Världens Högsta Berg

Har du koll på världens högsta bergstoppar? Här är hela listan med världens högsta berg, rangordnade utifrån antal meter över havet.

Man kan mäta det högsta berget i världen på två olika sätt. Det vanligaste är att mäta antal meter över havet, men man kan även inkludera bergets massa under havsytan.

1. Mount Everest

Mount Everest är 8848 meter över havet och är därmed världens högsta berg. Berget är beläget på gränsen mellan Tibet och Nepal och varje år vallfärdar tusentals turister för att bestiga bergstoppen på Mount Everest.

Sir Edmund Hillary från Nya Zeeland var den första personen att bestiga världens högsta berg, åtminstone officiellt. Det är möjligt att nepaleser och tibetaner har bestigit berget tidigare, men det finns inga dokument som styrker detta.  

Mount Everest
Bild: Shutterstock

2. K2

K2 är världens nästa högsta berg med en höjd på hela 8611 meter över havet. Det ligger på gränsen mellan Kina och Pakistan och har även blivit känt som Mount Godwin-Austen. 

Det är ett mycket svårbestigit berg och än idag finns endast ett fåtal personer som lyckats med bedriften. De första att bestiga K2 var Lino Lacedelli och Achille Compagnoni från Italien.

Bergstoppen har en pyramidliknande form med branta sidor, vilket gör det extra svårt att nå toppen. Trots att ett större antal personer har dött vid Mount Everest, så är dödsfallen procentuellt högre vid K2. 

K2
Bild: Patrick Poendl/Shutterstock

3. Kanchenjunga

Kanchenjunga är ett annat högt berg som ligger i närheten av Mount Everest med en total höjd på 8586 meter över havet. Bergstoppen är belägen vid gränsen mellan Indien och Nepal, cirka 13 mil från Mount Everest. 

George Band och Joe Brown var de första att bestiga Kanchenjunga år 1955. Precis som K2 är detta ett farligt berg att bestiga med frekventa snöstormar, laviner och fallande stenar.

Kanchenjunga
Bild: dm1974/Shutterstock

4. Lhotse

Lhotse är en av världens högsta bergstoppar med en höjd på 8516 m.ö.h. Bergstoppen är belägen vid Mount Everest och det enda som skiljar topparna åt är egentligen ett bergspass. 

Lhotse
Bild: Vadim Petrakov/Shutterstock

5. Makalu

Makalu bestegs för första gången 1955 av fransoserna Lionel Terray och Jean Couzy. Den som vill bestiga världens femte högsta har en svår uppgift framför sig med mycket teknisk klättring. 

Makalus högsta topp är belägen på 8485 meter över havet och anses vara ett av de svåraste bergen i världen att bestiga. Antalet dödsfall är dock lägre här än Kanchenjunga och K2, troligtvis för att färre personer försöker bestiga Makalu. 

Makalu
Bild: Daniel Prudek/Shutterstock

6. Cho Oyu

Cho Oyu är ett annat högt berg som når över 8000 meter. Det är beläget på gränsen mellan Nepal och Tibet och man kan se toppen från Mount Everest. Till skillnad från majoriteten av världens högsta berg är Cho Oyu relativt enkelt att bestiga.

Cho Oyu
Bild: Daniel Prudek/Shutterstock

7. Dhaulagiri

Dhaulagiri har en höjd på 8167 m.ö.h och bestegs för första gången 1960. Under en lång tid trodde man att Dhaulagiri var världens högsta berg eftersom att man ännu inte hade upptäckt de andra bergstopparna på 1800-talet.

Dhaulagiri
Bild: Zzvet/Shutterstock

8. Manaslu

Manaslu ligger i Nepal och tillhör bergskedjan Himalaya. Det är ett vackert berg med en distinkt bergstopp där man får en fantastiskt utsikt över landskapet i Mansiri Himal. De första att bestiga bergstoppen var Gyalzen Norbu och Toshio Imanishi från Japan.

Manaslu
Bild: Martin Vlnas/Shutterstock

9. Nanga Parbat

Nanga Parbat är ytterligare en bergstopp i Himalaya som når över 8000 meter med en total höjd på 8126 m.ö.h. Det var en österrikare vid namn Hermann Buhl som besteg Nanga Parbat för första gången 1953. 

Nanga Parbat
Bild: Patrick Poendl/Shutterstock

10. Annapurna

Vandringslederna i Annapurna är några av världens mest populära vandringsleder med spektakulära vyer över bergstoppen som når en höjd på 8091 meter över havet. Det är dock ett av världens farligaste berg att bestiga och det är endast ett fåtal personer som lyckats med bedriften. 

Annapurna
Bild: Pisit Rapitpunt/Shutterstock

Världens högsta berg 2019 (antal meter över havet)

Mount Everest

Mount Everest är världens högsta berg enligt det traditionella sättet att mäta på med en höjd på 8848 meter över havet.

Det högsta berget i världen (inklusive meter under havsytan)

Mauna Kea

Ifall man väljer att räkna antal meter under havsytan så är det faktiskt Mauna Kea på Hawaii som är det högsta berget i världen. Den totala höjden på Mauna Kea inklusive under havsytan är hela 10 203 meter. 

Mer än hälften av den inaktiva vulkanen Mauna Kea ligger dock under havsytan. Antal meter över havet är “bara” 4,207 meter. 

högsta berget i världen inklusive meter under havsytan
Bild: Mason Lake Photo/Shutterstock

Mer information om Världens högsta berg

Något som är mycket intressant är att samtliga av de högsta bergen i världen som är över 8000 meter är belägna i Asien. Dessa bergstoppar ligger i bergskedjorna Himalaya och Karakoram.

Det finns altlså inget berg i Europa, Sydamerika, Oceanien eller Nordamerika som når över 8000 meter. Anconcagua i Argentina är det högsta berget utanför Asien med en höjd på 6962 meter över havet.

Om du vill bestiga de högsta bergstopparna i världen kräver det både träning och tillstånd från lokala myndigheter. Ett annat sätt att se världens högsta berg är genom en helikoptertur. 

Vilket är världens högsta fristående berg?

Kilimanjaro i Afrika ingår inte i någon bergskedja och är därmed världens högsta fristående berg med en höjd på 5 895 meter över havet.


Har du besökt något av världens högsta berg? Lämna en kommentar nedan!

Lämna en kommentar