10 Saker att Se och Göra i Sarajevo

Foto av författare
Redaktionen

Gratis rundtur

Följ med kunniga lokala guider på en gratis stadsvandring och upplev Sarajevo från sin bästa sida. Rundturen är helt gratis och tar med dig till Sarajevos bästa sevärdheter och ger tips på bra caféer, barer och restauranger. Uppskattar man turen får man gärna dricksa så mycket man tycker att rundturen var värd, eftersom det är så guiderna får pengar. Den här vandringsturen är nästan ett måste att göra i Sarajevo.

Gallery 11/07/95

En skrämmande men viktig utställning som visar upp folkmordet i Srebrenica. Är man intresserad av historia och vill lära sig mer om det som hände i Bosnien så ska man absolut gå till Gallery 11/07/95.

Bašcaršija (Gamla stan)

Gamla stan har en blanding av neoklassisk och ottomansk arkitektur. Den gamla stadsdelen har restaurerats till sin forna glans efter att stora delar blivit förstörda under Bosnienkriget 1992-95. Idag är stämningen och atmosfären underbar och ett besök i Gamla stan är ett måste när man besöker Sarajevo. Här finns ett stort utbud av vackra byggnader, charmiga restauranger, barer och många souvenirbutiker och lokala hantverkare.

Gamla stan Sarajevo

Sarajevo City Hall

Sarajevos stadshus är ett utmärkt exempel på den fantastiska arkitekturen från Österrike-Ungern. Byggnaden är både historisk och vacker och är väl värt ett besök om man gillar fina byggnader.

Sarajevo war tunnel

Under kriget i Bosnien var denna tunnel den enda vägen in och ut för många av stadens invånare. Numera är tunneln ett museum där man får en historielektion och en inblick i Bosnienkriget.

Testa bosniskt kaffe

Kaffe i Bosnien är vad te är i Storbritannien och är en viktig del i vardagslivet. Varje Sarajevobo har sitt eget favoritcafé. Vår favorit heter Caffe Tito och ligger på Zmaja od Bosne 5. Det kan vara lite svårt att hitta dit, men det är väl värt mödan.

Bosniskt kaffe

Skakavac vattenfall

Cirka 12 km utanför staden ligger vattenfallet skakavac. Runt omkring finner man en otroligt vacker natur. Gillar man natur eller att vandra så bör man planera in att vandra runt omkring Skakavac.

Besök platsen där världen förändras föralltid

“skotten i Sarajevo” var det som utlöste första världskriget. Skotten dödade kronprinsen Franz Ferdinand och det var detta som fick bägaren att rinna över. I Sarajevo har du chansen att lära dig historia

Testa på det bosniska köket

Bosnien och Hercegovina har många goda maträtter. Några rätter man inte bör missa är: ćevap, burek och baklava. Runt om i staden finns det gott om restauranger som serverar god mat från Bosnien och övriga delar av Balkan. För att smaka på stadens bästa burek ska man gå till Buregdzinica Bosna som ligger på Bravadziluk 11.

Avaz Tower

Sarajevos enda skyskrapa bjuder på en fantastisk utsikt över hela staden. I tornet finns även en skybar. För bästa utsikten ska man ta sig upp till plattformen ovanför baren.

View från Avaz Tower

Lämna en kommentar