Sevärdheter på Kythnos

Foto av författare
Redaktionen

Kythnos, eller Kithnos är en grekisk ö som tillhör ögruppen Kykladerna. Ön är känd för sin keramik och varma källor. Här väntar en mindre känd ö i Grekland som bjuder på orörda landskap, traditionella byar och ett stort antal stränder.

Vill man utforska flera delar av ön är det rekommenderat att hyra en moped eller bil. Detta kan göras i närheten av hamnen på ett ställe som heter Antonis Rent a Car Moto. 

Besök en keramiker

Kythnos är känt för sin keramik och på ön finns det flera duktiga keramiker. I Chora finns en särskilt omtyckt keramikbutik som saknar namn på engelska, det grekiska namnet på butiken är Παραδοσιακό Αγγειοπλαστείο Γ.Ι.ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ.

Vägbeskrivning till Παραδοσιακό Αγγειοπλαστείο Γ.Ι.ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ

Ät middag på Byzantio

Byzantio är en välrenommerad taverna vid havet i Merichas-hamnen. Restaurangen drivs som ett familjeföretag och maten håller hög kvalitet med fina råvaror.

Vägbeskrivning till Byzantio

Upptäck stränderna på Kythnos

Kythnos är den ö i Kykladerna som har flest antal stränder. Runtom på ön finns det omkring 100 stränder att välja mellan. Några av de mest kända stränderna på Kythnos är Apokrousi beach, Kolona beach, Gaidouromantra beach, Agios Dimitrios beach, och Skylou beach.

St. John Church Eleimonas

St. John Church Eleimonas ligger ensligt ute på en udde på östra sidan av Kythnos. En mycket vacker plats där man får en fantastisk utsikt. Kyrkan ligger på gångavstånd från Naoussa-stranden, även känd som Aosa-stranden.

Vägbeskrivning till kyrkan via Google Maps

Kolona beach

Kolona beach är en tvillingstrand på Kythnos, som också är öns mest berömda strand. En fin sandstrand med kristallklart vatten. Under högsäsong får man dock räkna med att dela stranden med många andra besökare. 

Kythnos heta källor

Kythnos är berömt i Grekland för sina heta källor med medicinska egenskaper. Temperaturen i vattnet är mellan 40 och 50 grader och sägs kunna bota diverse hudproblem och andra åkommor. Kythnos heta källor är belägna vid byn Loutra på den norra delen av ön.

Bild: Andronos Haris / Shutterstock.com

Besök Chora (Messaria)

Kythnos huvudstad kallas för Chora, eller Messaria. En charmig liten by med vita hus som har färgglada dörrar och fönster. Här strosar man gärna runt bland mysiga små torg och smala gränder. 

Runtom i byn finns ett flertal gamla kyrkor och butiker samt barer och restauranger. Five Keys är ett populärt ställe med välgjorda drinkar.

Margiora

Margiora är en trevlig vinbar och restaurang i Chora som inryms i en äldre byggnad från 1866. Här serveras både vin och cocktail samt frukost och middag. 

Vinlistan innehåller främst grekiska viner och har tagits fram med hjälp av den prisbelönta sommeliern Aris Sklavenitis, som vid flera tillfällen blivit utnämnd som Greklands bästa sommelier.

Vägbeskrivning till Margiora i Google Maps

Besök Dryopida

Dryopida är en traditionell kykladisk by på Kythnos som är belägen i mitten av ön. Byn är byggd som en labyrint och har ett strategiskt läge som förr i tiden fungerade som skydd mot pirater. 

I Dryopida finns ett flertal restauranger, butiker och caféer. Är man intresserad av kultur finns ett folkmuseum som berättar mer om lokalbefolkningens historia. I kyrkan Agios Georgios inryms Byzantine museum med en mindre utställning. 

Katafiki Cave

Katafikigrottan ligger på gångavstånd från Dryopida och tros vara en av Greklands största grottor. Här har man tidigare brutit järn och under andra världskriget användes grottan som ett gömställe.

 

 

Lämna en kommentar