Zanzibars stränder

När man läser om Zanzibar i guideböckerna kan det vara svårt att veta vilken strand man skall välja. Och skillnaderna är ganska stora. I stort kan man säga att hela östsidan har vita stränder med turkost vatten, palmer och turkost hav. Sen är vissa stränder lite trevligare och snyggare än andra.

Västkusten- från Fumba i söder till Kendwa i norr

Brun sand och mangrove. Inte de typiska vita stränderna med turkost vatten och palmer. Men trevligt på sitt sätt, i kombination med nord- eller östkusten.

Nordkusten, Kendwa och Nungwi

Fina stränder med den fördelen att vattnet är inne hela tiden eftersom tidvattenfluktuationen är liten. Eftersom vattnet är inne hela tiden är det aldrig riktigt klart som på östkusten vid lågvatten.

Kendwa – där händer inget mer än vad som händer på hotellet. Så där är man bara härligt strandlat och tar sig till Nungwi en dag.

Nungwi är den turistmässigt mest utvecklade delen på Zanzibar. Här är lite mer liv och rörelse än på andra delar av ön och stranden är aktiv med beachvolleyboll etc. Byn ligger nära men är inte en av de mest autentiska byarna. Fisket och Dhowbyggnationen är dock väldigt aktivt då detta är Zanzibars fiskecentrum och där man fångar de stora fiskarna: tonfisk, marlin, Red Snapper osv. Bara någon kilometer ut hoppar tonfiskarna ur vattnet som delfiner och man kan ta en tur ut för att fiska.

Nungwi Beach

Nordostkusten

Matemwe är fullt av små charmiga hotell med byn precis bakom. Fördelen är närheten till Mnemba atoll men efter en halvdagstur så har du liksom gjort den snorklingen. Kusten söder om Matemwe: Uroa, Kiwengwa, Pongwe har mest större italienska hotell (italienarna har haft charter till Zanzibar sedan länge) och där får man leta för att hitta guldkornen.

Sydostkusten

Om du bor på sydostkusten har du en bra utgångspunkt för utflykter då detta område har mest att upptäcka på hela ön. Bwejuu, Paje och Jambiani har alla snarlika stränder. Vad som skiljer är mest atmosfären även om vattnet och stranden är lite bättre på den södra delen av Jambiani och mitt i Paje. Paje skall du åka till om du vill ha lite mer backpacker och kitestuk. Här är det också party på fredag och lördag. Reser du som singel är Paje också bra.

Jambiani är för dig som vill ha små charmiga hotell och tomt på stranden. Här finns en lång och livaktig by med kor, getter och lekande barn. Du får en stor portion Zanzibar och en bit av Afrika i Jambiani. Utanför Red Monkey Lodge går det ut en lång och fin sandbank.

Michamvi ligger lugnt och fint i Chwaka Bay Conservation area. Absolut stillhet, solnedgång och en fin mangroveskog bjuds man på här. By finns, men den är ganska liten och avsomnad.

Kizimkazi har två starka fördelar: delfinerna och ett rev som ligger så nära att du kan simma ut och snorkla när du vill. Här är det väldigt lugnt och stilla och byn är också lugn och tyst. Ett ställe för avkoppling och snorkling. Närheten till Pungume Sandbank är också ett plus.

lovezanzibar_Pungume

Denna artikel är framtagen genom ett samarbete med Lovezanzibar.com och Helen Ingvarsson, som är expert på resor till Zanzibar.

Lämna en kommentar