Hagia Sophia
Hagia Sofia var från början en kyrka och byggdes redan under åren 532-537. Efter Konstantinopels fall omvandlades kyrkan till en moské. 1934 bestämde Kemal Atatürk att Hagia Sofia skulle vara ett museum. Den fantastiska arktitekturen har beundrats i århundranden och anses ännu idag vara en av arkitekturhistoriens vackraste byggnader. Hagia Sofia har haft en viktig betydelse både inom kristendomen och islam.
Bosphorus River Cruise
Åk på båttur längs Bosphorus och njut av den härliga atmosfären och den vackra utsikten. Vi rekommenderar en kvällstur med middag och drinkar under båtturen. Ett utmärkt sätt att uppleva vackra Istanbul på.
Blå Moskén och Süleymaniye Mosque
Blå Moskén
Detta är en stor moské i centrala Istanbul och en av Turkiets mest kända moskéer. Den Blå Moskén heter officiellt Sultan Ahmed-moskén (Sultanahmet Camii) och är en av Istanbuls populäraste sevärdheter. Moskén byggdes i början av 1600-talet av den osmanske sultanen Ahmed. Arkitekturen är delvis inspirerad av Hagia Sofia. Namnet ”Blå Moskén” har uppstått genom att moskén är klädd i keramikplattor från Iznik, som har blåa detaljer.
Süleymaniye Mosque
Süleymaniyemoskén är Istanbuls största moské. Men även om denna också är ett välkänt turistmål, så hamnar den ofta i skymundan till förmån för den Blå Moskén. Gillar man arkitektur, konst, kultur och religiösa byggnader så bör man definitivt planera in ett besök till Süleymaniyemoskén också.
Topkapipalatset
Palatset är beläget i centrala Istanbul mellan gyllene hornet och Marmarasjön. Här bodde de osmanska sultanerna mellan 1465 till 1853. Palatset består egentligen av flera byggnader med sammanlänkande gårdsplaner. Topkapipalatset var en stad i staden med plats för upp till 4000 personer. År 1853 övergavs det som dynastins residens till förmån för det nyare Dolmabahçepalatset.
Numera är Topkapipalatset ett museum och en klassisk sevärdhet i Istanbul. Inuti palatset förvaras bland annat flera reliker som sägs komma från profeten Muhammed.
Hamam
Vill du skämma bort din kropp och själ ska du besöka ett hamambad. Detta är den turkiska varianten av ångbastu där det även finns massage och andra behandlingar. Den turkiska badkulturen härstammar egentligen från antikens rom, men har sedan dess fått en viktig plats i det turkiska vardagslivet. Att gå till ett Hamambad är ett måste att göra i Istanbul.
Grand Bazaar
Den stora bazaaren är en av världens största marknader. Den går igenom 61 gator och har över 3000 affärer och stånd. Marknaden besöks dagligen av 250 000 till 400 000 personer. Vill man shoppa eller fynda är det hit man ska gå. Ett besök i Istanbul är inte komplett utan att ha varit på den stora bazaaren och ett planerat besök hit bör skrivas ner omgående på listan över saker att göra i Istanbul.
Nattliv
När man tänker på Istanbul är kanske inte nattliv det första man tänker på, men faktum är att Istanbul har ett av Europas bästa nattliv. Här finns alltifrån nattklubbar och barer till lyxiga lounger och rooftop barer med fantastisk utsikt och goda drinkar. Priserna är bra och ger mycket valuta för pengarna. Tack vare ett så stort utbud så finns här något som passar alla smaker.
Gülhane Park
En historisk grön oas i Istanbul, perfekt om man vill komma ifrån storstadspulsen och njuta av en lugn stund. Gülhane parken är stor och även om det är många som dagligen besöker parken, så är det inte svårt att hitta en avskild plats för en mysig picknick. Parken är belägen utanför Topkapipalatset.
Köşkeroğlu
Ett café/restaurang som består av två delar. I ena delen serveras det traditionella turkiska maträtter och i andra delen serveras det olika bakverk, kaffe och te. Köşkeroğlu är en välkänd bland lokalbefolkningen, men inte lika känd bland turister. Stämningen är genuin och bakverken är utsökta, speciellt deras baklava.
Adress: Mumhane Cd. Kat Otoparki Alti No:2/2 | Karakoy.
Adalar (Princes islands)
Prinsöarna är en turkisk ögrupp i Marmarasjön. Prinsöarna består av 9 öar, varav 4 av dem är bebodda. Den största ön heter Büyükada och är också den ö med mest turism. Dagliga färjor går från Istanbul, men det är dyrt med hotell och restaurangbesök. Därför rekommenderar vi istället att man tar med sig egen picknick och åker över på en dagstur. Här finns även flera ställen man kan bada på, så glöm inte badkläder!
Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter
När du tar ut pengar i Turkiet så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.
Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.
Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter