10 Saker att Se och Göra på Gran Canaria

Foto av författare
Redaktionen

1. Anfi Beach

Anfi del mar är en riktig paradisstrand som ligger strax efter Arguineguin. Hit har man fraktat sand från Bahamas i Karibien och gjort en konstgjord strand i en vacker lagun. Vattnet är turkost och sanden är så mjuk och vit att man faktiskt kan tro att man hamnat i Karibien istället.

Ovanför stranden ligger flera restauranger och ett shoppingcenter. Här finns även lyxhotellet Anfi, som består av timeshare-lägenheter. Blir man sugen på goda drinkar har man Anfi beach club till höger om stranden som erbjuder lyxiga soffor och madrasser. För den mer äventyrlige finns det olika vattensporter man kan testa på.

2. Roque Nublo

Roque Nublo är ett av Gran Canarias mest kända landmärken. Tack vare sin höjd på 1800 meter över havet får man en spektakulär utsikt över bergen och dalarna. På en klar dag kan man faktiskt se hela vägen över till Teneriffa och Spaniens högsta berg – Teide.

3. Puerto de Mogan

Puerto de Mogan är den mysiga och pittoreska hamnstaden väster om Puerto Rico och Amadores. Färgglada små hus längs hamnen och trånga gränder med vackra bougainvillea som slingrar sig längs husväggarna. Stämningen är harmonisk och det kryllar av charmiga restauranger och små butiker. Vill man bada så finns det även en fin liten sandstrand.

Varje fredag arrangeras en av Gran Canarias största marknader här. Marknaden börjar vid busshållsplatsen och sträcker sig ända bort tills slutet av hamnen. Här säljs alltifrån lokala hantverk och kryddor till souvenirer, kläder och mycket mer. Ett besök på Gran Canaria är inte fulländat utan att man har varit i Puerto de Mogan.

Puerto de MoganFoto: Alexander Waltner

4. Fataga

Fataga är en pittoresk liten pueblo som ligger i El Valle de las Mil Palmeras (De tusen palmernas dal). Byn är känt för att vara den vackraste platsen på Gran Canaria, vilket inte är så konstigt med tanke på dess omgivningar. Den charmiga lilla bergsbyn ligger på en klippavsats som nästan verkar falla ner i ravinens djup. Förutom ett fantastiskt vackert landskap kan man dessutom hitta många fina hantverk, lokala specialiteter och souvenirer att köpa med sig hem. I Fataga finns även flera mysiga och charmiga restauranger med gott mat och en härlig atmosfär.

Fatagadalen är även känd som de tusen palmernas dal. Här råder en tropisk grönska tillsammans med en färgstark och vacker natur. Det är riktigt härligt att vandra runt i Fatagadalen.

5. Caldera la Bandama

Gran Canaria är precis som övriga kanarieöar en vulkanö. Bandama är en vulkankrater som ligger 569 meter över havet. Det kan vara lite kyligt på toppen, men kratern är helt klart värt ett besök. Det är en obeskrivlig känsla att vandra runt i den vilande vulkankratern. Dessutom kan man njuta av en fantastisk utsikt över hela Las Palmas.

6. Maspalomas öknen

Har du någonsin undrat hur det känns att vandra i Sahara? Då ska du bege dig till sanddynerna i Maspalomas. Öknen sträcker sig hela vägen från Playa del Ingles till Faro de Maspalomas. Faktiskt så är det så att sanden en gång i tiden blåst över från Sahara.

Maspalomas Dunes

7. Arucas

På Gran Canaria är Arucas kanske mest känt för den inhemska romsorten – Arehucas. Det är i Arucas spritsorten tillverkas och för den som är intresserad finns det även möjlighet att provsmaka och gå på guidad rundtur i destilleriet. Förutom en väldigt god rom, så finns det faktiskt en hel del andra sevärdheter i den lilla staden i norr.

I Arucas finns en majestätisk lavastenskyrka med ett torn som är 60 meter högt. Att promenera runt i Arucas är oerhört mysigt och arkitekturen på många byggnader är helt fantastisk. Blir man hungrig ska man köra eller ta sig upp till Montaña de Arucas, som är stadens högsta topp 412 meter över havet. Uppe på toppen ligger nämligen en trevlig restaurang som serverar lokala specialiteter samtidigt som man kan njuta av en enastående utsikt.

8. Dragshow på Yumbo Center

Yumbo är ett av Europas största centrum för HBTQ-personer. Här får alla lov att vara precis hur man vill oavsett vilken sexuell läggning man har. Flera dagar i veckan bjuds det på middagsshow med dragqueens på Yumbo Center. Showen är mycket uppskattad och är rolig och underhållande för hela familjen.

Dragshowerna börjar runt 7-9 tiden, så det går utmärkt att ta med hela familjen. Nattklubbarna som finns på Yumbo Center öppnar runt 11-12 tiden, så man har god tid på sig även om man har med sig mindre barn.

9. Karnevalen

Den årliga karnevalen är en riktig höjdpunkt. Karnevalen är en av Europas största och hålls varje år i februari månad. Gran Canarias karneval börjar i Las Palmas och avslutas i de södra delarna av ön. Vi tycker att den är som bäst i Las Palmas och i Playa del Ingles.

Det allra bästa med karnevalen är den härliga stämningen, karnevalen är till för alla, både stora och små. Alla klär ut sig och går med i karnevaltåget. Festen börjar på dagen och slutar först när solen går upp. Och så håller det på i flera veckor och festen tycks aldrig ta slut.

10. Playa de los Amadores

Amadores är en av Europas vackraste stränder utan tvekan. Inramningen av stranden är som tagen ur en dröm om paradiset. Hit kommer barnfamiljer, ungdomar och spanjorer för att njuta av en härlig dag på stranden. Vattnet är långgrunt och lugnt. Här finns gott om restauranger och supermarkets om man blir hungrig eller sugen på något att dricka. Ett besök på Gran Canaria är inte fulländat om man inte har varit på Playa de los Amadores.

Playa de Los AmadoresFoto: Alexander Waltner

Lämna en kommentar