Skip to Content

10 Saker att Se och Göra på Samos

10 Saker att Se och Göra på Samos

Vathy (Samos stad)

Vathy eller Vathi (även känd som Samos stad) är huvudstad på ön och även den största staden på Samos med ungefär 6000 invånare. Härifrån har man en bra utgångspunkt ifall man utforska ön genom vandring och dagsutflykter. I staden finns också en hel del mysiga tavernor och restauranger.

Heraion

Enligt den grekiska mytologin var det på Samos som gudinnan Hera föddes. Lokalbefolkningen hedrade henne genom att bygga ett tempel (faktiskt ett av Greklands allra största). Idag finns tyvärr endast en av de ursprungliga 133 pelarna kvar. 1992 upptog Unesco både Heraion och Pythagorio på sin lista över världsarv.

Lemonakia beach

Samos kanske allra vackraste strand heter Lemonakia Beach och ligger i närheten av Kokkari. Här finns allt att önska för en härlig dag på stranden och det finns gott om plats för alla besökare. Ett besök på Samos utan att ha varit på Lemonakia Beach är inte komplett.

Lemonakia beachen

Pythagorio

En mysig liten by på den sydöstra sidan av Samos. Det är här som de flesta av öns turister åker, men trots charterturismens dominans har Pythagorio behållt sin charm på många håll. Hamnpromenaden kantas av mysiga tavernor och restauranger. En gång i tiden var det Pythagorio som var huvudstad på Samos och det sägs att hamnen här är den äldsta i hela medelhavet.

Eupalinos tunnel

Denna tunnel anses vara ett av antikens främsta byggnadsverk och går ungefär 1000 meter in i berget Kastri. Tunneln byggdes på order av Polykrates som ville försörja Pythagorio med vatten cirka 500 år f.kr.

Vandra

Det är många resenärer som åker till Samos för att vandra i den grönskande naturen. Vathi är en bra stad att utgå ifrån när man ska vandra. En av de populäraste målen på vandringsturen är Näktergalarnas dal, som är ett populärt vandringsområde med vattendrag, mycket grönska och som namnet antyder, även ett paradis för fågelskådare.

Vandring samos

Shoppa lokalt

På Samos finns det flera lokala produkter att köpa med sig hem. De bästa inkluderar keramik, smycken, mattor, antikviteter och handgjorda föremål. Speciellt museer och kloster säljer många fina saker.

Lykourgos Logothetis

Besök den gamla fästningen från 1800-talet som spelade en nyckelroll under det grekiska frihetskriget.

Seitani Beach

Seitani är en avskild och vacker strand strax öster om Karlovassi. Stranden är omgiven av grönska och ett kristallklart vatten. På denna pittoreska strand kan man njuta och ladda om batterierna i lugn och ro.

Kokkari

Kokkari är en idyllisk badort och fiskeby väster om Samos stad. Kokkari bjuder på en genuin grekisk atmosfär och en lugn och rofylld semester. I närheten ligger några av Samos bästa stränder.

Kokkari Samos