10 Saker att Se och Göra i Jordanien

Foto av författare
Redaktionen

Petra

Världsarvet Petra får man absolut inte missa när man besöker Jordanien. Petra är en 2500 år gammal ruinstad som är byggd inne i klipporna. Här kan man se den fantastiska och världsberömda skattkammaren, klostret Deir el-Bahri, offerplatsen och bergsklyftan Siq. Passa på att ta med kameran när du besöker staden, då det finns många häftiga mästerverk att fotografera.

Jerash

Jerash är en mycket välbevarad ruin efter romarna som idag har blivit en stor turistattraktion. Det är inte bara Jordaniens bäst bevarade romerska stad, utan också en av de bästa i hela Mellanöstern. Här kan man strosa omkring bland de romerska kvarteren och se marknaden, templen, teatrarna och titta på de vackra mosaik-kyrkorna.

Döda Havet

Brukar man vanligtvis sjunka som en sten så fort man hoppar i vattnet, så måste man bara testa på att bada i Döda havet. I detta vatten är salthalten nämligen så hög att det är näst intill omöjligt att drunkna. Att bada i Döda havet är verkligen en upplevelse som man inte får missa, där du kommer att känna dig lika lätt som en fjäder.

Döda havet

Dana Nature Reserve

Dana Nature Reserve är Jordaniens stora eco-naturreservat, ett stort reservat som lockar många turister med sitt fantastiska landskap och djurliv. Landskapet är perfekt för vandring tack vare bra leder och husrum. Det är möjligt att boka guidade vandringsturer genom reservatet, där de bland annat kan ta med dig till Petra och utsiktsplatsen över Wadi Araba. 

Wadi al-Mujib

En vandringstur genom Wadi al-Mujib är inte något man vill missa. Wadi al-Mujib är en vacker turkos flod som går mellan de sandfärgade bergen intill döda havet. Floden och bergen är en perfekt plats för äventyr, och det finns gott om guidade turer runt omkring i området.

Wadi Rum

Ungefär 2 timmar söder om Petra ligger Wadi Rum, en röd öken som kan kännas igen från filmerna Transformers 2 eller Indiana Jones. Dess gigantiska klippor som skjuter sig ut genom sanden liknar nästan ett utomjordiskt landskap. I Wadi Rum finns ett besökscentrum där man kan boka guidade turer med kameler, flera dagars vandring och camping under öknens månsken.

Wadi_Rum

Kungliga automobilmuseet

Är man intresserad av bilar så ska man absolut inte missa det kungliga automobilmuseet. Här har de nämligen en unik samling av både nya och gamla bilar samt motorcyklar. Många av dessa bilar tillhörde nämligen den bil-tokige kungen, Hussein. Förutom häftiga bilar får man även lära sig en hel del intressant historia om Jordanien på köpet.

Mount Nebo

Det är uppe på Mount Nebo som det sägs att Moses blev begraven av Gud han själv. Detta berg är med andra ord fullt av historia och en viktig religiös plats. Mount Nebo är dessutom ett perfekt berg för en panoramisk utsik över Israel och The West Bank. Uppe på berget finns det även ett mycket vackert kloster som är utsmyckat av mosaik.

Fakhr El-Din Restaurant

Fakhr El-Din Restaurant är en mycket trevlig resturang som serverar traditionell arabisk mat. Servicen här är utmärkt och varje rätt kommer att få dina smaklökar att jubla. Fakhr El-Din är alltså ett måste när man besöker huvudstaden Amman.

Adress40 Taha Hussein Street | Jabal Amman, 2nd Circle.

Aqaba

Aqaba ligger en timme söder om Wadi Rum, i närheten av Röda havet och gränsen till Israel. Hit kommer många turister för att uppleva det marina djurlivet, dykning och stränderna, som är en stark konkurrent mot Egypten och deras resorter. Vill man ha sol och bad i Jordanien ska man bege sig till Aqaba.

Jordanien Aqaba

Lämna en kommentar