7 Tips för att undvika matförgiftning på resan

Foto av författare
Redaktionen

Matförgiftning är inget man vill råka ut för under resan, men det är lätt hänt ifall man inte är försiktig och medveten om riskerna och var de största riskerna finns och hur man undviker dem.

Vi har samlat 7 tips för att undvika matförgiftning på resan samt vad man bör göra ifall man ändå råkar ut för matförgiftning.

1. Håll en god handhygien

Händerna är den största smittospridaren och genom att alltid hålla en god handhygien minskar risken för att bli matförgiftad och sjuk. Tvätta händerna med tvål eller handsprit innan varje måltid. Har man åkt kollektivtrafik eller haft händerna på ett ställe där många andra haft det, är det även då en bra idé att ta på en skvätt handsprit.

2. Dricksvattnet

I många länder är det ofarligt att dricka vattnet som kommer ur kranen, men ifall det finns en helt annan bakterieflora i vattnet kan det ändå leda till diarré. I vissa länder är vattnet ej drickbart och då ska man helst även undvika is och grönsaker som blivit sköljda med kranvatten.

Det bästa man kan göra för att skydda sig är att köpa vatten på flaska, eller ännu bättre köpa en vattenflaska med inbyggt filter som tar bort bakterier.

3. Välj bort ställen där maten stått framme

Tillagad mat som stått framme är en riktig bakteriehärd och är en stor anledning till matförgiftning utomlands, speciellt på varma ställen där bakterierna växer till sig ännu snabbare.

För att skydda sig gäller det att undvika bufféer med låg omsättning på maten (alltså bufféer där det finns lite gäster). Undvik även att köpa mat från stånd där maten legat framme.

4. Se till att maten är väl tillagad

I Sverige är detta oftast inget problem, men utomlands, särskilt på turistorter är det vanligt att man slarvar med maten. Äter man gris eller kyckling är det mycket viktigt att det är väl tillagat, annars finns det bland annat risk för att få salmonella, parasiter eller bakterien Yersinia enterocolitica.

Mat som inte är tillräckligt tillagad kan göra en mycket sjuk och i värsta fall även leda till döden.

5. Ät på ställen med mycket folk

En bra tumregel när man är utomlands är att äta där det är mycket folk, speciellt ifall det sitter många lokalbor på restaurangen. Detta är ett gott tecken på att det serveras god mat med bra standard.

Att det är många turister på en restaurang behöver dock inte betyda att det är god mat eller säker mat, även om det så klart är bättre att sätta sig där än att äta på en restaurang som är öde.

6. Dyrt behöver inte betyda säkert

Det finns många historier om dyra turistrestauranger runt om i världen där folk blivit matförgiftade. Priset är alltså inte något som betyder att maten är säker och väl tillagad. Titta istället på recensioner av tidigare gäster på t.ex Tripadvisor, eller följ tips nr 5.

7. Var försiktig med:

  • Sallad och grönsaker som inte blivit tillagade
  • Glass och desserter
  • Skaldjur, fisk, kyckling och griskött
  • Löskokta och råa ägg
  • Kranvatten

Gör detta om olyckan ändå skulle vara framme

Även om man följt ovanstående tips kan man råka ut för dålig mat eller någon annan bakterie under resan. Kroppen klarar för det mesta av att lösa problemet av sig själv genom diarré eller kräkningar. Detta är normalt sett inget farligt om man har bra hälsa förövrigt, däremot bör man ersätta vätskan som försvinner ut med diarrén eller kräkningar.

Detta gör man bäst genom att dricka färdig vätskeersättning eller genom att göra sin egen vätskeersättning. Detta kan man enkelt fixa själv genom att blanda en halv tesked salt i en liter kokt och avsvalnat vatten eller vatten på flaska, tillsätt två matskedar socker och rör om. Ifall man inte gillar smaken går det bra att tillsätta någon juice.

Får man feber eller om diarrén och kräkningarna håller i sig i flera dagar bör man söka vård. Det kan då vara en allvarlig matförgiftning som kroppen inte klarar av, salmonella eller något annat farligt.

Ett spädbarn eller en gammal person som råkar ut för matförgiftning löper större risk för att bli uttorkad, vilket är den största faran med diarréer och kräkningar i samband med vanlig matförgiftning.

Övrigt

  • Mat som tas med till stranden eller på utflykt bör hållas kall fram tills att man ska äta den
  • Matrester som varit framme i rumstemperatur bör slängas efter 2 timmar. Är temperaturen högre bör man slänga maten snabbare.
  • Mat ska värmas upp till minst 70 grader
  • Tänk på att mikrovågsugnar oftast värmer maten ojämnt.
  • Skär aldrig kött och grönsaker med samma kniv
  • Använd olika skärbrädor för rått kött och grönsaker

Lämna en kommentar