10 Saker att Se och Göra i Jerusalem

Foto av författare
Redaktionen

Gamla stan i Jerusalem

Den gamla staden är uppdelad i fyra olika delar. Sydöstra delen domineras helt av Tempelberget, som är omstritt som helig plats för alla de tre abrahamitiska världsreligionerna.

Numera på platsen ligger två för islam heliga byggnader, nämligen Klippdomen och Al-Aqsamoskén. Förut låg Salomos tempel här, och det tempel som förstördes under första århundradet av vår tideräkning. I mitten av den östra sidan av Tempelberget ligger den Gyllene porten.

På den sydvästra delen av tempelberget finns Västra muren (klagomuren), som är otroligt viktig inom judendomen och islam.

Söder om Tempelberget finns den äldsta delen av Jerusalem, den så kallade Davids stad, eller Silwan som den kallas av lokalbefolkningen. Uppståndelsekyrkan ligger i nordvästra kvarteret.

Yad Vashem

Yad Vashem är Israels myndighet, monument, arkiv och forskningscentrum för “hågkomst av Förintelsens offer och hjältar” I arkivet finns omkring 62 miljoner dokument, tusentals fotografier, videos och nedtecknade vittnesmål från överlevande. Dessutom finns ett register över Förintelsens judiska offer som kan nås via internet.

Västra Muren (Klagomuren)

En helig plats inom judendomen och islam med en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Bland muslimer är muren känd som al-Buraq, grundat på en tradition som berättar att västra muren var den plats där profeten Muhammed under den nattliga resan tjudrade sin bevingade fåle, Buraq.

För judarna finns ingen direkt historisk koppling, mer än att det sägs att Kung David byggde muren. Enligt Mishna (sammanfattning av den judiska lagen) låg Västra muren, av samtliga fyra väggar på Tempelberget, närmast det Allra heligaste; därför anses bön vid muren vara särskilt fördelaktigt.

Klagomuren

Israel Museum

Museet i Jerusalem är Israels största kulturella institution. Här får man chansen att lära sig mer om Israel och Jerusalems historia. På Israel Museum finns världens största samling av arkeologiska fynd från bibliska områden och det heliga landet. Bland annat kan man få se de välkända “döda havsrullarna” som visas upp inuti museet.

Olivberget

Härifrån får man en fantastisk utsikt över Jerusalem. Förutom utsikten så har Olivberget en historisk betydelse då den nämns ett flertal gånger i Biblen. Platsen har fått sitt namn tack vare de rikliga utbudet av olivträd.

Mahane Yehuda Market

Denna uråldriga marknad är en livlig plats som alla borde besöka när man befinner sig i Jerusalem. Här får man chansen att upptäcka matkulturen i Mellanöstern och prova på olika frukter. Ett måste att göra när man är i Jerusalem.

mahane-yehuda-market

Haram el-Sharif

Ett stort torg där den heliga “dome of the rock” står med sina blåa keramikplattor och sitt guld. Detta är ett av de tidigaste exemplen på islamisk arkitektur. På torget ligger även Al Aqsa moskén, som är Islams tredje heligaste byggnad. Ett måste om man gillar kultur, historia och religion.

Heliga gravens kyrka

Kyrkan är även känd som uppståndelsekyrkan och är den kyrka som helgats åt Kristi grav. Byggnaden ligger i Gamla Jerusalems kristna kvarter och anses vara belägen på Golgata, kullen där Jesus från Nasaret korsfästes. Ända sedan 300-talet har platsen varit ett mål för kristna pilgrimsfärder.

Ät biblisk mat på Eucalyptus

Denna restaurang serverar likadan mat som man åt under den bibliska tiden. Eucalyptus bjuder på en häftig upplevelse där man bland annat kan få smaka på irakiska köttbullar, bibliskt couscous och oriental cerviche.

Adress: 14 Hativat Yerushalayim Street, precis nedanför Jaffa gate.

City of David

Följ med på guidad tur i staden som Kung David gjorde till huvudstad i hans dåvarande kungarike. Det är möjligt att utforska området på egen hand, men då får man inte glömma gummistövlar och ficklampa. Vi rekommenderar en guidad tur eftersom man får veta mer om varje plats man går förbi. En särskild plats man går förbi är Siloam Pool, som är platsen där Jesus utförde sitt andra mirakel (botade en blind man).

City of David

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Israel så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 

Boka flyg och hotell i Jerusalem

Lämna en kommentar