15 Vackra palats och slott i Danmark

Det finns många fina palats och slott i Danmark som är öppna för allmänheten. Vi har samlat ihop 15 danska slott som är särskilt värda ett besök tack vare sin intressanta historia eller sagolika arkitektur. 

Egeskov slott

Egeskovs slott ligger 3 mil söder om Odense på Fyn. Det är ett enastående exempel på ett danskt slott i renässansstil. Slottet vilar på pålar och omges av en vallgrav.

 

Rosenborg slott

Rosenborgs slott är ett centralt beläget slott i Köpenhamn med gångavstånd från Torvehallerne. Det uppfördes på 1600-talet som ett lustslott för Kung Kristian IV.

Slottet ägs av det danska kungahuset och fungerar idag som ett museum där besökare kan få se en rad olika kungliga ägodelar, inklusive de danska riksregalierna.

 

Marselisborg

Marselisborg är ett danskt slott i Århus som uppfördes i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Det är byggt i nationalromantisk stil och var då en gåva från folket till kung Kristian X av Danmark.

Den danska kungafamiljen har använt Marselisborg som sommarresidens. Slottsparken är öppen för allmänheten och i parken finns en rad olika skulpturer från Drottning Margrethe att beskåda.

Foto: Nick Brundle Photography / Shutterstock.com
 

Amalienborg

Amalienborg är en stor slottsanläggning i Köpenhamn med fyra rokokopalats som ligger runtom ett centralt torg i mitten. Det är här som en stor del av den danska kungafamiljen bor under vinterhalvåret.

Varje dag klockan 12 kan man se på vaktavlösningen som brukar vara en uppskattad aktivitet bland besökare. Inne på slottet finns även ett museum om den danska monarkin.

Kokkedal slott

Kokkedals slott är ett trevligt utflyktsmål i närheten av Köpenhamn där man även kan uppfylla sin dröm om att övernatta på ett slott. Slottet byggdes på 1700-talet Hotellet ingår i Small Luxury Hotels och bjuder på en lyxig slottsupplevelse. med totalt 62 rum och en restaurang.

Bild: Melander / Shutterstock.com
 

Kronborg slott

Kronborg är ett danskt renässansslott som finns med på UNESCO:s lista med världsarv. Slottet är vackert beläget ute på en udde i Helsingör. Det är öppet för besökare året runt med möjlighet till guidade visningar. 

Dess strategiska läge vid Öresund har gjort Kronborg till ett av Skandinaviens viktigaste slott. Kronborg är även känt för William Shakespeares Hamlet.

 

Vallø slott

Vallø nämns redan på 1200-talet. Slottet ligger i Stevns kommun på Själland. Det består av fyra flyglar som är uppförda runt en borggård. På 1700-talet gjorde drottning Sophia Magdalena slottet till ett adligt Jungfrukloster.

Vallø slott är inte öppet för allmänheten, men det är tillåtet för besökare att strosa runt i parken där man kan se slottet utifrån. 

 

Gammel Estrup

Gammel Estrup är ett renässansslott på Jyllands östkust. En äldre borg ska ha funnits på platsen redan på 1300-talet. Borgen som ligger till grund för Gammel Estrup uppfördes av den danske adelsmannen Lave Brock i slutet av 1400-talet.

Som besökare får man en inblick i hur grevar och grevinnor levde sina flotta liv med pampiga rum och salar. Museet är öppet året runt och det finns möjlighet att följa med på guidade visningar..

 

Frederiksborg

Frederiksborg är nordens största slottskomplex i renässansstil. Det uppfördes av Kung Christian IV i början på 1600-talet. Det är beläget i Hillerød på Nordsjälland och är öppet för allmänheten. Museet är öppet året runt och det är möjligt att köpa biljett online.

 

Voergaard Slott

Voergaard Slott uppfördes på 1500-talet i renässansstil. Slottet är öppet för allmänheten och är beläget cirka 1 mil norr om Dronninglund på Nordjylland.

Följ med på guidad tur och titta på mästerliga konstverk. Voergaard sägs även vara hemsökt och det finns en rad olika spökhistorier att fördjupa sig i.

Det är endast tillåtet att gå runt inne i slottet tillsammans med en guide. Turen tar cirka 1 timme och finns tillgänglig på danska eller engelska. 

 

Koldinghus

Koldinghus är ett kungligt slott på Jylland som uppfördes på 1200-talet av Hertig Abel. Därefter har slottet bliivt ombyggt och utvidgat efter eldsvådor som härjat. Numera är Koldinghus öppet för allmänheten med museum- och restaurangverksamhet.

 

Rosenholm

Rosenholm är ett pampigt slott med vallgrav som ligger 2,5 mil nordöst om Århus på Jylland. I över 400 år har den mäktiga släkten Rosenkrantz bott i slottet med ett flertal ombyggnationer.

Till skillnad från många andra danska slott har gobelänger och interiör bevarats sedan 1700-talet. Det är möjligt att följa med på en rundvisning av slottet, där man verkligen känner historiens vingslag. För en mer romantisk upplevelse är det möjligt att boka in ett slottsbröllop.

 

Nordborg

Nordborg är ett slott som uppfördes av kung Svend Grathe på 1100-talet under namnet Alsborg. Slottet är beläget i södra Danmark vid Nordborgsjön. Sedan 1922 har Nordborg varit en internatskola.

 

Ledreborg

Ledreborg är ett danskt palats som ligger 10 kilometer söder om Roskilde. Det är ett utmärkt exempel på arkitektur och landskapsarkitektur från 1700-talet.

Parken är öppen för besökare från 1 maj till 31 oktober. Palatet kan besökas genom förbokade visningsturer mellan 1 maj och 30 september.

 

Fredensborg

Fredensborg är ett kungligt slott som ursprungligen byggdes som ett jaktslott för Fredrik IV av Danmark på 1700-talet. Det är beläget på norra Själland, strax väster om Helsingör och Espergærde.

 

Lämna en kommentar