Skip to Content

10 Saker att Se och Göra i Gdansk

10 Saker att Se och Göra i Gdansk

Gamla stan

En vacker gammal stadsdel med många välbevarade byggnader från medeltiden. Här finns goda möjligheter till fynd av lokala hantverk och råvaror. I Gamla stan finns också flera restauranger och caféer som serverar polska specialiteter.

Oliwa Zoo

Den enda anledningen till varför vi har inkluderat detta zoo i denna lista är för att det är en av de mest populära sakerna att se och göra i Gdansk. Vi vill informera dig om hur dåligt och taskigt det är mot djuren att låsa in dem i en bur för resten av sina liv. Tänk dig själv att bli inlåst i samma lägenhet i resten av ditt liv – du kan inte fly, kan du inte gömma dig och människor tittar jämt och ständigt in genom ditt fönster och stirrar på dig. Jag är säker på att du också skulle få den där klaustrofobiska känslan och konstanta paniken som dessa djur känner när de lever i fångenskap.

Djuren är menade att leva i det vilda, inte i fångenskap. Snälla, stötta aldrig någon form av attraktion som involverar djur när du reser runt i världen!

Kosciol Mariacki- St Mary kyrkan

Den här kyrkan är den största stenkyrkan i hela Europa. Kyrkan ligger i Gamla stan och är både vacker på insidan och utsidan. Inuti kyrkan finns många fina målningar och skulpturer. Under sommaren kan man även gå upp i kyrktornet och njuta av en fantastisk utsikt över hela Gdansk.

Kosciol Mariacki

Murale Gdansk Zaspa

Från början var detta ett tråkigt höghusområde, likt miljonprogrammen i Sverige, men med tiden har man skapat något och gjort om området till en riktig sevärdhet i Gdansk. Man har nämligen låtit lokala konstnärer dekorera byggnaderna med vackra målningar. Är man konstintresserad bör man definitivt planera in ett besök till förorten Murale Gdansk Zaspa.


Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Polen så tar flera svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekort utan uttagsavgifter 


Spa

Ta hand om din kropp och själ och gå på någon av Gdansk’s olika spa-anläggningar. Vi rekommenderar Arcadia Spa, som har ett bra utbud av behandlingar och duktig personal. Men det finns cirka 15 andra typer av spa-anläggningar man kan välja mellan. Och det bästa av allt är att det bara kostar en bråkdel av vad det gör hemma i Sverige trots att behandlingarna håller samma höga klass.

Slowinski nationalpark

Cirka 1 timme från Gdansk ligger den vackra nationalparken Slowinski. Naturen här är väldig vacker, men framförallt väntar paradisstränder med vit sand. Vill man sola och bada kan vi rekommendera en dagsutflykt till Slowinski nationalpark.

slowinski

Oliwakatedralen

Denna katedral har en lång historia bakom sig och har vid ett flertal brunnit ner och byggts upp igen. Detta har medfört att Oliwakatedralen har flera olika stilar på sin arkitektur och man kan bland annat se ett altare i barockstil och ett annat i renässansstil. Katedralens stolthet är dock orgeln, som tog hela 30 år att bygga.

Pubrunda

Följ med på pubrunda i Gdansk och upptäck stadens nattliv. Pubrundan leds av lokala invånare som gärna visar runt sin stads bästa uteställen. Pubrundan är också ett utmärkt sätt att lära känna andra resenärer eller bara för att socialisera sig.

Bungyjump

Vill du känna på lite extra adrenalin ska du hoppa bungyjump i Gdansk. Personalen är hjälpsam och professionella och ser till att allt går rätt till. Vi lever bara en gång, så varför inte?

Hemsidabungeejump.pl

Mariacka gatan

En av Gdansks huvudgator med färgglada hus och små butiker. Atmosfären är mysig och omgivningen är charmig. Ett måste när man besöker Gdansk!

Mariacka gatan

Boka flyg och hotell