Mat & restaurangtips på Zanzibar

Foto av författare
Redaktionen

En stor del av att resa är att äta god lokal mat, gärna med en twist, gjord på lokala produkter. Och råvaror i säsong. På Zanzibar finns detta i massor. Charmiga ställen, färsk exotisk frukt, strandrestauranger och takterrasser. Maten är indisk-arabisk inspirerad och eftersom Zanzibar är en före detta stor kryddö (som byggde sitt välstånd på kryddhandel, framförallt nejlikor) är kryddan kung i de flesta curries eller masalas som mer eller mindre alla restauranger har sin egen variant på.

Även riset kryddas på en mängd olika sätt och två av de mest välkända lokala maträtterna, biriyani och pilau, innehåller båda ris med sin egen speciella kryddblandning som man kan köpa med sig hem på den lokala marknaden.

Restaurangtips från Zanzibar

Emerson on Hurumzi, Stone Town

Bästa takterassen och mest suggestiva känslan i Stone Town med 270 graders havsutsikt ackompanjerat från stadens kvällsböneutrop. Du äter lojt tillbaka lutad på kuddar och blir serverad ett förbeställt mål i tre rätter där köket experimenterar med råvaror i säsong som möter en Europeisk mattradition. Kom vid 18 för att avnjuta solnedgången sittandes på kuddar som man gör på Zanzibar.

Sunshine Hotel, Matemwe

Väldigt mysigt hotell men också en konsekvent och intressant meny som serveras med omtanke medans du kör ner tårna i den solvarma sanden och tittar ut över Indiska Oceanens azurblå vatten. Här har de förstått att en hambugare kan, och bör, göras intressant.

Sunshine Hotel

House of Spices, Stone Town

Expats favorit med Zanzibarisk mat med en italiensk/internationell twist. House of Spices gör oss aldrig besvikna och med sin speciella känsla för detaljer och service är detta stället vi återkommer till om och om igen.

The Rock och Upendo Bwejuu/Pingwe

Maten är egentligen inget speciellt men en restaurang på en stor sten ute till havs är verkligen något unikt, därför bör man ta sig hit om man är på sydöstkusten. Ta en drink på The Rock och ät middagen på Upendo istället – där kan ni titta ut över The Rock.

Cinnamon Bar- Z Hotel, Nungwi

Bor du I Nungwi så är detta det enda stället med själ och klass. Solnegången tar andan ur en och om du någon gångs skall dricka en cocktail så är det här. Z-hotel har en mängd olika restauranger och bar koncept, som alla är värda ett besök.

Zanzibar Coffe House, Stone Town

Med egna kaffeplanteringar i Tanzania och rosteri i caféet kan du här äta lunch, smoothies eller väldigt stora bakverk serverade med kärleksfulla leenden av de härliga kvinnorna. Snyggt är det där inne också och du kan köpa med dig kaffe hem.

Abyssinian Maritime, Stone Town

Etiopiskt ätande betyder att man delar en stor tallrik med högar av mat som äts med händerna uppfångat i ett intet smakande bröd. Det är man dock tacksam för eftersom de annorlunda smakerna i maten inte får någon konkurrens. Avsluta alltid med etiopiskt kaffet serverat i kanna på glödande kol och med popcorn till.

…och så får du inte missa – Forodhani i Stone Town. Den lokala kvällsmatmarknaden dit Stone Towns invånare går för att äta och socialisera. Hit går man mer för upplevelsen än för maten. Det finns en hel del förkokt mat, undvik detta till förmån för det som lagas framför dig t.ex. shawarma, Zanzibar pizza och sockerrörsjuice.

Forodhani

Artikeln är framtagen i ett samarbete med Lovezanzibar och Helen Ingvarsson, som är en riktig expert när det gäller Zanzibar!

 

Lämna en kommentar