10 Saker att Se och Göra i Marrakech

Vandra genom Jemaa el-Fnaa

Detta är verkligen hjärtat av Marrakech och ett måste när man besöker staden. Det är stor skillnad beroende på vilken tid av dygnet som man kommer hit. Under dagtid är torget befolkat av gatuförsäljare, ormtjusare och turister. På kvällen och natten förvandlas Jemaa el-Fnaa till en enorm restaurangmarknad med grillad kyckling, lamm och merguezkorvar. Allt är värt att testas och ett besök i Marrakech är inte fulländat förens man har spenderat minst ett par timmar på Jemaa el-Fnaa.

Gå på hamam

I Sverige är hamam kanske mer känt som ett turkiskt bad, men sanningen är att hamam är en stor del av kulturen i alla arabiska länder. Hamambaden i Marrakech är ett måste och passar perfekt för att slappna av efter ett heldagsbesök på stadens souker.

Besök souken

Souken är hantverkskvarteren och bazaren med ca 15 000 små butiker. Något liknande går inte att finna i Sverige, vilket gör souken till en väldigt spännande upplevelse. Här finns otroligt mycket att se och det skulle lätt kunna gå åt över en vecka för att gå igenom hela området. Något som är extra häftigt är att hantverkstraditionerna går i arv från mästare till lärling, från generation till generation.

Souken i Marrakech

Gå vilse i medinan

Medinan är gamla stan i Marrakech och är fylld av små trånga gator och mysiga kvarter. Det bästa sättet att upptäcka medinan är faktiskt att gå vilse och bara strosa runt där man känner för.

Jardin Majorelle

En färgsprakande grön oas i Marrakech som passar perfekt när man vill komma undan det hektiska storstadslivet. Så fort man kommer innanför murarna till Jardin Majorelle känner man hur lugnet sprider sig. Berbermuséet, de oräkneliga antalet kaktusar och blommor som finns här är några av höjdpunkterna.

Essaouira

Detta är den närmsta och mysigaste fiskebyn. Hit kan man åka på dagsutflykt eller stanna en dag eller två. Några av sakerna som väntar i Essaouira är: färsk fisk, mysig promenad och shopping i staden, charmiga caféer och sist men inte minst härliga strandpromenader och kitesurfing.

Essaouira

Guidad stadsvandring

Ett besök i Marrakech är fantastiskt och kan vara svårt att ta in på egen hand. Det finns så mycket historia och så många historiska byggnader och platser att upptäcka. För att få ut så mycket som möjligt så kan det vara en bra idé att gå på guidad stadsvandring med lokala guider. Guiderna kan alla genvägar och tar dig runt till stadens bästa sevärdheter samtidigt som man du får veta historian bakom.

Marrakech litterära café

I ett av gamla stans äldsta hus ligger det litterära caféet Dar Cherifa. Här anordnas högläsningar, konstutställningar och sånguppträdanden på franska, arabiska och engelska. En häftig och modern kontrast till de gamla omgivningarna och stökiga marknaderna.

Adress: 8 Derb Charfa Lakbir Mouassine.

Upplev Marockos matkultur

Marockos matkultur anses vara en av världens bästa. Därför gäller det att prova på så mycket som möjligt av det marockanska köket när man befinner sig i Marrakech. Några av höjdpunkterna är: Tagine, Couscous, Apelsinsallad.

Vandra, klättra eller åk skidor på Atlasbergen

De magnifika Atlasbergen bjuder på en häftig upplevelse och gillar man natur och vandring så är detta givet när man besöker Marrakech. För den mer äventyrlige finns möjligheter för klättring, skidor och ett antal olika äventyrssporter.

Atlasbergen

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Marrakech så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Boka flyg och hotell

Lämna en kommentar