Världens Största Flygplatser efter antal passagerare och yta

Foto av författare
Redaktionen

Vill du veta vilken flygplats som är störst i världen? Här är en uppdaterad lista för 2019 med världens största flygplatser efter yta och passagerare.

Varje år flyger miljontals människor via dessa flygplatser och de är viktiga transporthubbar i en global värld och även inrikes för större länder med många stora städer, så som USA och Kina. 

Det vanligaste sättet att mäta vilken som är världens största flygplats är genom att se hur många passagerare som totalt passerar på flygplatsen varje år. Längre ner kan du även se världens största flygplatser efter yta, vilket faktiskt skiljer sig en del från ranking med flest resenärer. 

Världens Största Flygplatser (Antal passagerare)

1. Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport (ATL)

Atlantas internationella flygplats är världens största flygplats med 103,9 miljoner passagerare. Något annat som är fascinerande med just denna flygplats är att man behållt titeln i över 20 år. 

Det är en ytterst viktig flygplats i USA och härifrån kan man flyga i stort sett överallt i landet samt internationella destinationer. 

 • Antal passagerare: 103,9 miljoner
 • Land: USA
Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport
Bild: ESB Professional / Shutterstock.com

2. Beijing Capital International Airport (PEK)

Med 95,8 miljoner passagerare så får man ändå säga att Beijings internationella flygplats är väldigt populär och en viktig knytpunkt, både internationellt och inrikes i Kina. 

Kina har ganska nyligen utökat deras transfervisum till vissa städer, varav Beijingområdet är ett av dessa som numera tillåter 144 timmars transfervisa om man åker vidare till en tredje flygplats istället för en vanlig returresa. 

 • Antal passagerare: 95,8 miljoner
 • Land: Kina
Beijing Capital International Airport
Bild: maoyunping / Shutterstock.com

3. Dubai International (DXB)

Dubai har världens högsta byggnad och världens lyxigaste hotell, men bland världens största flygplatser så hamnar Dubai International “bara” på en tredje plats med 88,2 miljoner passagerare. 

Detta är huvudbasen för det välrenommerade flygbolaget Emirates, som flyger världen över och blivit utsett till världens bästa flygbolag ett flertal gånger. Dubai är också en viktig knutpunkt som knyter samman Asien, Afrika och Europa med flyg och härifrån kan man flyga till en hel del häftiga destinationer. 

 • Antal passagerare: 88,2 miljoner
 • Land: Förenade Arabemiraten
Dubai flygplats
Bild: Karol Ciesluk / Shutterstock.com

4. Tokyo International Airport (HND)

Tokyo har två stycken flygplatser, Haneda Airport och Narita Airport, som båda har internationella flyg till diverse olika destinationer. Haneda är störst av dessa och även om det inte är världens största flygplats, så är det utan tvekan den mest välorganiserade flygplatsen.

Varje år flyger cirka 85,4 miljoner människor från och till Haneda Airport, även känd som Tokyo International Airport med flygplatskoden HND. 

 • Antal passagerare: 85,4 miljoner
 • Land: Japan
Haneda airport Tokyo
Bild: JHENG YAO / Shutterstock.com

5. Los Angeles Airport (LAX)

Los Angeles Airport, eller LAX som de flesta säger är en av världens största flygplatser med 84,6 miljoner passagerare om året. Detta betyder också att man har fler passagerare än till exempel JFK, som är huvudflygplatsen i New York.

Vår erfarenhet av LAX är dock att den inte håller samma höga standard som övriga flygplatser på listan. 

 • Antal passagerare: 84,6 miljoner
 • Land: USA
LAX airport
Bild: Markus Mainka / Shutterstock.com

6. O’Hare International Airport, Chicago (ORD)

Chicago är en viktig knutpunkt i USA och därför är det kanske inte så överraskande att O’Hare International Airport har strax under 80 miljoner passagerare om året. Det är en viktig transitflygplats där man kan mellanlanda och åka vidare till i stort sett hela USA.

Man har dessutom ett flertal internationella flyglinjer och Chicago är en stad som är värd ett besök, även om staden har ett ökänt rykte för sin höga kriminalitet. 

 • Antal passagerare: 79,8 miljoner
 • Land: USA
OHare-International-Airport
Bild: Sorbis / Shutterstock.com

7. London-Heathrow (LHR)

Heathrow i London är Europas största flygplats, men globalt sett hamnar man alltså bara på en sjunde plats. En förklaring till detta är så klart att det finns ett flertal internationella flygplatser i London, vilket gör att många lågprisflygbolag flyger till dessa istället. 

Heathrow är bland annat bas för British Airways, som är ett av världens mest ansedda flygbolag. 

 • Antal passagerare: 78 miljoner
 • Land: Storbritannien
London-Heathrow
Bild: pio3 / Shutterstock.com

8. Hong Kong International Airport (HKG)

Hong Kong är ett finansiellt centrum och hit kommer både turister och affärspersoner från hela världen. Det är en mycket funktionell flygplats som hanterar en stor mängd passagerare dagligen. 

Härifrån flyger 72,7 miljoner människor från och till varje år och det är väldigt smidigt att ta sig till och från flygplatsen också.

 • Antal passagerare: 72,7 miljoner
 • Land: Kina (Hong Kong)
Hong-Kong-international-airport
Bild: Phuong D. Nguyen / Shutterstock.com

9. Shanghai Pudong International Airport (PVG)

Shanghai är en av världens största städer och stadens internationella flygplats har en passagerartrafik på hela 70 miljoner om året. Många som åker hit gör det på affärsresa, men också för att åka vidare till och från andra internationella destinationer. 

 • Antal passagerare: Cirka 70 miljoner
 • Land: Kina
Shanghai-Pudong
Bild: Shutterstock

10. Charles de Gaulle, Paris (CDG)

Charles de Gaulle är en annan klassisk flygplats i Europa och sett till antalet passagerare så hamnar Paris internationella flygplats på en 10:e plats med cirka 70 miljoner. 

Flygplatsen öppnades redan 1974 och har flyg till många olika destinationer runtom i världen. Detta är också huvudbasen för Airfrance. 

 • Antal passagerare: Cirka 70 miljoner
 • Land: Frankrike
Charles-de-Gaulle
Bild: Mila Che / Shutterstock.com

Världens största flygplatser (Yta)

Nu när du känner till vilka flygplatser som har störst antal passagerare, så är det så klart intressant att se på den totala storleken också. Om man endast ser till den totala ytan så är King Fahd International Airport världens största flygplats med hela 780 kvadratkilometer. 

Flygplats Yta
King Fahd International Airport i Saudiarabien 780 km²
Denver International Airport i USA 137.26 km²
Dallas/Fort Worth International Airport i USA 78 km²
Shanghai Pudong International Airport i Kina 33.5km²
Paris Charles de Gaulle Airport i Frankrike 32 km²

Världens största flygplats i framtiden

I framtiden kommer vi att se en flygplats som snabbt klättrar i rankingen bland världens största flygplatser. Istanbuls nya internationella flygplats blev nämligen klar under 2019 och sägs ha en maxkapacitet på hela 200 miljoner, även om den officiella gränsen nu är satt till 150 miljoner passagerare. 

Det första året så räknar man med att ta emot 90 miljoner passagerare. Detta skulle innebära att Istanbul Airport skulle vara världens tredje största flygplats och hamna strax före Dubai sett till antalet passagerare. 

Turkish Airlines, som har Istanbul Airport som sin huvudbas har dessutom annonserat flera nya flygrutter och man expanderar väldigt snabbt. Det är egentligen bara en tidsfråga innan Istanbul Airport når 150 miljoner passagerare och därmed blir den största flyglatsen i världen.

 • Yta: En miljon kvadratmeter
 • Antal passagerare: Max 150 miljoner 
 • Land: Turkiet
Världens största flygplats i framtiden
Bild: Dzerkach Viktar / Shutterstock.com

Mer om Världens största flygplatser

Att ha koll på vilka som är världens största flygplatser är både intressant och säger en hel del om ländernas utveckling som destinationer.

Ett högt passagerarantal tyder ofta på att det finns något som lockar många besökare och ett ökat antal resande blir också en bekräftelse på lyckade marknadskampanjer från destinationerna och flygbolagen. 

Vi anser att passagerarantalet är det man bör titta på när man utser världens största flygplats. Detta eftersom att man då får en inblick i kapacititeten att hantera en stor mängd passagerare. Att endast mäta yta blir också lite tråkigt då flera av världens största flygplatser till ytan faktiskt inte använder hela ytan. 

information om världens största flygplatser
Bild: Subodh Agnihotri / Shutterstock.com

Hade du koll på vilken flygplats som var världens största? Lämna gärna en kommentar!

Lämna en kommentar