10 Saker att Se och Göra i Katmandu

Foto av författare
Redaktionen

Swayambhunath-templet

Detta fantastiska tempelkomplex är beläget uppe på en kulle i västra Katmandu och är även känt som “the monkey temple”, tack vare att de bor heliga apor i de nordvästra delarna av tempelkomplexet. Ett måste att besöka när men åker till Katmandu!

Kopantemplet

Ett gated community med buddhistiska munkar och nunnor där man har chansen att meditera och lära sig mer om yoga. Försök att komma hit så tidigt på morgonen som möjligt för att se morgonritualerna.

Trekking / Vandring

Många som åker till Nepal kommer hit för att vandra i Himalaya. Från Katmandu utgår många av de guidade turerna och det är även här som det är bäst att boka olika vandringspaket. Det finns också möjlighet att vandra på egen hand, vissa av certifikaten som man behöver går att fixa i Katmandu, andra fixar man längs vägen. Oavsett vilket man väljer så har Nepal några av världens mest sceniska vandringsleder med varierande höjder och svårighetsgrader.

Vandring nepal

Garden of Dreams

En vacker grön oas i centrala Katmandu som ger dig chansen att få lugn och ro i den annars så hektiska trafiken och folkmassan. Luftkvaliten i Katmandu är ofta ganska dålig pga all trafik, passa därför på att få lite frisk luft i denna underbara trädgård.

Thamel

Thamel är enligt många hjärtat och själen i Katmandus kaos. Är man osäker på vad man ska göra i Katmandu så har man alltid något att göra i Thamel. Här finns butiker och marknader som är öppna från morgon till kväll. I gränderna runt Thamel kan man hitta fina och billiga fynd.

Boudanath Stupa

Denna stupa är en av buddhismens heligaste byggnader. Hit kommer buddhister från hela världen för att visa sin vördnad. Vi föreslår att man tar sig hit på morgonen mellan 7 och 8 då munkarna och lokalbefolkningen utför sina morgonböner.

Boudhanath-Stupa

Durbar Square

Ett historiskt torg med tempel, butiker, stånd fullt med människor i en härlig atmosfär. Ett måste att besöka när man befinner sig i Katmandu.

Se soluppgång/nedgång i Nagarkot eller Dhulikhel

Två av Nepals mest populära platser för att se Himalayabergen på avstånd. Särskilt vackert är det vid soluppgång eller vid solnedgång. Under sommarmånaderna när sikten är klar så erbjuder dessa platser några av världens mäktigaste utsikter utan tvekan.

Pashupatinath Temple

Besök ett av Katmandus viktigaste hindu-tempel och ta chansen att se uråldriga traditioner och ritualer. Precis som på många andra ställen i världen som skiljer sig mot vår egen västvärld så gäller det att ha ett öppet sinne. Pashupatinath bjuder på en oförglömlig upplevelse och är ofta en höjdpunkt för många som besöker Katmandu.

Flyg över Himalaya och Mount Everest

En vanlig aktivitet med avgång från Katmandu är privatflygningar över Himalayabergen och dess olika toppar, bland annat Mount Everest. Flygningarna är väldigt billigt jämfört med vad det skulle kosta i andra delar av världen. Har man inga planer på att bestiga något berg i området så kan vi rekommendera detta för att komma nära och få uppleva några av världens bästa utsikter.

Himalaya flyg

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Nepal så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Boka flyg och hotell i Nepal

Lämna en kommentar