10 Saker att Se och Göra på Madagaskar

Foto av författare
Redaktionen

Andasibe-Mantadia National Park

En av Madagskars mest kända och välbesökta nationalparker. Här får man chansen att komma nära naturen och uppleva det vilda Madagaskar. Det enda negativa är att man inte får gå runt själv efter kvällstid, men detta går att lösa genom att man går med en lokal guide. Gör man inte det, så går man miste om att se många av djuren som är aktiva under natten.

Sol och bad

Runt om Madagaskars kust finns många fina paradisstränder att besöka. Några av de bästa stränderna finner man i Diego, Anakao och områdena runt Morondava samt öarna Nosy Be, Sainte Marie och Nosy Ve.

Avenue de Baobab

Att gå längs denna majestätiska boulevard är ett måste när man besöker Madagaskar. Här reser sig de ståtliga Baobabträden högt över marken. En mäktig känsla som man inte kommer att glömma på länge.

Baobab Avenue

Huvudstaden Antananarivo

Madagaskars huvudstad Antananarivo är ett måste när man besöker Madagaskar. Visserligen finns det inga nämnvärda byggnader så som det finns i många andra huvudstäder runt om i världen. Däremot finns här en spännande marknad som är väl värd ett besök.

Dykning

Runt Madagaskars kuster finns det goda möjligheter för dykning. Det marina djurlivet är rikt och det finns mycket att se under havsytan. Det finns ett antal olika dykskolor där man kan ta dykcertifikat, men vår favorit är Plongee Toukoul.

The Big Tsingy Stone Forest in Madagascar

Stenskogen är belägen på Madagaskars västra sida och är världens största stenskog. Sedan 1990 finns detta unika och häpnadsväckande landskap med på Unescos världsarvslista. Här finns ett stort antal lemurer, vilda fåglar och bevarade mangroveskogar. Många av stenarna sträcker sig hela 70 meter upp i luften. Längre ner på marknivå växer träd och växter.

Tsingy stenskog

Valskådning

Under vintermånaderna (juni till slutet av september) så finns det goda möjligheter för valskådning på öns östra sida. Stora grupper av knölvalar gör då sin årliga migration till de skyddande vattnet vid Ile Ste Marie. Under denna period kalvar valarna och tar hand om de nyfödda. I början av våren simmar valarna vidare till de tropiska haven nära kusterna för att para sig. En oförglömlig upplevelse!

Träffa lokalbefolkningen

Varje gång man åker till ett nytt ställe så har man chansen att lära känna en annan kultur och en annan lokalbefolkning. Även om varje stad och land är unika, så kan man minst sagt säga att befolkningen på Madagaskar är unik. Precis som djuren har människorna här levt isolerade under en lång tid, vilket har lett till starka traditioner och en spännande kultur som skiljer sig mot resten av världen.

Men även om det skiljer sig så är det inte svårt att få kontakt med dem, tvärtom så är Madagaskars befolkning i allmänhet väldigt trevlig och öppen (så länge man själv respekterar dem så klart).

Vandring i Isalo nationalpark

Nationalparken Islao bjuder på en underbar vandringsupplevelse i en vild natur. Fram emot solnedgången kan man bege sig till det naturliga stenfönstret. För att få en så bra upplevelse som möjligt så rekommenderar vi att man bokar en guide, antingen en privat guide eller en guidad vandringstur.

Upptäck djurlivet

Madagaskar har ett spännande och unikt djurliv. Många av arterna är endemiska, vilket innebär att de inte finns på andra ställen i världen. Tack vare att Madagaskar har varit isolerat så pass länge, så har många djur haft chansen att utvecklas optimalt. Ett exempel är kameleonten, som finns i över 150 olika arter på Madagaskar. Ett mer människoliknande djur är den välkände lemuren, som har sitt ursprung härifrån.

Kameleont

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar på Madagaskar så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Boka flyg och hotell

Lämna en kommentar