Världens Högsta byggnader

Foto av författare
Redaktionen

Har du koll på världens högsta byggnader? Du kanske känner till att Burj Khalifa är den högsta byggnaden i världen, men det finns fler höga torn och byggnader att spana in. Här är hela listan med världens 15 högsta byggnader. 

1. Burj Khalifa

Burj Khalifa är världens högsta byggnad med en höjd på 828 meter. Tornet består av 164 våningar och innehar en rad olika världsrekord. När skyskrapan stod färdig år 2010 och har sedan dess blivit världsberömt för sin arkiktektur och väldiga höjd. 

Höjd: 828 meter
Plats: Dubai, Förenade Arabemiraten

Burj Khalifa
Bild: Tomasz Czajkowski / Shutterstock.com

2. Tokyo Skytree

Tokyo Skytree har en total höjd på 634 och är den högsta byggnaden i Japan och världens näst högsta byggnad. Det som skiljer Tokyo Skytree från andra byggverk på listan är att det först och främst är ett radio och tv-torn. 

Höjd: 634 meter
Plats: Tokyo, Japan

Tokyo skytree
Bild: thipjang / Shutterstock.com

3. Shanghai Tower

Shanghai Tower är världens tredje högsta byggnad med en total höjd på 632 meter. Det är Kinas högsta byggnad och har stått färdigt sedan 2014. Skyskrapan är en ikonisk del av Shanghais skyline och härifrån kan man få en fantastisk utsikt över staden. 

Höjd: 632 meter
Plats: Shanghai, Kina

Shanghai Tower
Bild: Francesco Dazzi / Shutterstock.com

4. Abraj Al Bait Tower

Abraj Al Bait Tower är ett klocktorn som står i Mekka i Saudiarabien. Det är kanske den vackraste av världens högsta byggnader med många fina detaljer. Utseendet påminner en del om Empire State Building fast med inslag från Mellanöstern. 

Höjd: 601 meter
Plats: Mekka, Saudiarabien

Abraj Al Bait Tower
Bild: AHMAD FAIZAL YAHYA / Shutterstock.com

5. Ping An Finance Center

Ping An Finance Center är en väldig skyskrapa som sträcker sig högt över marken i den kinesiska staden Shenzen. Det är den näst högsta byggnaden i Kina med en höjd på 599 meter. 

Höjd: 599 meter
Plats: Shenzen, Kina

Ping An Finance Center
Bild: Eric0911/Shutterstock

6. Lotte World Tower

Lotte World Tower är den högsta byggnaden i Sydkorea och här finns allt ifrån shopping till kontor och observationsdäck. Tornet öppnades år 2017 och står ståtligt i Seoul. 

Höjd: 554,5 meter
Plats: Seoul, Sydkorea

Lotte World Tower
Bild: Nattakit Jeerapatmaitree / Shutterstock.com

7. One World Trade Center

One World Trade Center är byggt på den plats där de tidigare tvillingtornen stod innan terrorattacken. Skyskrapan blev USA:s högsta byggnad år 2014 och idag finns även en minnesplats som hedrar offren som dog. 

Höjd: 541 meter
Plats: New York, USA

One World Trade Center
Bild: Haveseen/Shutterstock

8. Guangzhou CTF Finance Centre

Ännu en kinesisk skyskrappa som tar sig in på topplistan. Totalt har byggnaden 111 våningar och har särskilt blivit känd för sina fönsterposter i Terrakotta. Skyskrapan står i Guangzhou med en höjd på hela 530 meter. 

Höjd: 530 meter
Plats: Guangzhou, Kina

Guangzhou CTF Finance Centre
Bild: OneLife88 / Shutterstock.com

9. Willis Tower

Willis Tower (tidigare Sears Tower) är en ikonisk byggnad i USA som länge toppade listan över de högsta byggnaderna i USA. Byggnaden utgör ett klassiskt landmärke i Chicago.

Höjd: 527 meter
Plats: Chicago, USA

Willis Tower
Bild: Songquan Deng / Shutterstock.com

10. Taipei 101

Taipei 101 är den högsta skyskrapan i Taiwan med en höjd på 508 meter. Det ikoniska tornet stod färdigt år 2004 och övertog då titeln som världens högsta byggnad från Petronas tvillingtorn. 

Höjd: 508 meter
Plats: Taipei i Taiwan

Taipei 101
Bild: Kabirk/Shutterstock

11. Shanghai World Financial Center

Höjd: 492 meter
Plats: Shanghai, Kina

Shanghai World Financial Center kallas i folkmun för kapsylöppnaren och har sannerligen ett unikt utseende. Det är ytterligare en massiv skyskrapa som pryder stadens skyline. Förutom att vara en världens högsta byggnader så är skyskrapan även hem till de högsta hotellet – Park Hyatt Shanghai.

Shanghai World Financial Center
Bild: Bill-Perry/shutterstock

12. International Commerce Centre

International Commerce Centre, eller ICC Tower är ett ikoniskt landmärke i Hong Kong. Byggnaden blev färdigbyggd år 2010 och här finns allt ifrån utsiktsplats till hotellrum och kontorutrymmen. 

Höjd: 484 meter
Plats: Hong Kong

International Commerce Centre
Bild: Tuomas Lehtinen/Shutterstock

13. Changsha IFS Tower T1

Changsa IFS Tower ligger i den kinesiska staden Changsha och har en höjd på 452 meter. Det är en av många kinesiska skyskrapor som är högre än 400 meter. 

Höjd: 452 meter
Plats: Changsha

14. Petronas Twin Towers

I Kuala Lumpur i Malaysia kan man se de mäktiga Tvillingtornen som blev färdigbyggda år 1996 och tog då över titeln som världens högsta byggnad. Titeln fick man behålla från 1996 till 2004 innan Taipei 101 stod färdigt i Taiwan.

Höjd: 452 meter
Plats: Kuala Lumpur i Malaysia

Petronas twin towers
Bild: Jasni/Shutterstock

15. Zifeng Tower och Suzhou IFS

Zifeng Tower och Suzhou IFS ligger båda två i Kina och delar på 15:e platsen då båda har samma höjd på 450 meter.

Höjd: 450 meter och 450 meter
Plats: Nanjing i Kina och Suzhou

Zifeng Tower
Bild: Dan Hanscom/Shutterstock

Hur mäter man höjden på världens högsta byggnader?

Den vanligaste tekniken för att mäta en byggnads höjd brukar vara att man tar den totala höjden från marknivå till toppen. Ibland räknar man bort master och antenner som sitter högst upp på byggnaden, eftersom att dessa inte är en del av den arkitektoniska delen. 

Vart i världen ligger de högsta byggnaderna i världen?

Majoriten av alla höga skyskrapor finns i Asien eller USA. Faktum är att det inte finns en enda byggnad från Europa, Afrika, Sydamerika eller Oceanien på listan med världens 15 högsta byggnader. 

Kina är det land som har flest antal höga skyskrapor och man fortsätter att bygga nya varje år. De senaste åren har antalet skyskrapor ökat i rekordfart, vilket har gjort att många ikoniska byggnader har fått se sig ompasserade i total höjd. 

världens högsta byggnader i Asien

De högsta byggnaderna i övriga kontinenter

  • OKO, Moskva – 353 meter (Europa)
  • Carlton Centre, Sydafrika – 223 meter (Afrika)
  • Q1, Australien – 323 meter (Oceanien)
  • Gran Torre Santiago, Chile, 300 meter (Sydamerika)

Världens högsta byggnader i framtiden

De senaste decennierna har det byggts fler skyskrapor än någonsin tidigare. Många av dem når flera hundra meter upp i luften och världens storstäder är fulla av skyskrapor. Detta fenomen sparar både yta och ger boende och jobbmöjligheter för tusentals människor. 

Jeddah Tower i Saudiarabien är beräknad att bli världens högsta byggnad år 2021/22 när den ska stå färdig. Tornet har en beräknad höjd på minst 1000 meter och kommer isåfall bli den första byggnaden på Jorden att nå över 1000 meters höjd över marken. 

Det är ganska otroligt vad människan har lyckats åstadkomma och nya höjdrekord kommer säkerligen att slås under det här århundradet. Med nya tekniker och innovativa lösningar blir det möjligt att bygga allt högre skyskrapor. 

Kanske är det till och med så att dessa skyskrapor är en av lösningarna på problemet med överbefolkning. Höga byggnader som kan vara hem till tusentals människor löser platsbristen som blir allt vanligare i storstäder.  


Hur många av världens högsta byggnader har du besökt? Lämna en kommentar nedan!

Lämna en kommentar