15 Mysiga byar och städer på Gran Canaria

Foto av författare
Redaktionen

Gran Canara är ett populärt resmål som nordeuropeer vallfärdar till för sol och bad. Men här finns också en historia och kultur att upptäcka bortom solstolen. Vi har gjort en lista på 15 mysiga byar och städer på Gran Canaria, för dig som vill se mer av denna härliga kanarieö. 

Puerto de Mogan

Puerto de Mogan är en pittoresk liten stad på södra Gran Canaria med färgglada hus och bougainvillea som slingrar sig längs husväggarna. Här strosar man gärna runt en stund för att sedan slå sig ner för att äta och dricka något gott.

Tejeda

Tejeda har blivit listad som en av Spaniens vackraste byar. Härifrån får man spektakulära vyer över bergslandskapet med kända landmärken som Roque Nublo och Roque Bentayga. 

Tejeda är en genuin by utan massturism och majoriteten av alla hus i byn är vitmålade. Dulceria Nublo är ett populärt ställe att besöka i byn som gör sötsaker med mandel från Tejeda. Varje år hålls en festival i byn som är tillägnad den vackra mandelblomningen. 

Teror

Teror är en historisk stad på Gran Canaria som är byggd i gammal kolonialstil. När man strosar runt på gatorna i Teror känns det nästan som att resa tillbaka i tiden. 

Firgas

Firgas brukar kallas för vattnets stad på Gran Canaria. Varje dag produceras omkring 200 000 flaskor mineralvatten som kommer ifrån källan Barranco de las Madres. 

Byn är vackert belägen uppe bland bergen på norra Gran Canaria. Åk hit på en dagsutflykt och promenera förbi vackra Paseo de Canaria med en vattentrappa och vackra kakelplattor på husväggarna. 

Gáldar

Galdár var den första huvudstaden på Gran Canaria, långt innan Las Palmas. I den arkeologiska parken Cueva Pintada finns ursprungsbefolkningens arv bevarat i form av grottmålning.

Gatorna har fått sina namn efter ursprungsbefolkningen. Sedan guanchernas tid har staden vuxit betydligt och numera breder staden ut sig vid foten av vulkanen Pico de Galdár.

Puerto de las Nieves

Puerto de las Nieves är en genuin och charmig fiskeby vid Agaete på norra Gran Canaria. Missa inte att äta den lokala rätten caldo de pescado, som är en väldigt god fisksoppa.

Puerto de las Nieves. Bild: Tunatura / Shutterstock.com

Agüimes

Agüimes var en av de första städerna som befolkades efter att spanjorerna kommit till ön på 1400-talet. I den historiska stadsdelen finns ett flertal byggnader med traditionell arkitektur.

I närheten finns även byarna Temisas och Guayadeque som är ursprungsbefolkningens äldsta byar på ön.

Arucas

Arcuas är en större stad på Gran Canaria med omkring 37 000 invånare. Staden är hem till ett flertal fina sevärdheter inklusive San Juan Bautista-kyrkan. Det är även här i Arucas som den lokala romen Arehucas har sitt ursprung. 

Santa Lucía de Tirajana

Santa Lucía de Tirajana är en mindre by som är belägen på en höjd som når 680 meter över havet. Den främsta sevärdheten är kyrkan med sin unika arkitektur. 

Är man intresserad av historia finns ett mindre museum som heter Museo del Castillo de la Fortaleza, där man kan titta på arkeologiska fynd från närområdet.

Sardina del Norte

Sardina del Norte är en liten fiskeby på nordvästra delen av ön som bjuder på en fin sandstrand och en lugn atmosfär.

Samtidigt finns det mycket historia att upptäcka då de spanska conquistadorerna såg Sardina del Norte som en strategisk plats. Sardina del Norte är även en utmärkt plats för dykning med en rik havsflora- och fauna.

Sardina del norte på norra Gran Canaria. Bild: Ricardo Algar / Shutterstock.com

Tufia

Tufia är en liten kustby som ligger norr om flygplatsen på Gran Canarias östkust. Här finns en av de bästa platserna på ön för snorkling och dykning. Även stranden är värd ett besök om man vill se en svart sandstrand.

Tufia. Bild: RudiErnst / Shutterstock.com

Fataga

En av de bästa vandringslederna på Gran Canaria går genom Fatagadalen. Byn ligger i en dal som även brukar kallas för de tusen palmernas dal. Husen i Fataga är vitmålade och påminner mycket om de vitkalkade byarna i Andalusien på det spanska fastlandet. 

Restaurante El Albaricoque är en populär restaurang att besöka i Fataga, som serverar kanarisk mat. 

Fataga. Bild: Kabar / Shutterstock.com

Artenara

Artenara är den by på Gran Canaria som är högst belägen på hela ön. I området runtomkring finns grottbostäder och odlingar med spektakulära vyer. Artenara är även känd för sin ost med prisbelönta ostmakare.

Vega de San Mateo

Vega de San Mateo är ett centrum för jordbruk på ön och här hålls en större marknad med lokalproducerade varor varje helg. Många lokalbor kommer hit för att inhandla frukt och grönt samt kryddor och ost.

San Mateo är en mindre stad som ligger cirka 30 minuter sydväst om Las Palmas. Det är en genuin liten stad med kanarisk atmosfär och traditionell arkitektur. 

Moya

Moya är en sömnig liten bergsby som är belägen mellan djupa raviner på norra Gran Canaria. I centrum står en imponerande kyrka i nyromansk stil och det var även här som den kände poeten Tomás Morales föddes.

Vägen upp till Moya går genom slingrande vägar som tar en genom vulkaniska dalar. Missa inte att smaka den lokala favoriten bizcochos lustrados, som är en typ av sockerkaka.

Mer läsning från Gran Canaria

Lämna en kommentar