Skip to Content

10 Saker att Se och Göra på Malta

10 Saker att Se och Göra på Malta

Blue Lagoon

Den blå lagunen på Malta är oerhört vacker och är belägen på den lilla ön Comino. Detta är utan tvekan Maltas populäraste badplats. Gillar man sol och bad är det ett måste att åka hit. Blue Lagoon har ett kristallklart turkost vatten som är omgivet av kalkstensklippor och en vacker natur. Ett måste att göra på Malta!

Enklaste sättet att ta sig hit är via färja till Comino eller att man hyr egen båt.

Comino

Comino är en liten ö som ligger mellan Gozo och Malta. Själva ön är mest känd för den blå lagunen, men har trots det en hel del annat att erbjuda. Comino är ett paradis för dykare, snorklare, vindsurfare och vandrare. Ön är fri från biltrafik och har en väldigt genuin och vacker natur. Runt om på Comino känner man ofta härliga dofter från timjan och andra örter som växer vilt.

Marsaxlokk

En charmig liten fiskeby cirka 40-60 minuter med buss från Valletta. Byn är främst känd för sin söndagsmarknad som hålls varje vecka och sina många fiskerestauranger. Längs hamnen kan man se många av de traditionella Luzzu-båtarna med vackra färger och det ”skyddande ögat”. Denna lilla fiskeby är en av Maltas charmigaste sevärdheter.

Vill man se mer av det genuina Malta ska man absolut besöka Marsaxlokk och likaså söndagsmarknaden, som är väl värt ett besök. Du tar dig enkelt hit med buss 81 eller 85 från Valletta.

Marsaxlokk

Gozo

Gozo är den näst största ön på Malta och är mer harmonisk och naturskön än huvudön Malta. Gozo är ungefär 16 kilometer lång och 8 kilometer bred. Tempot här är lugnare och atmosfären är mer genuin och lantlig. Gillar man natur, vandring eller vill lära sig mer om Malta och dess kultur är ett besök på Gozo ett måste.

Du tar dig enklast hit via färjor från turistställena eller med färjan från Cirkewwa till Mgarr. Enligt legenden är det även här på denna ö som nymfen Kalypso höll kvar Odysseus som sin kärleksfånge under sju års tid.

Valletta

Maltas huvudstad Valletta må vara liten till ytan, men är trots det fylld med historiska och vackra byggnader, mysiga caféer och restauranger samt två shoppinggator. Härifrån går alla bussar som tar dig vidare till olika platser på ön. En resa till Malta är inte komplett utan att man har varit i Valletta.

Mdina & Rabat

Mdina är den forna huvudstaden och Rabat är förorten. Är man intresserad av kultur och historia är det ett måste att besöka Mdina och Rabat. Här finns många byggnader och sevärdheter som är bevarade långt tillbaka i tiden. Några sevärdheter som man inte får missa är: Mdina Craft Village, St Pauls Grotto, Roman villa, Mdina Dungeons, St Pauls Katedral, Slottet i Mdina och St Pauls Katakomber.

Mdina

The Malta Experience

Gillar du historia och vill lära dig mer om Malta. Då ska du gå på The Malta Experience i Valletta. Här får du se en interaktiv film som berättar om Maltas 7000 åriga historia. Filmen är i 4D och varar i ungefär 45 minuter. Efter filmen får man besöka den gamla sjukstugan som ”the knights of Malta” använde.

Grand Master’s Palace

Detta var tidigare stormästarens palats och är idag ett museum i Valletta. Gillar man historia och kultur bör man planera in ett besök här. I Palatset finns en vacker trädgård, vapensamlingar, målningar, statyer och mycket mer.

Golden Bay

Denna gyllene sandstrand är belägen på den nordvästra kusten och är utan tvekan en av Maltas bästa stränder. Under högsäsong är det många som åker hit, både familjer, ungdomar och pensionärer. Du åker enkelt hit med buss 44 från Valletta eller buss 225 från Sliema / St. Julian’s.

Azure Window

Är du ett fan av tv-serien Game of Thrones? Då känner du säkert igen Azure Window på bilden nedan. Denna vackra klippa användes nämligen som inspelningsplats för Daenerys Targaryens bröllop med Khal Drogo. Utöver det så är det fantastiskt att simma runt i det vackra kristallklara vattnet, och utsikten är det inget fel på heller.

azure-window

Vill du veta mer om Malta eller få fler tips om sevärdheter på Malta? Då kan du läsa vår reseguide om Malta alternativt lämna en kommentar eller kontakta oss via mail på info@destinavo.com