10 Saker att Se och Göra i Stockholm

Vasamuseet

Besök Vasamuseet och skåda världens enda bevarade skepp från 1600-talet. Skeppet Vasa är majestätiskt och har mer än 95 procent av dess ursprungliga delar. Vasa museet är idag Skandinaviens mest besökta museum och har årligen över 10 miljoner besökare från världen över. Runt omkring skeppet finns ett flertal utställningar som visar och berättar om hur livet var ombord på den berömda båten. Vasamuseet är en klassisk sevärdhet i Stockholm och ett måste att besöka!

Djurgården

Djurgården är en vacker ö precis intill Östermalm i centrala Stockholm. Djurgården är en mycket populär plats att vara på, både bland turister och stockholmare. Det finns mycket att se och göra och flera härliga områden att promenera runt på. Här ligger dessutom några av Stockholms främsta museer och attraktioner så som Gröna Lund, ABBA the Museum, Nordiska museet och Skansen. Det är enkelt att ta sig hit till fots, med Djurgårdsfärjan från Gamla Stan/Slussen eller med spårvagn/buss från Norrmalmstorg.

Skinnarviksberget

Om man vill stadsvandra i Stockholm, men samtidigt få uppleva natur, så är Skinnarviksberget att rekommendera. Upp till berget väntar en promenad och väl uppe på Skinnarviksberget, så kan man fortsätta neråt mot vattnet via stenar och klippor. 

Från toppen får man en fantastisk utsikt över staden och det är många som kommer hit för att grilla eller njuta av en picknick medans man tittar på solnedgången. Vill man göra en längre vandring med större naturområden, så finns det faktiskt flera närliggande platser där man kan vandra i Stockholm så som Tyresta nationalpark och Årstaskogen. 

Skärgården

Endast 20 minuter från Stockholms centrum ligger en helt annan värld som består utav över 30 000 vackra öar, kobbar och skär. Stockholms skärgård är något väldigt speciellt och är absolut något som man inte får missa under sin vistelse i Stockholm. Här finns en ö för alla, oavsett om man är ute efter livliga krogar med havsutsikt eller en härlig och lugn naturupplevelse med sol och bad.

Skansen

Skansen visar upp hur det var att leva i Sverige förr. Här kan man få uppleva en svensk historielektion på riktigt och lära sig mer om vår kultur. Här firar man även många högtider så som midsommar och nationaldagen. 

Gamla Stan

Gamla Stan i Stockholm är en av Europas största och bäst bevarade stadskärnor och numera är stadsdelen även en av Stockholms populäraste turistattraktioner. Gamla Stan är en viktig del av Stockholms historia då det var här som staden grundades år 1252. Det var också här på stortorget som Stockholms blodbad utspelade sig.

Strosa runt bland stadsdelens smala gränder och bli mött av sevärdheter som; Stortorget, Storkyrkan, Nobelmuseet och det Kungliga slottet. Det finns också ett bra utbud av trevliga restauranger och caféer som kan vara kul att besöka, eller varför inte ta sig en sväng om på Västerlånggatan och titta runt i alla små butiker med souvenirer och antikviteter.

Gondolen

Vill man ha en häftig matupplevelse i centrala Stockholm är Gondolen platsen för dig. Restaurangen ligger 33 meter upp i luften precis intill Slussen och bjuder på en fantastisk utsikt över Stockholm. Kom hit och njut av gastronomi av högsta klass, där maten har en grund i det svenska traditionella köket.

gondolen

Abba the Museum

Åk tillbaka i tiden till då ABBA slog igenom och se och testa på allt som museet har att erbjuda. Här kan du bland annat provsjunga i Polarstudion, titta på ABBAs legendariska scenkläder och lyssna på medlemmarnas egna berättelser och minnen från deras karriär.

Stureplan

Vill man uppleva Stockholms fina uteliv ska man bege sig till Stureplan. Här är det party hela natten och flera klubbar har öppet även på vardagar. I Stureplansgruppen ingår klubbar som Collage, White Room, Ambassadeur, Berns, Sturecompagniet och Hell’s kitchen. Det är här som alla kändisar och stekare festar.

Marknader

Precis som i de flesta storstäder i Europa har även Stockholm några marknader som kan vara kul att besöka. I Stockholm bjuds det på allt mellan julmarknader på Skansen och Gröna Lund till trendiga vintage marknader och loppisar på Söder under sommar, vår och höstmånaderna. 

Hornstulls marknad
Här kan man fynda allt från vintagekläder till konst och prylar mellan himmel och jord. Marknaden har öppet varje söndag 11.00-17.00 vid Hornstulls Strand. 

Bondens egen marknad
Varje lördag 10.00-15.00 under augusti till oktober månad har Bondens egen marknad öppet längs med Katarina Bangatan på Södermalm. Denna marknad har lokalproducerade och ekologiska grönsker och frukt i fokus, men kan kan även köpa honung, saft och sylt. 

Bruno Vintage Market
För den som tycker om att köpa vintage- och retroprylar, vinylskivor och secondhand kläder blandat med gallerian Brunos ordinarie butiker. För öppettider och datum kika in på deras marknadens hemsida.

Hemsidawww.vintagemarket.se

Torgloppis och antikmarknad på Blasieholmstorg
Mitt i centrala Stockholm några gånger om året hålls denna charmiga marknad där man kan fynda mängder av antikviteter. Datumen varierar, så håll utkik på deras hemsida för kommande datum. 

Hemsidawww.torgloppis.se

Södermalm

Södermalm är idag Stockholms mest populära och trendiga område. Att promenera omkring på Söder är riktigt mysigt. Här finns en hel del trendiga barer, trevliga restauranger och mysiga caféer att besöka. På Södermalm finns dessutom två av Stockholms bästa utsiktsplatser, Monteliusvägen och fjällgatan som har en fantastiskt utsikt över hela staden.

Södermalm (1)

Lämna en kommentar