10 Saker att Se och Göra i Alanya

Foto av författare
Redaktionen

Nattliv

Alanya är känt för sitt livliga nöjesliv och varje sommar åker ungdomar från Skandinavien hit för att festa hela natten lång. Utbudet av barer och klubbar är stort och vissa ställen är tillägnade skandinaver helt och hållet. För äldre resenärer finns det gott om trevliga barer och restauranger som serverar goda drinkar i en mysig miljö.

Vattenaktiviteter

Alanya är fullt av olika vattenaktiviteter, bland annat finns ett Aqualand som man kan besöka. Men det finns också vattensporter som forsränning, vattenskidor, dykning och snorkling.

Stränder

Kleopatra Beach är en populär sandstrand med finkornig sand och en längd på cirka 2 kilometer. Något som kan vara bra att veta är dock att det kan vara väldigt brant på havsbottnen och därför är den inte särskilt lämplig för barn. En mer barnvänlig strand i Alanya är Keykubat-stranden som är långgrund. Båda stränder har bra faciliteter och det finns gott om aktiviteter och ställen att äta och köpa dricka på.

Utanför Alanya ligger fler stränder som är mer lugna och mindre besökta än Kleopatra och Keykubat. Ett annat restips för stränder i Alanya är att man tar sig till den närliggande semesterorten Side, som har fantastiska guldstränder.

Kleopatra Beach

Kleopatra Turkish Bath – Hamam

Ta hand om din kropp och själ och besök ett hamambad. Vi rekommenderar Kleopatra Turkish Bath som har en bra standard och bra behandlingar. Hamambadet är centralt beläget och är enkelt att hitta. Priserna är rimliga och personalen är väldigt trevlig.

Adress: Saray Mh. Guzelyali Str. N:14, Alanya.

Shopping

Shopping i Turkiet är en speciell upplevelse och Alanya är inget undantag. Här kan du öva på konsten att pruta på lokala hantverk och souvenirer. En spännande upplevelse som vi inte kan få i Sverige. För inhemska produkter finns det goda chanser att fynda för den som är duktig på att pruta. Den bästa tiden för att besöka bazaarerna är runt kvällstid, då det är som mest livliga och färgglada.

Pamukkale

Cirka 34 mil bort från Alanya ligger världsarvet Pamukkale, som består av kalklippor med hett vatten som trycks upp från underjorden. Ovanför Pamukkale finns den antika staden Hierapolis med antika lämningar. Runt omkring Pamukkale finns även fler termalbad, varav den mest kända är Kleopatras pool. I den poolen badade den egyptiska drottningen Kleopatra för över 2000 år sedan och dess mineralrika vatten är känt för att hela både kropp och själ.

Pamukkale spa (1)

Dimcay

Åk på utflykt längs floden och njut av den grönskande och fridfulla naturen. Längs floden får man se vilda djur så som sköldpaddor, fåglar och mycket mer. En utflykt på Dimcay är perfekt om det är varmt ute, då det är svalkande att åka längs floden.

Dim Cave

En grotta som är belägen i en dal längs dimfloden. Grottan är 360 meter lång och anses vara en av Turkiets mest imponerande grottor. En häftig upplevelse!

Röda Tornet – Kizil Kule

Ett 33 meter högt oktagonformat torn som bjuder på en härlig utsikt över staden. Tornet byggdes redan 1226 och användes då som försvar mot angripare. Idag är tornet en turistattraktion där man visar upp historiska utställningar på första våningen och erbjuder turister gå högst upp för att njuta av den vackra utsikten.

Alanya Kalesi

Utforska det gamla slottet i Alanya och njut av den fantastiska utsikten över staden. Man vet faktiskt inte exakt när den byggdes, men slottet byggdes någon gång under 1200-talet och man vet att romarna höll till i borgen. Slottet är beläget 250 meter över havet och på vägen upp finns ett flertal caféer och restauranger man kan pausa på.

Alanya Kalesi (1)

Här hittar du de billigaste flygbiljetterna till Alanya

Lämna en kommentar