10 Saker att Se och Göra i Belgrad

Foto av författare
Redaktionen

St. Sava Temple (Hram Svetog Save)

Världens största ortodoxa kyrka hittar du i Belgrad med namnet St. Sava Temple eller Hram Svetog Save som den heter på serbiska. Kyrkan är tillägnad sankt Sava som var en viktig person i Serbien, då han grundade den serbisk-ortodoxa kyrkan. Kyrkan ligger på Vračarplatån, vilken är den plats där sankt Savas rester och reliker brändes 1595 av den turkiska Sinan Pasha, som straff för att serberna rest sig i ett uppror.

Fortet i Belgrad

Belgrads fort är kärnan och den äldsta delen av staden. I flera århundranden var befolkningen till största delen bosatt innanför fortets murar. Tack vare höjden som fortet ligger uppe på så kan man njuta av många fina utsikter härifrån. Gillar man natur, fina utsikter, historia och kultur så bör man absolut bege sig till fortet i Belgrad.

Ada Ciganlija

Detta är lokalbefolkningens egen lilla “semesterpärla”. Hit åker man för att sola och bada när man är ledig och vädret tillåter. Strandpromenaden vid Ada Ciganlija är fylld av restauranger och mysiga barer. Passa även på att ta en mysig trampbåtstur längs sjön Savsko jezero.

ada-ciganlija-belgrad

Skadarlija

Skadarlija är Belgrads bohemiska centrum med kullerstensgator och en unik känsla och atmosfär. Detta är helt klart en av stadens mysigaste gator, vilket inte minst märks när man strosar runt bland alla restauranger och caféer som finns här. I skadarlija är det alltid liv och rörelse.

Przionica

Att vara i Serbien utan att dricka det lokala kaffet är lite som att ha varit i Sverige utan att ha provat snaps eller cider. Kaffe är kultur i Serbien och Przionica är ett av Belgrads bästa ställen för att njuta av en god kopp kaffe. Inredningen är härlig, personalen är kunnig och kaffet är helt underbart.

Adress: Dobracina 59b.

Rakija Bar

En traditionell Rakija bar som serverar ungefär 130 olika sorters Rakija, som är Serbiens nationaldryck. Baren är en av stadens mest kända och ett stopp här borde vara på alla besökares lista över saker att göra i Belgrad.

Adress: Dobracina 5.

Rakija bar

Mali Princ

Själva namnet betyder ungefär “liten prins, eller den lille prinsen” och visst är det så man känner sig efter ett besök här. Mali Princ serverar nämligen Belgrads bästa glass och ditt enda problem här kommer att vara vilken glass du ska välja. Förutom glass så kan man också köpa tårtor och andra bakverk.

Adress: Nikole Spasića 2 och Palmoticeva 27.

Reka – Middag med bordsdans

En legendarisk restaurang som är belägen i närliggande Zemun. Restaurangens inredning är färgglad, personalen bär traditionella kläder, maten håller hög klass och stämningen är alltid på topp. Varje kväll spelar olika liveband och det finns en liten oskriven regel att matgästerna ställer sig upp och dansar vid borden. En fantastisk rolig och annorlunda matupplevelse, se till att boka bord i god tid!

Adress: Kej Oslobodjenja 73b, Zemun.

Gallery 1250

En charmig liten butik i centrala Belgrad som säljer handgjorda produkter, perfekt för souvenirer eller presenter. Personalen är trevlig och hjälpsam. Utbudet är väldigt unikt, vilket gör denna lilla butik väl värd att besöka.

Adress: Belgrade Design District, Cumicevo Sokace 56.

Åk till Novi Sad

Närliggande staden Novi Sad är Serbiens näst största stad efter Belgrad. Staden har blivit ett allt mer populärt resmål de senaste åren. Novi Sad betyder “ny plantering”, vilket är ganska passande då staden är ett industriellt och kulturellt centrum. Har man tid över så kan vi rekommendera en dagsutflykt till Novi Sad.

Novi Sad

1 svar på ”10 Saker att Se och Göra i Belgrad”

Lämna en kommentar