10 Saker att Se och Göra i Rio de Janeiro

Cristo Redentor

Åk upp till Corcovado och se ett av världens mest kända landmärken – Jesusstatys i Rio. Härifrån får man en gudomlig utsikt över Rio de Janeiro. För den som är lite extra våglig är det dessutom möjligt att åka ända upp till toppen och sticka upp sitt eget huvud ur statyns huvud.

Lapa

I stadsdelen Lapa pågår festen från tidig kväll till tidig morgon. Här ligger några av Rios häftigaste klubbar. Det är fest överallt, både inuti och utanför klubbarna. En riktig folksamling där stadens medelklass, turister och musiker samlas för att festa hela natten lång. Vill man ha liv och rörelse är det till Lapa man ska gå!

Karnevalen i Rio

Världens största och mest kända karneval finns i Rio. Karnevalen börjar på fredagen innan askonsdagen och avslutas på askonsdagen. Varje dag besöks karnevalen av fler än 2 miljoner människor. Det är fest dygnet runt och att besöka karnevalen i Rio är något alla borde göra någon gång under sitt liv.

Karnevalen i Rio

Besök en favela

Rio’s favelas är ökända världen över pga droghandel, hög brottslighet och fattigdom. Vissa favelas bör man undvika som turist, medans andra favelas låter dig få en inblick i den brasilianska vardagen. Det är här “folket” bor och det är när du besöker en favela som du får chansen att uppleva det genuina Rio de Janeiro. Ett besök i Rio är inte komplett utan att man har besökt en favela. Två favelas som är lite vänligare och säkrare är Tavares Bastos och Vidigal.

Fotboll på Maracana

Brasilien är fotbollens hemland och har så långt våra minnen räcker förgyllt vår värld med några av världens mest begåvade fotbollsspelare. Maracana rymmer strax under 79 000 besökare och är hem åt storklubbarna Flamengo och Fluminense. Är man fotbollsintresserad bör man inte missa att se ett brasilianskt fotbollsderby mellan Flamengo och Vasco da Gama (Clássico dos Milhões).

Det är en magisk upplevelse att besöka fotbollens hemland och det är något alldeles särskilt att känna passionen under en brasiliansk fotbollsmatch.

Ipanema

Ipanema är både en trendig stadsdel och en vacker sandstrand. Ipanema är dessutom ett av Rio de Janeiros bästa shoppingstråk. Här finns många exklusiva butiker blandat med lokala designers och butiker. Känner man inte för att springa runt mellan butikerna så finns Shopping da Gávea, som har det mesta man kan önska när det gäller shopping. Ett besök på Ipanema Beach och i stadsdelen Ipanema är ett måste när man är i Rio!

Ipanema Beach

Vista Chinesa

Detta är världens största urbana regnskog. Djungeln slingrar sig från berget Corcovado och vidare en bra bit in i landet. Här kan man njuta av underbara vattenfall, vandringsleder, gigantiska träd och nyfikna apor. Enklaste sättet att ta sig in i regnskogen är via stadsdelen Horto.

Coopacabana

Copacabana är en stadsdel i centrala Rio, som kanske är mest känd för sin fyra kilometer långa sandstrand. Ett besök på copacabanastranden är ett måste när man besöker Rio de Janeiro.

Sugarloaf Mountain

Sockertoppsberget är en klassisk sevärdhet i Rio de Janeiro. Namnet har berget fått tack vare att det liknar en sockertopp. Härifrån får man en magisk utsikt över Rio från en höjd på 396 meter över havet. Runtomkring i Rio finns fler “sockertoppsberg”, men det är alltså sockertoppsberget som är det mest ikoniska berget. För den mer äventyrlige så finns det möjlighet att klättra upp, annars åker man upp till sockertoppsberget via linbana.

Lär dig att dansa samba

Brasilien är sambans hemland och är man intresserad av att testa på något nytt och spännande så kan man gå på dansskola och lära sig att dansa samba. Den mest populära och välkända sambaskolan heter Palácio do Samba och är belägen i favelan Mangueira. En annan bra sambaskola är Salgueiros som ligger i stadsdelen Tijuca.

Samba

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Brasilien så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Boka flyg och hotell

Lämna en kommentar