierar oftast utanför hemmet. För många är det vardag att träffas ute på en bar för att äta något gott samt ta något att dricka. Spanien är det land i Europa som har flest antal barer, fler än Irland och Storbritannien. 

I Spanien är det “tandmusen” som samlar in barnens mjölktänder

I Sverige är vi vana vid att tandfén kommer på besök när barnen har tappat en mjölktand. I Spanien är det tandmusen, Ratoncito Perez som kommer och samlar in barnens mjölktänder. 

Det finns fyra officiella språk i Spanien utöver spanska

Spanska är Spaniens officiella språk tillsammans med katalanska, galiciska, aranesiska och baskiska. I Spanien brukar man hänvisa till spanska som “Castellano” som översätts till kastilianska på svenska. 

I Spanien äter man traditionellt 12 vindruvor när klockan slår 12 på nyår

När klockan slår tolv är det vanligt att spanjorer försöker sig på bedriften att äta 12 vindruvor innan klockan har slagit tolv. Man ska alltså hinna äta minst en vindruva för varje klockslag. Ju fler vindruvor man lyckas äta, desto mer tur anses man få under kommande år.

Lämna en kommentar