Bakis? Här är 7 tips för att slippa bakfyllan

Foto av författare
Redaktionen

Blev det för mycket av det goda när du skulle fira in det nya året? Här är några knep som lindrar bakfyllan och som snabbar på kroppens återhämtning från alkoholen.

De flesta av oss har nog vaknat upp bakis, antingen på resan eller hemma i Sverige någon gång. Man önskar att det fanns något sorts piller man kunde ta för att slippa bakfylla. Men tyvärr finns det inget sådant och det bästa tipset är egentligen att undvika alkohol, men det tipset lär inte hjälpa dig som redan är bakis, iallafall inte denna gång.

Därför har vi samlat ihop våra bästa bakis tips. Att vara bakfull under resan kan förstöra värdefulla dagar som man inte får tillbaka. Använd dessa bakis tips så lindrar du garanterat bakfyllan och mår snabbare som vanligt igen.

1. Drick fruktjuice

Fruktjuice eller frukt är väldigt bra att dricka och äta när man är bakis. Fruktosen som finns i frukt hjälper till att bryta ner alkoholen samtidigt som glukosnivån hålls uppe i kroppen. Detta ger dig garanterat mer energi och får dig på bättre humör. Frukt innehåller även kalium, som kroppen förlorar mycket av vid alkoholintag.

2. Drick vätskeersättning/vatten

Att man blir bakis beror bland annat på att man är uttorkad, både på vätska och mineraler som kroppen behöver för att fungera optimalt. Att blanda i vätskeersättning i vattnet är därför en mycket bra idé, eftersom den innehåller salt, socker och mineraler, som får dig att må bättre snabbare.

3. Ät mat

Vi är alla olika när det gäller hur man är sugen på mat eller ej när man är bakis. Vissa blir superhungriga och vissa kan inte få i sig något överhuvudtaget utan att må illa. Men försök iallafall att äta så mycket som möjligt (inom rimliga mängder så klart). Kroppen behöver mycket energi för att bryta ner alkoholen. Yoghurt och mörkt bröd är utmärkt att äta, precis som gröt med sylt.

Pizza och cola fungerar inte så bra som man tror och det är betydligt bättre att äta bra mat när man är bakis, även om det kanske är godare med pizza och cola.

4. Blåbär och honung

En udda kombination kanske, men både blåbär och honung innehåller stora mängder antioxidanter som hjälper kroppen att bryta ner gifter. Blåbär är lätt att äta och honungen är söt och bjuder dessutom på en förhöjd energinivå. Allra bäst är det att äta gröt med blåbär och honung.

5. Undvik fysiskt krävande aktiviteter

Vissa hävdar att man ska ut och springa eller något liknande som är ansträngande för kroppen. Man menar då att detta skulle tvinga kroppen till att bli av med bakfyllan snabbare, men det är inte riktigt sant. Att ägna sig åt fysiskt krävande aktiviteter förvärrar snarare bakfyllan och förlänger den.

6. Ta inte en återställare

Visserligen är alkohol smärtlindrande, men att ta en återställare är inte att rekommendera, vilket egentligen borde vara ganska självklart, då bakfyllan skapats av alkoholen från första början. Alkohol dagen efter är alltså inte att rekommendera för dig som vill slippa bakfylla.

7. Vila

Den här gången är det antagligen för sent för dig att gå och lägga dig tidigare i samband med alkoholintag, men nästa gång kan det vara värt att gå hem en timme tidigare och få den där extra sömnen, iallafall om man har något särskilt att göra dagen efter.

För lite sömn är en av orsakerna till att vi mår dåligt när vi är bakis. Alkoholen gör dessutom att man sover sämre och man behöver därför mer sömn än vanligt för att få samma effekt.

När du redan är bakis, så rekommenderar vi att man vilar så mycket man kan. Drick vätskeersättning, ät gröt med blåbär och honung och gå och lägg dig någon timme, så ska du nog se att din bakfylla nästintill har försvunnit när du vaknar igen.

Andra vanliga huskurer som inte har någon effekt på bakfyllan

  • Bastu (detta är farligt att göra när man är bakfull och bör absolut undvikas)
  • Att ha sex (ångestdämpande, men ingen direkt effekt på bakfyllan)
  • B-vitamin (Detta hjälper endast långtidsalkoholister)
  • Choklad (ingen direkt effekt på bakfyllan)
  • Massage (avslappnande, men ingen direkt effekt på bakfyllan)
  • Fet och salt mat (kroppen behöver salt, men fet mat är inte att rekommendera)

Detta är våra bästa bakis tips. Har du några andra bakis tips? Lämna gärna en kommentar eller maila oss med dina bästa bakis tips för att slippa bakfylla.

Lämna en kommentar