Sandloppor och Sandflugor – Så här undviker du dem

Foto av författare
Redaktionen

Undrar du hur man undviker Sandloppor och Sandflugor? Här hittar du info och tips på vad man kan göra ifall man blir biten och hur det ser ut.

Dessa små kryp finns på flera ställen runt om i världen som har ett tropiskt klimat och de gömmer sig ofta i sanden på stränder som har stora skillnader med tidvatten. Ju avlägsnare stranden är desto större är dessutom risken att det finns sandloppor eller sandflugor. 

Att bli biten av dessa insekter kan leda till både infektioner och sjukdomar, och om inget annat så kan klådan förstöra en härlig solsemester. Därför är det bra att känna till vad man kan göra för att undvika sandloppor och sandflugor.

Det kan också vara bra att veta hur deras bett ser ut och vad man kan göra för att lindra klådan om man har oturen att råka ut för dem och bli biten. 

Hur kan man undvika sandloppor/sandflugor?

Det bästa man kan göra om man inte vill bli biten är så klart att undvika dem på resan, men det är inte alltid det lättaste, särskilt inte eftersom att de är väldigt små och det kan dröja tills man är tillbaka på hotellet innan man faktiskt märker något. 

Här nedan har vi samlat ihop våra bästa tips för att undvika sandloppor och sandflugor på resan:

 • Citronella och insektsmedel med DEET kan hjälpa till att avskräcka dem.
 • Använd kokosolja och smörj in dina fötter/anklar för att undvika att bli biten av sandloppor.
 • När det är varmt ute så minskar deras aktivitet och då håller dem sig gärna under sanden.
 • Gå till stranden när det är blåsigt ute. De flyger dåligt och har svårt att stå emot vindarna.
 • Sitt inte direkt på sanden och lägg dig inte ner utan en filt eller solstol.
 • Ha på dig heltäckande skor när du går i sanden.
 • Gå inte till stranden när det precis har regnat eftersom att sandloppornas aktivitet är högre då
 • Spring snabbt därifrån ifall du upptäcker sandloppor eller sandflugor. De är långsamma och kan inte hinna ifatt. 

Var finns sandloppor och sandflugor?

Både sandloppor och sandflugor finns på tropiska platser i världen, sandlopporna kommer ursprungligen från Amerika, men har sedan dess spridit sig via människor till Västindien, Asien och Afrika.

De lever oftast på stränder som ligger öde och håller sig gärna någon centimeter under sanden där det är svalare. Sandloppor är särskilt aktiva tidigt på morgonen och vid solnedgång. 

Sandflugor finns både i subtropiska och tropiska områden, och man har till och med hittat sandflugor i Europa runt Medelhavet. Precis som sandlopporna så finns sandflugor främst runt stränder med stora skillnader i tidvatten. 

Hur ser bett från sandloppor ut?

Betten från sandloppor är oftast ganska små och man brukar mest bli biten runt fötterna. Utslagen är röda och sitter oftast tätt intill varandra. För att lindra klådan så rekommenderar vi Systral eller tigerbalsam. 

Även Aloe Vera och hydrokortison kan hjälpa till att lindra klådan från sandloppornas bett. 

sandloppor bett
Bild: schusterbauer.com/Shutterstock

Mer om Sandloppor

Sandloppan är bara 1 mm och är därmed den minsta sortens loppa. Det latinska namnet är Tunga penetrans och det finns på följande kontinenter: Asien, Afrika, Sydamerika och Nordamerika. 

Vad som är än mer läskigt är att honorna kan gräva ner sig i underhuden med befruktade ägg. Honan stannar sedan kvar och dör under din hud, vilket kan leda till infektioner.

Fakta om Sandloppan

 • Namn: Sandloppa (Tunga penetrans)
 • Klass: Insekter
 • Ordning: Loppor
 • Levnadsmiljö: Stränder med tropiskt klimat
 • Storlek: cirka 1 mm
 • Finns i följande områden: Amerika, Västindien, Asien och Afrika

Mer om Sandflugor

Sandflugor finns det många olika sorter av, men alla är lika irriterande för de som blir bitna av sandflugorna. Sandflugor liknar knott och har en storlek på cirka 2-3 mm, vilket är cirka det dubbla jämfört med sandloppan.

Sandflugor bett och utslag

Bett från sandflugor brukar oftast leda till större utslag och det är inte ovanligt att man får flera bett längs benen. Utslagen brukar ha en liten bula som går ut från huden, vilket du kan se på bilden nedan.

Man ska absolut inte klia hål på dessa då det kan uppstå infektioner som håller i sig i flera veckor. Har man riktigt mycket otur så kan man behöva läggas in på sjukhus vid infektion.

Därför är det viktigt att man försöker lindra klådan så mycket som möjligt, exempelvis genom att använda hydrokortisonkräm eller aloe vera. Tigerbalsam kan också fungera som lindrande och hjälpa mot klådan.

Sandflugor bett
Bild: YewLoon Lam/Shutterstock

Har du fler frågor om sandflugor och sandloppor? Lämna gärna en kommentar nedan!

Lämna en kommentar