Gozo på Malta – Tips och råd för resan

Foto av författare
Redaktionen

Planerar du att resa till Gozo i Malta? Här kan du läsa våra bästa tips på saker att göra i Gozo och annat som kan vara bra att känna till.

Gozo är en ö i Malta som framförallt är känd för sina stränder, gamla byar och lantliga liv. Här är tempot lugnare än på huvudön och det finns gott om saker att göra på Gozo och flera fina sevärdheter. 

Saker att göra på Gozo i Malta

Utforska det gamla citadellet i Victoria

Malta har många intressant platser med lång historia och en utav dessa historiska platser kan du utforska närmre i det gamla citadellet i Victoria på Gozo.

Victoria är huvudstad på ön och är också största staden med omkring 7000 invånare. Staden i sig är också sevärd, men det gamla citadellet är särskilt sevärt. Kyrkan som ligger i citadellet är också imponerande och värd att se. 

Citadellet Victoria
Bild: Karina Movsesyan/Shutterstock

Dykning

Att dyka är en av de populäraste sakerna att göra på Gozo och det finns mängder av häftiga platser att utforska under havsytan. Calypso Diving Center är att rekommendera. 

dykning gozo
Bild: DAAgius/Shutterstock

Sola och bada

Det finns många fina stränder på Gozo, varav Ramla Bay kanske är den som är mest känd. Några andra stränder som är värda ett besök för sol och bad är Hondoq ir-Rummien, Dahlet Qorrot, San Blas Bay och Dwejra som också har bra snorkling på Gozo. 

Ramla Bay
Bild: freevideophotoagency/Shutterstock

Åk på cykeltur och upplev den vackra naturen

Gozo är känt för sina natursköna vyer och fridfulla lantliga atmosfär. Denna upplever du bäst på cykel, som finns att hyra på ön. Det kan vara backigt på sina håll, men det är helt klart värt det med tanke på hur nära man kommer de vackra landskapen. 

Dessutom är det mycket lättare att stanna till om man tar sig runt med cykel jämfört med bil. 

cykeltur gozo
Bild: Renata Apanaviciene / Shutterstock.com

Upplev det lantliga Gozo

Än idag finns det gott om lokala jordbrukare som odlar både det ena å det andra. Främst är det tomater och oliver, men även vindruvor. Många restauranger på ön använder lokalproducerad mat och råvaror.

En del ställen ute på landsbygden låter en också besöka och se hur det dagliga livet går till. På Gozo görs även den maltesiska osten gbejniet.

maltesiskt vin
Bild: Stephen Barnes/Shutterstock

Sevärdheter på Gozo

Ta’ Pinu

Ta’ Pinu är en gammal romersk-katolsk basilika och nationell helgedom som ligger nära byn Gharb. Härifrån får man både vackra vyer över landskapen, men även chansen att se en gammal kyrka på nära håll.

Ta' Pinu
Bild: Vladimir Zhoga/Shutterstock

Ggantija

Ggantija är ett gammalt megalitiskt tempel som uppfördes cirka 3600 år före Kristus. Det är ett av Maltas världsarv och gillar man historia så är detta en intressant sevärdhet på Gozo. 

Ggantija Temples
Bild: Konstantin Aksenov/Shutterstock

Gotiska kyrkan i Ghajnsielem

Det finns många imponerande och vackra kyrkor på Malta och även ett par stycken på Gozo. Den gotiska kyrkan i Ghajnsielem är en av dessa som man bör svänga förbi ifall man gillar att se på gamla kyrkor. 

Gotiska kyrkan i Ghajnsielem
Bild: Cge2010/Shutterstock

Saltpannorna i Xwejna Bay

I Xwejna Bay på Gozo kan man se de naturliga saltpannorna som använts i hundratals år för att göra salt. De används än idag och förutom att det är intressant att se själva saltpannorna, så är det väldigt vackra vyer som väntar här. 

Saltpannor
Bild: Moehring/Shutterstock

Städer och byar som är värda ett besök

Marsalforn

Marsalforn är den mest populära turistorten och här finns flera hotell och restauranger. Strandpromenaden är särskilt känd för sina restauranger som specialiserat sig på fisk & skaldjur. 

Marsalforn gozo
Bild: trabantos/Shutterstock

Victoria (Rabat)

Som huvudstad på ön så hamnar man förr eller senare i Victoria med stor sannolikhet. En del väljer även att bo i Victoria, som också kallas för Rabat eftersom att man har tillgång till bussar över hela ön och en bra utgångspunkt. 

Här finns också ett vanligt stadsliv jämfört med bylivet som annars finns på de flesta ställen på Gozo. 

Gharb

Gharb är en av de äldsta byarna på Gozo och här finns flera lämningar från neolitiska perioden och bronsåldern. Det är också i Gharb som Ta’Pinu ligger och det finns även ett folkmuseum och en hantverkarby som heter Ta’ Dbiegie.

Än idag kan man se de gamla bondehusen som pryder landskapen runtomkring Gharb. 

Sannat

Sannat ligger på södra delen av Gozo och är en jordbruks- och hantverkarby där äldre damer fortfarande sitter och tillverkar spets utanför sina hem, precis som de gjort i tiotals år.

Om man gillar spets så ska man inte missa ett besök i Sannat då det blir en fin souvenir att ta med sig hem. Här ligger också Hanzira Valley som är ett naturskönt område som leder ner till stranden Mgarr Ix-Xini, som är ett populärt dykställe på Gozo i Malta.

Xlendi

Xlendi är en annan populär turistort på Gozo som kan vara värd att besöka. Den lilla orten ligger på sydvästra delen av ön och är känt för sitt fina vatten.

Xlendi
Bild: Andrius Kaziliunas/Shutterstock

Boende på Gozo

Om man vill ta sig runt med buss på Gozo så är det bäst att bo någonstans i Victoria där det går bussar till alla platser på ön. Har man egen hyrbil eller cykel så kan det vara trevligt att bo ute på landsbygden eller på något spahotell. 

Om man vill bo i Victoria så rekommenderar vi The Duke Boutique Hotel, som är ett mycket trevligt hotell med rimligt pris per natt. 

Ett annat trevligt hotell på Gozo som kan rekommenderas är Kempinski Hotel San Lawrenz, som har ett bra läge nära Ta’ Dbiegi och Ta’ Pinu. 

Resa till Gozo

Det går inga direktflyg till Gozo, men det är enkelt att ta sig från huvudön Malta till Gozo med båt, som går dagligen. Båten går från Cirkewwa på huvudön och anländer i hamnen vid Mgarr.

Det är bilfärja som går mellan öarna, så ifall man hyrt bil på huvudön är det även möjligt att köpa en biljett som låter en åka över med bilen också. Sträckan tar 30 minuter med båt och det går avgångar var 45:e minut året runt. 

En vanlig biljett med båten kostar 4,65 Euro och vill man ha med sig bil över så kostar det 15,70 Euro för föraren och bilen.

Förutom bilfärjan till Mgarr, så finns även en helikopterförbindelse mellan Maltas internationella flygplats och Gozo. Det kostar förstås en slant och det är betydligt mer ekonomiskt att ta färjan över. 

Gozo transport
Bild: Martin Silva Cosentino / Shutterstock.com

Mer information om Gozo

Gozo är en ö i Malta som ligger norr om huvudön. Totalt bor det 30 750 invånare på ön, som ibland kallas för Kalypsos ö. Gozo är enligt legenden den ö där nymfen Kalypso höll kvar Odysseus i sju långa år och omnämns i Homeros Odyssén som Ogygia.

Det finns mycket vackert att se på Gozo och de flesta som kommer hit föredrar en mer avslappnad miljö som är fridfull med många natursköna vyer. Gozo är också en populär destination för snorkling och dykning, som lockar många turister varje år. 

Gozo har en total yta på 67 km² och är därmed Maltas näst största ö. Söder om Hondoq ir-Rummien ligger även Comino, som är en bilfri ö med vild natur och kryddor som växer lite här och var. 

Gozo grotta
Bild: Paul Debono Photography/Shutterstock

Vill du ha fler tips för resan till Gozo på Malta? Lämna en kommentar!

Lämna en kommentar