10 saker att Se och Göra i Aten

Foto av författare
Redaktionen

Ska du åka till Aten inom kort? I den här artikeln kan du se några av de mest klassiska sevärdheterna samt förslag på vad man kan göra som turist när man besöker Greklands huvudstad. 

Mt. Lycabettus

Är man ute efter att ta häftiga bilder i Aten, så måste man besöka berget Lycabettus. Här får man en otrolig utsikt över staden, Akropolis och båtarna utanför Pireaus hamn. För att komma upp på berget kan man antingen ta linbanan, taxi eller en härlig promenad.

Plaka – gamla staden

Mitt i centrala Aten ligger Plaka, den gamla delen av staden. Plaka är en mysig stadsdel där det alltid är liv och rörelse. Mysiga smala gränder, roliga små boutiquer, gatumusikanter och blomsterförsäljare är något som är vanligt att se när man promenerar runt i Plaka. Trevliga resturanger, barer och nattklubbar har de också, vilket gör Plaka till en perfekt plats att spendera kvällen på.

Akropolis

Akropolis är ett av världens vackraste och viktigaste monument. Akropolis är beläget uppe på ett kalkstensberg 150 meter ovanför havet och har idag kvar historiska tempelruiner. Det var nämligen här som grekerna byggde tempel till deras gudar. Parthenon är ett av Akropolis viktigaste tempel som finns kvar idag, då det var tillägnat till gudinnan Athena. Förutom Parthenon finns det gott om andra lämningar från antikens Grekland.

Nedanför Akropolisberget ligger en utomhusbio som visar både gamla och nya filmer. Från denna bio får man en fantastiskt utsikt över de upplysta templen på toppen av Akropolisberget på kvällen. En rolig och annorlunda upplevelse. En film kostar ungefär 80 SEK.

AkropolisFoto: Washed Over / creative commons

Akropolismuseet

Är man intresserad av Atens tempel och historia så bör man gå till Akropolismuseet. Här får man en bra och historiskt bild av Akropolis, särskilt av Parthenon. Detta museum är riktigt häftigt och har en blandning av det moderna och det antika och är en upplevelse man inte får missa. Högst upp i museet finns en trevlig uteservering där man kan avnjuta en bit mat eller dryck till en vacker utsikt. 

Agora

Agora är en fascinerande plats som man måste besöka när man är i Aten. Här finns många ruiner av välbevarade tempel och statyer från det antika Grekland. Hefaistos-templet får man inte missa, som är ett av de bäst bevarade templen i Aten. Agora är en mycket lärorik plats som kommer att visa dig en sida om hur det var att leva i Grekland under antiken. 

Funky Gourmet

Funky Gourmet är en underbar restaurang som serverar grekisk fusion mat. Maten här är av högsta klass och kommer att väcka alla dina sinnen med dess unika kombinationer av smaker. Ett resturangbesök på Funky Gourmet kan inte gå fel, då man får en hel matupplevelse för sina pengar i en fantastiskt trevlig miljö.

Adress13 Paramithias Street and Salaminos, Keramikos.

funky gourmet

Kessariani

Kessariani är ett vackert och genuint grekiskt kloster som ligger en liten bit utanför Aten. Inträdet kostar bara 2 euro och här får man både en vacker utsikt över landskapet och en spännande upplevelse där man får lära sig mer om kristendomen i Grekland. Ett stort plus är att det inte är lika mycket turister som besöker detta kloster, så att man kan gå runt och titta i lugn och ro. 

Vouliagmeni

Ungefär 20 kilometer utanför Aten ligger den populära förorten Vouliagmeni. Vouliagmeni är en av Atens finare förorter och det är hit som Atens jetset folk åker för att roa sig. Lyxhotell, stränder, yatchklubbar och strandklubbar är något som det finns mycket av här. Precis som det låter med lyxhotell, båtar och klubbar så kostar det därefter. Här ligger även Vouliagmeni sjön vars vatten kommer från en het källa som sägs ha helande och hälsosamma egenskaper. 

Plateia Kolonaki

Stadsdelen Plateia Kolonaki är den lite rikare och finare delen av Aten. Här ligger många länders ambassader, finare skolor och en hel del trendiga butiker. i området finns även många bra restauranger, caféer och barer för att fika eller dricka drinkar och äta en god måltid.

Eftersom att området är lite finare så kostar det lite mer, men många ställen ger bra valuta för pengarna. Runt om i Plateia Kolonaki kan man även finna många konstgallerier. Benaki museet är ett av dem som visar grekisk konst genom årtusenden. 

Dagsuflykt med båt till Atens öar

Vill man njuta av Atens kust så rekommenderar vi att åka på en dagsutflykt med båt. Det finns flera olika arrangörer som erbjuder dagsutflykter till Atens öar. Två bra och pålitliga arrangörer är Olympic Cruises och Sailing Athens.

Hemsidaolympiccruises.gr
Hemsidasailingathens.com

aten båt

Lämna en kommentar