10 Saker att Se och Göra i Norge

Foto av författare
Redaktionen

Letar du efter saker att göra i Norge? Vårt kära grannland har många intressanta platser att besöka. 

Trolltunga

Trolltunga är en av de mest spektakulära klippformationerna i Norge. Klippan ligger 1100 meter över havet och sträcker sig 700 meter över sjön Ringedalsvatnet i Skjeggedal.

När man nått klippan kommer man mötas av en fantastisk utsikt över både fjordar och berg.

Vandringen till Trolltunga görs i bergsområdet och kan vandras från mitten av juni till mitten av september. Vandringen är inte för vem som helst då det kan vara väldigt ansträngande, räkna med cirka 8-10 timmar från Skjeggedal till Trolltunga. 

Trolltunga

Geiranger Fjord

Geirangerfjorden är en fjord i Sunnmøre i Møre och Romsdal fylke. Fjorden är 15 km lång och är en av Norges mest besökta turistattraktioner.

När man åker in i fjorden kommer man mötas av ett och annat vattenfall, gamla gårdar och allra längst in det lilla samhället Geiranger. 

Geirangerfjorden är något man inte vill missa under sin resa i Norge, då det är sagolikt vackert. Man måste helt enkelt besöka fjorden själv, för att få se den sköna naturen med egna ögon.

Geiranger

Pulpit Rock (Preikestolen)

Högt över Lysefjorden reser sig en fyrkantig klippa som liknar en predikstol, denna klippa är 25 gånger 25 meter stor och sträcker sig 604 meter över fjordens yta.

Pulpit Rock är en av de mest besökta turistattraktionerna i hela Norge, tack vare en fantastisk utsikt över Lysefjorden och bergen. För att nå toppen måste man vandra upp, och den resan påbörjar man i Predikstolen Fjällstue.

Denna tur är 3,8 kilometer lång och tar cirka två timmar att fullfölja.

Preikestolen

Lofoten

Lofoten är Norges vackraste och mest berömda ögrupp som ligger vid landets nordvästra kust. Det är speciellt fisket, de vackra små byarna och den fantastiska naturen som lockar turister hit varje år.

Lofoten erbjuder ett flertal aktiviteter för hela familjen såsom; natursafari, se norrskenet, vikingamuseet, forsränning, vandring, cykling och fisketurer.

Lofoten

Hurtigruten

Hurtigruten erbjuder olika utflykter längs med Norges kust. Hurtigruten är perfekt för dig som vill ta dig från en kuststad till en annan, då man samtidigt får njuta av Norges vackra kust och natur.

Detta flytande hotell erbjuder trevliga rum med vacker utsikt, utsökt mat, hjälpsam och trevlig personal och en härlig och avslappnande vistelse.

Hurtigruten har flera gånger blivit nämnd som världens vackraste sjöresa.

Hurtigruten

Kjeragbolten

En häftig klippformation som har blivit lite av en bucketlist-plats när man åker runt och utforskar Norges natur. Kjeragbolten ligger i närheten av Preikestolen och det är vanligt att man åker till dessa samtidigt.

Kjeragbolten

Norsk Folkemuseum

Befinner man sig i Oslo och har några extra timmar över så är det norska folkmuseet värt ett besök. Museet är byggt på ett stort område, där man får se allt ifrån vikingatidens stavkyrka till klassiska bondehus, traditionella stabbur-hus och självklart Norges kulturhistoria.

Det norska folkmuseet bjuder även på musik, folkdans och aktiviteter som passar för hela familjen. Här finns dessutom en liten butik med souvenirer och ett trevligt fik som serverar goda smörgåsar och gott norskt kaffe. 

Norsk Folkemuseum

Vikingskipshuset

Är man intresserad av vikingatiden och alltid har velat se ett riktigt vikingaskepp med egna ögon, då måste man göra ett besök till Vikingskipshuset.

På Vikingskipshuset finns en fantastisk samling utav föremål och framförallt välbevarande vikingaskepp. Detta museum ger dig en inblick i vikingarnas vardag och ger en lärorik upplevelse om allt som har med vikingatiden att göra.

Vikingskipshuset
Bild paparazzza / Shutterstock.com

Bryggen i Bergen

Detta världsarv är en fantastisk hamn att strosa runt i ett par timmar. Sitt ner på något av hamnens mysiga fik eller uteserveringar och titta på de guppande båtarna som lagt till vid bryggan.

Gå runt och kika in i små boutiquer, hantverksbodar när du promenerar längs med de smala gränderna och de gamla husen. Missa inte Bryggens fiskmarknad  som håller till på fisktorget.

Här kan man köpa färska fjordräkor, krabbor, humrar, lax och sill av förstaklass!

bryggen Bergen

Romsdalseggen

Har man tänkt att göra åtminstone en vandringstur i sitt liv, så är Romsdalseggen det självklara valet. På Romsdalseggen kan man vandra genom bergsområden med utsikt över fjäll, fjordar och vackra vattenfall.

Vandringen börjar i Vengedalen och därifrån kan man välja vägar upp efter svårighetsgrad. Väl uppe vid “eggen” kommer man mötas av en fantastisk utsikt över Romsdalsfjorden, havet, Romsdalshorn och bergen vid Trolltindene.

Romsdalseggen

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Norge så tar flera svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 


Har du fler tips om vårt vackra grannland Norge? Dela gärna med dig genom att lämna en kommentar eller skriv en reseberättelse.

Lämna en kommentar