10 Fakta om Grekland

Vill du lära dig mer om Grekland? Vi har samlat ihop 10 fakta om Grekland som du kanske inte visste sedan tidigare. 

Grekland har över 250 soldagar per år

I snitt har Grekland över 250 dagar med solsken och så många som 3000 soltimmar per år. Det skiljer sig något från år till år och vissa platser får mer sol än andra.

Kreta, Rhodos och Karpathos är några av Greklands soligaste öar med flest soltimmar per år.

Endast 227 grekiska öar är bebodda

Det finns omkring 3000 öar i Grekland beroende på hur man räknar. Endast 227 av dessa är bebodda, resten saknar bofast befolkning.

Kreta är den ö som har flest antal invånare med över 600 000 personer som är permanent boende. Därefter kommer Evia, Rhodos, Lesbos och Korfu, som alla har över 100 000 invånare.

Den lokala valutan hette drachma innan euron infördes i Grekland

Grekland gick med i valutaunionen EMU den 1 januari 2001. Ett år senare introducerades valutan fysisk i form av sedlar och mynt, som då ersatte den tidigare valutan drachma.

Den fastställda slutkursen blev 1 EUR= 340.750 GRD. Drachma infördes som valuta i Grekland år 1832 och ersatte då en tidigare valuta som hette Grekisk Phönix.

Olympos är Greklands högsta berg

Olympos är ett mytomspunnet berg där gudarna i Antikens Grekland sägs ha bott. Med en höjd på 2918 meter över havet är berget Olympos det högsta berget i Grekland.

Berget Olympos i Grekland

Delfinen är Greklands nationaldjur

Delfinen har länge varit en grekisk nationalsymbol och redan under antikens Grekland har delfiner avbildats i konst. Under Antiken sågs delfinerna som ett tecken på vänskap, klokhet och en känsla av gemenskap.

Det finns en blå zon i Grekland

Ikaria är en av jordens blå zoner där det finns flest antal 100 åringar. Totalt finns det sju platser på jorden som har blivit utmarkerade som en blå zon där en större andel av befolkningen blir över 100 år.

Grekland är det land i världen som producerar flest naturliga tvättsvampar

Det finns gott om naturliga svampar i havet runtomkring Grekland. Dessa havssvampar har skördats och använts som tvättsvampar i hundratals år.

Havssvamparna skördas på ett hållbart vis av dykare, som använder särskilda knivar som är framtagna för att bevara tillräckligt mycket av svampens rot för att den snabbt ska växa ut igen.

Grekland har varit en självständig nation sedan 1832

Kampen om Greklands självständighet började 1821. Det dröjde dock tills 1832 innan Grekland formellt erkändes som en självständig nation. Under nästan 400 års tid var större delen av Grekland ockuperat av det Ottomanska riket.

Drygt 40% av Greklands befolkning bor i regionen Attica

Attica är en administrativ region i Grekland som mestadels inkluderar Atens metroområde. Totalt bor det omkring 3.8 miljoner människor i Attica, varav 95% är bosatta inom Atens metroområde.

I Grekland är namnsdagen viktigare än födelsedagen

Namnsdagen i Grekland har stor betydelse och för många greker firas denna dag mer än själva födelsedagen.

Varje dag i den ortodoxa kalendern är tillägnat ett grekisk namn till minne av helgon och martyrer. Alla personer med ett grekiskt namn har en namnsdag beroende på vilket helgon eller martyr som ens namn kommer ifrån.

Lämna en kommentar